fbpx

Обмеження цін на енергоносії, візові заборони, підготовка 8-го пакету санкцій – моніторинг реалізації санкційної політики щодо РФ

6 Вересня 2022

KSE Institute продовжує моніторинг реалізації санкційної політики щодо РФ. За період з 16 серпня по 5 вересня було ухвалено низку рішень, що призведуть до суттєвого скорочення експортних можливостей РФ у середньостроковій перспективі. 

Так, група G7 домовилася запровадити обмеження ціни на російську нафту з грудня 2022 року, а з лютого 2023 року – на нафтопродукти. Водночас Євросоюз розглядає обмежувальні механізми щодо російського газу у вигляді запровадження граничної ціни та адміністративних зон ціноутворення для найбільш енергетично залежних країн ЄС. Представники ЄС обговорять деталі 7 вересня, а міністри енергетики блоку зустрінуться для обговорення сценаріїв на позачерговій зустрічі 9 вересня, повідомляється в документі, який просочився у медіа. 

Суттєвих змін зазнала візова політика країн Шенгенської зони щодо громадян РФ. Так, Євросоюз припиняє дію Угоди про спрощення візового режиму, що значно скоротить кількість нових віз, які ЄС видає росіянам. Крім того ЄС розробить спільне рішення щодо того, що робити з мільйонами вже виданих громадян РФ віз, а країни ЄС, які межують з РФ, отримали право застосовувати власні обмеження, не чекаючи великих спільних рішень ЄС.

У свою чергу, країни Балтії запропонували Єврокомісії внести до нового санкційного пакету додаткові обмеження у сферах торгівлі та енергетики, включаючи повне енергетичне ембарго, а також продовження відключення фінансових установ РФ від SWIFT. Ймовірно, це означає, що ЄС розпочав роботу над 8-м пакетом санкційних обмежень проти РФ.

За період 16 серпня – 5 вересня, після запровадження Євросоюзом і Великою Британією заборони на російське вугілля, його експорт морем з РФ фактично припинився. Водночас санкції забороняють операторам ЄС страхувати поставки вугілля, запобігаючи їх перенаправленню до Китаю та Індії.

До 7-ого санкційного пакету доєдналася і Норвегія, запровадивши обмеження проти Сбербанку, заборону на імпорт російського золота, персональні санкції проти 54 російських громадян. Своєю чергою ЄС розширив персональні санкційні списки іменами 3-ох російських політиків, Канада санкціонувала 62 російських чиновників та членів їх родин, Нова Зеландія – 48 публічних осіб з РФ.

Підвищується ймовірність застосування вторинних санкцій. США, за повідомленнями The Wall Street Journal, попереджають про можливість запровадження вторинних санкцій проти юридичних осіб Туреччини у випадку їх співпраці з підсанкційним російським бізнесом. Крім того, багато світових нафтотрейдерів і банків припинили співпрацю з індійською нафтопереробною компанією Nayara Energy, філією “Роснефти” через західні санкції, вказує Reuters.

KSE Institute продовжить здійснювати моніторинг санкційних заходів та аналіз ситуації в економіці РФ.