fbpx

Експерти Консультативної ради при Міністерстві економіки України представили дослідження “Економічне зростання у повоєнній Україні”

15 Вересня 2023

Експерти Консультативної ради з економічної політики при Міністерстві економіки України представили дослідження “Економічне зростання у повоєнній Україні”. Прогноз зроблений на основі макроекономічної моделі розвитку України в контексті повоєнного відновлення й руху України до Європейського Союзу.

Повоєнну економічну траєкторію України, ймовірно, визначатимуть дві ключові сили. По-перше, процес відновлення й усунення наслідків російського вторгнення стимулюватиме економічне зростання. По-друге, інтеграція України до Європейського Союзу (ЄС) стимулюватиме інвестиції та передачу технологій подібно до зростання нових держав-членів ЄС у 2000-х роках (Польщі, Чехії, Словаччини та інших).

За оцінками дослідників, після завершення війни економіка України зростатиме доволі швидко. Однак, швидкість зростання залежатиме від багатьох чинників, на які можуть вплинути український уряд та наші міжнародні партнери. Довгострокове зростання економіки України визначатимуть реформи, спрямовані на залучення інвестицій (наприклад, судова реформа), повернення біженців, підвищення рівня освіти тощо. Вагому роль у темпах повоєнного зростання відіграватимуть міжнародна допомога, інвестиції та макрофінансова підтримка з боку стратегічних партнерів України.

За найбільш сприятливого сценарію кумулятивне зростання української економіки до 2034 року може сягнути 80%. Вирішальними в цьому контексті будуть політики українського уряду.

Ознайомитися з повним текстом дослідження “Економічне зростання у повоєнній Україні” можна за посиланням: https://voxukraine.org/ekonomichne-zrostannya-u-povoyennij-ukrayini

Консультативна Рада на чолі з професором Департаменту економіки Університету Каліфорнії в Берклі Юрієм Городніченком та за участю Президента Київської школи економіки Тимофія Милованова бере участь у виробленні рекомендацій щодо архітектури відновлення України в широкому контексті, включаючи фіскальну та монетарну політику, ситуацію на ринку праці, а також державні регуляції.