fbpx

У KSE обговорили, які проблеми у публічних закупівлях потребують вирішення вже сьогодні

23 листопада 2021

19 листопада у Київській школі економіки відбулася дискусія на тему “Проблеми у публічних закупівлях, які потребують вирішення вже сьогодні”. Ініціатором заходу виступив Олексій Мовчан, Народний депутат, Голова підкомітету з питань регулювання публічних закупівель та ефективного управління державним і комунальним майном Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку. Він запропонував розібратися з тим, що так тригерить замовників та бізнес і спробувати знайти рішення, які дозволять значно знизити рівень напруги та не допустити прийняття непродуманих, незбалансованих змін до закону.

“Ми подумаємо, які проблеми яким шляхом вирішити і як це покласти в Закон. Я буду дуже вдячний за вашу експертизу і окремо дякую Київській школі економіки, яка взялася за це питання і допомагає нам для того, щоб були системні результати”, – наголосив Олексій Мовчан.

З вітальним словом перед учасниками дискусії виступила Наталія Шаповал, Віце-президент з політико-економічних досліджень Київської школи економіки: “Я дуже вдячна усім за те, що ви знайшли час, не зважаючи на те, наскільки ви зайняті. Я сподіваюся, що в результаті сьогоднішньої роботи ми зможемо напрацювати конкретні рекомендації і виявити проблеми, які реально заважають системі закупівель працювати”.

Модерувала дискусію Лілія Лахтіонова, Директорка напрямку дослідження та аналізу політики публічних закупівель Київської школи економіки. 

Заявлену тему дискусії ми запропонували не дарма, адже останнім часом відчувається підвищена напруга навколо Закону України «Про публічні закупівлі», досить голосно лунає критика відносно складності, довготривалості проведення закупівель і все голосніше вона стає на кінець року”, – зазначила Лілія Лахтіонова.

Форматом дискусії передбачалося виявити точки болю залучених у процес публічних закупівель та знайти механізми, які дозволять їх зняти.

Так, запрошені учасники обговорили з якими проблемами найчастіше при проведенні закупівель стикаються замовники, які проблеми виникають у учасників під час участі у закупівлях, що заважає контролюючим органам здійснювати контроль більш ефективно, а також які проблеми виникають під час оскарження.

А під час роботи у групах учасники пропонували та обговорювали  варіанти вирішення проблем, які були ідентифіковані в першій частині дискусії. На основі цих напрацювань, Центр  вдосконалення закупівель, запропонує  механізми та інструменти, які дозволять удосконалити наявні правила та при цьому зберегти принципи реформи.Дякуємо за участь у дискусії, залученість та небайдужість до сфери публічних закупівель Народним депутатам та помічникам Народних депутатів, представникам Міністерства економічного розвитку України, Transparency International Ukraine, АМКУ, Держаудитслужбі, Асоціації міст України, ДП “Прозорро”,  ДУ “Професійні закупівлі”, ДП “Медичні закупівлі”, ГО “Ліга Антитрасту”, а також консультантам і експертам.