fbpx

Круглий стіл “Бізнес-освіта в Україні”. Круглий стіл від KSE в рамках «Україна 30. Освіта і наука»

1 червня

1-го червня відбувся круглий стіл на тему «Бізнес-освіта в Україні» в рамках Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Освіта і наука» за організаційної підтримки Київської школи економіки.

У круглому столі взяли участь:

  • Володимир Стецик – KSE: Київська школа економіки
  • Валерія Заболотна – Академія ДТЕК
  • Едуард Мальцев – KMBS: Києво-Могилянська бізнес-школа
  • Ірина Тихомирова – MIM: Міжнародний Інститут Менеджменту
  • Юрій Зеленін – МІБ: Міжнародний Інститут Бізнесу
  • Ярка Бойчук – LvBS: Львівська бізнес-школа УКУ

Модерував подію Владислав Головін, заступник головного редактора Forbes Ukraine.

Під час заходу представники провідних бізнес-шкіл обговорили, зокрема, про те, як допомагають бізнес-школи бути нашому бізнесу більш ефективним та конкурентоспроможним, на що керівник бізнес-освіти Київської школи економіки Володимир Стецик відповів: «Дипломні роботи наших студентів MBA-програм пов’язані з оптимізацією існуючого бізнесу. Це має бути максимально живий продукт, який адаптує отриману під час занять теорію під потреби конкретного бізнесу в конкретному моменті». Також Володимир додав, що навчання в KSE відбувається повністю англійською, що дозволяє говорити єдиною мовою з світовим бізнесом та оперативно адаптувати і впроваджувати сучасні кейси в навчання і в практику студентів.

«В сьогоднішньому світі бізнеси конкурують не тільки як система з системою, як компанія з компанію, як організація з організацією – дуже часто бізнеси конкурують між собою як екосистеми з екосистемами. Дуже важливо те, в яких умовах існує бізнес і тут ми бачимо, в тому числі, свою важливу роль в тому, щоб створювати, нарощувати розуміння, що самі умови існування і роботи українського бізнесу мають змінюватись. Або, наприклад, якість соціального капіталу – вона напряму визначає те, чи є працівники необхідної кваліфікації, якоїсь ціннісної підготовки для того, щоб створювати оці конкурентоспроможні системи», – поділився Едуард Мальцев (KMBS).

«Ми завжди підтримували прагнення бізнесу бути міжнародним, тому що, відверто кажучи, ніхто, коли робить бізнес не думає, що він хоче робити бізнес між Шулявкою та Печерськом. Як правило він думає – хоча би вийти на Польщу, а краще на всю центрально-східну Європу, а далі мрії йдуть про глобальний міжнародний бізнес», –зазначила Ірина Тихомирова (МІМ).

На питання про вимірювання впливу отриманої бізнес-освіти, Володимир Стецик відповів: «Кожна історія успіху випускника є успіхом школи. Відповідно, наша успішність вимірюється успішністю наших випускників». До його слів доєдналися й інші, які підтвердили, що людські ресурси є найважливішим показником успішності бізнес-шкіл.

Ярка Бойчук висловила прагнення LvBS до розвитку бізнесу в Україні через отриману освіту їх випускників: «Ми хочемо бачити Україну на бізнес-карті світу. Тому для нас кожен випускник, кожної програми є дуже важливим».

«Ми дуже добре відслідковуємо різницю на старті, коли людина поступає на бізнес-освіту і на фініші, через 1,5 – 2 роки. Це зовсім інші люди, тому що бізнес-освіта – це середовище, де потенціал цих людей розвивається дуже стрімкими темпами», – Юрій Зеленін (МІБ)

Представники бізнес-шкіл також обговорили те, чи можливо ефективно вести бізнес без отриманих знань під час навчання на MBA і чи може бізнес-освіту замінити практика.
«В різні етапи розвитку є частина бізнесу, які на такому етапі розвитку, для якого бізнес-освіта не потрібна. Разом з тим, коли бізнес доростає до якогось розміру – коли необхідно управляти людьми, будувати системи, взаємодіяти із внутрішніми та зовнішніми стейкхолдерами, то переважній більшості потрібні системні знання, щоб рухатися далі, а ці системні знання дає бізнес-освіта» – зазначив Володимир Стецик (KSE).

Про цінність отриманої освіти свою думку висловив Едуард Мальцев (KMBS): «Фундаментальна освіта цінна тим, що вона формує і ціннісну базу, і стилістику мислення, вона формує особистість. І коли ми переходимо від кейсів (прим. практики) до принципів, ми насправді розвиваємо свою спроможність в тому числі й аналітичного типу – ми навчаємось порівнювати і пояснювати ситуацію. Це дозволяє створювати нам щось нове».

Валерія Заболотна (Academy DTEK) зазначила про важливість трансформації, яка є важливим рушієм в бізнес-середовищі: «Є певні трансформаційні процеси. Є ситуації, коли людина стає менеджером – у неї мислення не менеджера. І їм потрібно розширити горизонти. Тому їм потрібно звернутися до практики, до першоджерел, до того, що створювалось і напрацьовувалось роками в бізнес-полі». Юрій Зеленін (МІБ) додав: «Довготривале навчання на MBA дає можливість глобально трансформуватися в іншу особистість. Дуже велика перевага того, що люди займаються бізнес-освітою є формування культури навчання (прим. life-long learning)».

Також представники бізнес-шкіл вказали суттєвою перевагою отриманої бізнес-освіти формування спільноти однодумців із спільними цінностями та розвитку партнерства, про що, зокрема зазначили Ярка Бойчук (LvBS) та Ірина Тихомирова (МІМ): «Кожна з наших бізнес-шкіл робить справу формування здорової бізнес-спільноти, яка впливає на розвиток економіки України».

Ознайомитися детальніше можна переглянувши запис відеотрансляції заходу на YouTube:
https://youtu.be/yj4q4322K0w

Більше інформації про Форум «Україна 30. Освіта і наука»: https://ukraine30.com/education_science