fbpx

KSE досліджує будівельну індустрію України та потреби для відбудови

27 Червня 2024

Київська школа економіки за ініціативи Європейської Бізнес Асоціації проводить дослідження  “Структурні зміни та виклики в будівельній індустрії України: аналіз та прогнози”. Аналітики оцінюють довоєнний стан будівельної галузі та вплив на неї повномасштабного вторгнення, зокрема рівень попередніх руйнувань української інфраструктури та необхідні матеріали для відбудови. 

​​За даними Світового банку, загальна вартість відбудови та відновлення в Україні становить 486 мільярдів доларів. Тоді як за словами голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олени Шуляк, для відновлення частини інфраструктури, яка згадується у звітах Світового банку, потрібно близько 65 мільярдів доларів лише на будівельні матеріали.

Водночас абсолютна більшість необхідних будматеріалів можуть бути виготовлені в Україні: це обійдеться країні дешевше, ніж імпорт, створить додаткові робочі місця та збільшить податки до держбюджету. Питома вага вітчизняних будматеріалів у загальному їх споживанні в Україні перевищує 90% і цей показник може бути щонайменше збережений при зростанні потреби в будматеріалах. Серед найбільш важливих матеріалів для відбудови — цемент, бетон, металоконструкції, цегла, скло, теплоізоляційні матеріали тощо.

“Поточні інвестиції надважливі, але для відновлення інфраструктури та економіки України необхідні додаткові мільярди. Слід зазначити, що інвестиції, зокрема, сприятимуть розвитку внутрішніх виробничих потужностей, створюючи нові робочі місця і підтримуючи економіку”, — зазначив Максим Нефьодов, директор з інноваційних рішень KSE Institute.

Аби підготувати вітчизняні потужності до необхідних для відбудови обсягів виробництва, знадобиться час і чималі інвестиції. Наприклад, щоб покрити потреби у цементі, необхідне будівництво клінкерних печей, що може зайняти близько 2-3 років. 

“Так, війна, яку розпочала рф проти нашої держави призвела до руйнування понад 200 тисяч житлових будівель, сотень шкіл, закладів охорони здоров’я, десятків тисяч кілометрів доріг, мостів та інших інфраструктурних об’єктів. Все це необхідно відбудувати, і важко переоцінити в цьому процесі роль якісних будівельних матеріалів”, коментує Вікторія Куликова, керівник Департаменту Комітетів ЄБА. 

Експерти Київської школи економіки відзначають, що низка великих міжнародних компаній вже оголосила про свої інвестиційні проєкти в Україні.

Один за найбільших виробників будівельних матеріалів група CRH, що володіє трьома цементними заводами в Україні під брендом CEMARK, за час повномасштабного вторгнення вже інвестувала $80 мільйонів в Україну. У 2023 році компанія підписала мандатний лист з ЄБРР щодо спільного придбання активів італійської Buzzi в Україні. Угоду оцінюють в $100 мільйонів. Наразі вона розглядається Антимонопольним комітетом України (АМКУ).

Kingspan — ще одна ірландська компанія з виробництва будівельних матеріалів — має наміри інвестувати $300 млн у проєкт “Сірша” (ірл. Свобода). Там розраховують, що до 2026 року на заході України запрацює виробничий кампус.

Інвестують у будівельну галузь і українські бізнеси. У 2022 році девелоперська компанія City One Development розпочала будівництво склозаводу у Київській області — єдине аналогічне підприємство в Україні було зруйноване у 2014 році. Задекларована вартість проєкту складає €100 мільйонів, а на зведення має піти декілька років. Згодом компанія оголосила про намір побудувати ще один аналогічний завод до 2025 року.

У межах дослідження Київська школа економіки співпрацювала з ГО “Технології Прогресу”, аби використати дані з BRP.org.ua для оцінки наявних проєктів відновлення і відповідних потреб в будматеріалах. Оприлюднення результатів заплановано на липень 2024 року.