fbpx

Рада ЄС остаточно затвердила План для Ukraine Facility, участь в розробці якого взяла Київська школа економіки

15 травня 2024

Рада ЄС остаточно затвердила План для реалізації Ukraine Facility, до розробки якого була залучена Київська школа економіки. Це рішення відкриває шлях для підписання документів про фінансування в рамках програми Ukraine Facility протягом 2024-2027 років, а також дозволить Європейській Комісії надати Україні до 1,89 млрд євро попереднього фінансування вже найближчим часом.

Київська школа економіки здійснювала аналітичну та організаційну підтримку при розробці документа в рамках проєкту Good Governance Fund “Ревіталізація бізнес клімату в Україні”, який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії, а також  проєкту “Підтримка ЄС у відбудові та відновленні”. Програма Європейської Комісії із залучення громадянського суспільства, уряд Швеції та Міжнародний фонд “Відродження” надали підтримку для проведення консультацій з неурядовими організаціями.

Спільно з представниками Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Національного Банку України та іншими відповідними органами влади  експерти Київської школи економіки розробили макрофінансові моделі розвитку української економіки в найближчі роки. Фахівці KSE також надали аналітичну підтримку в оцінці ефекту реформ та їхньої синхронізації з іншими міжнародними зобов’язаннями України.

Важливою складовою роботи Київської школи економіки в рамках розробки Плану для Ukraine Facility стала організаційна та інформаційно-аналітична підтримка секторальних робочих груп з бізнесом, а також експертна оцінка інструментів фінансування для розвитку українського бізнесу. Загалом у Плані було частково або повністю враховано 133 пропозиції від представників бізнесу та 84 від громадських організацій.

З літа минулого року команда Київської школи економіки надавала аналітичну та організаційну підтримку Уряду при розробці Плану для Ukraine Facility. Важливо, щоб механізми підтримки, запропоновані Планом для UF, давали максимальний економічний ефект, розширювали участь приватного сектору в економіці, а також стимулювали залучення інвестицій. Київська школа економіки продовжує тісну співпрацю з Урядом, міжнародними партнерами та українським бізнесом для ефективного впровадження Плану та покращення доступних механізмів фінансування, — зазначила керівниця KSE Institute Наталія Шаповал.

План для Ukraine Facility передбачає здійснення структурних реформ в державному секторі, проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання. Реалізація Плану сприятиме європейській інтеграції України та подальшому стійкому розвитку економіки.

Загалом План для Ukraine Facility включає 151 індикатор за 69 напрямками реформ, виконання яких заплановане на період до 2027 року. План розроблявся в повній синхронізації з ключовими міжнародними партнерами України. З огляду на це, передбачені Планом індикатори частково відповідають вже наявним міжнародним зобов’язанням України в рамках інших угод.

Окрему увагу експерти KSE приділили створенню бази потенційних інвестиційних проєктів, їхній оцінці та можливостям для залучення фінансування з боку міжнародних фінансових організацій в рамках другої складової програми Ukraine Facility Європейського Союзу.

Усю інформацію та детальний зміст Плану для реалізації Ukraine Facility, зокрема перелік запланованих реформ можна переглянути на спеціальному ресурсі: https://www.ukrainefacility.me.gov.ua