fbpx

Russia Chartbook від KSE Institute – Росія навряд зіткнеться з серйозними обмеженнями за нинішніх економічних умов

27 Травня 2024

KSE Institute опублікував травневий Russia Chartbook “Росія навряд зіткнеться з серйозними обмеженнями за нинішніх економічних умов”. Доходи Росії від експорту нафти залишаються високими, оскільки енергетичні санкції не змогли компенсувати зростання світових цін. Покращення зовнішньої динаміки допомагає стабілізувати рубль і підтримувати бюджет. Хоча існує ризик того, що Росія зіткнеться з економічною нестабільністю в майбутньому через зменшення макроекономічних резервів, необхідно вжити більше заходів вже сьогодні, щоб зупинити агресивну війну Росії в Україні.

Вищі ціни на нафту сприяли стабільно високим прибуткам Росії від експорту: у квітні доходи від продажу нафти сягнули $17,2 млрд. Світові ціни на нафту продовжували зростати, і ціна нафти марки Brent досягла в середньому $90 за барель. Тим часом ціна експорту російської нафти становила $77,2 за барель. Оскільки кампанія Міністерства фінансів США з санкціонування суден призупинилась (під санкції потрапив 41 танкер), знижка на ціну експорту фактично не змінилась. Загалом, завдяки такій ціновій динаміці Росія отримала значні додаткові прибутки. З січня по квітень 2024 року обсяг експорту сирої нафти та нафтопродуктів становив у середньому $570 млн на день – на 22% більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Такими темпами надходження від експорту нафти і газу повністю покриють військовий бюджет цього року.

Профіцит торгового балансу Росії скоротився вдвічі у квітні порівняно з березнем через менший обсяг експорту, особливо ненафтових товарів. Незважаючи на щомісячні коливання, зовнішнє середовище є набагато більш сприятливим, ніж рік тому. Профіцит торгівлі зріс на 14%, з $37,2 млрд у січні-квітні 2023 року до $43,7 млрд за аналогічний період 2024 року. Профіцит поточного рахунку збільшився більш ніж удвічі – з $15,6 млрд до $31,7 млрд завдяки скороченню дефіциту послуг, доходів і трансфертів. Заходи, вжиті Центральним банком Росії, разом із зростанням припливу іноземної валюти стабілізували курс рубля.

Такі високі доходи допомагають підтримувати фіскальну стабільність. За перші чотири місяці 2024 року дефіцит федерального бюджету Росії сягнув 1,5 трильйона рублів – 92% від річного плану, але менше половини дефіциту за аналогічний період 2023 року. Надходження різко зросли (+50%) – нафтові та газові доходи збільшилися на 82%, а ненафтові – на 37%, що більш ніж компенсувало зростання видатків (+22%) через підвищення витрат на війну. Хоча в квітні дефіцит бюджету склав приблизно 900 мільйонів рублів, Росія перебуває на шляху до досягнення цільового показника на 2024 рік. За поточних експортних цін на нафту Росія навряд чи зіткнеться зі значними зовнішніми дефіцитами або фіскальними обмеженнями.

Однак, забігаючи наперед, можна сказати, що Росія, ймовірно, зіткнеться з економічною нестабільністю через зменшення макроекономічних резервів. Якщо посилення економічних санкцій призведе до скорочення доходів від продажу енергоресурсів у найближчі місяці, основні фактори нестабільності можуть швидко проявитися знову. Після того, як з початку повномасштабного вторгнення Росія витратила майже $54 млрд ліквідних активів ФНБ, у фонді залишилися лише золото і юань, які не можуть бути легко використані для фінансування бюджету в широких масштабах. Це змусить режим покладатися на збільшення внутрішніх позик, що призведе до зростання вартості цих запозичень. Водночас, знерухомлення майже $300 млрд резервів ЦБР серйозно обмежує простір для політичного маневру влади в питаннях управління економікою.

Щоб підірвати макроекономічну стабільність Росії та обмежити її здатність вести війну, потрібні більш рішучі та активні дії з боку союзників України.