fbpx

До кінця року від COVID-19 в Україні може померти до 20 000 людей

15 жовтня 2020

Такий сценарій можливий, якщо не ввести комплексні карантинні обмеження в зонах активного розповсюдження коронавірусу. Такі результати моделювання Київської школи економіки, представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

Уже з листопада в день може виявлятися до 10 000 нових випадків захворювання. Про це під час презентації «Аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» заявили співавтори аналізу Київської школи економіки.

Україна входить в осінній пік спалаху COVID-19 разом з Європою

У світі розпочалася прогнозована друга хвиля COVID-19, пов’язана з початком холодного сезону. Для України — це перша хвиля поширення. Весняного піку, що був зафіксований у більшості європейських країн, вдалося уникнути завдяки карантинним заходам. 

«За чотирма основними показниками оцінки ситуації з COVID-19, Україна — серед країн з найбільш складним становищем. Україна на сьомому місці за кількістю нових випадків захворювання на COVID-19. За показником смертності — четверта. По тестуванню та виявленню хворих на COVID-19 Україна — на останньому місці в Європі. Схожа ситуація у Чехії, де влада велла жорсткий карантин: закриті школи та дитсадки, заборонені масові заходи», — говорить Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

Станом на 15 жовтня 2020 року найбільший спалах COVID-19 аналітики фіксують у семи областях: Харківській, Сумській, Хмельницькій, Тернопільській, Полтавській, Рівненській та Житомирській області. За два тижні у цих регіонах ситуація для медичної системи цих регіонів може стати критичною.

У чотирьох областях — Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій та Чернівецькій швидкість поширення на даний момент стабілізувалася або зменшується. 

У жодному регіоні поширення коронавірусу не контролюється.

Україна на шляху до найгіршого сценарію поширення COVID-19

Згідно з моделюванням Київської школи економіки, Україні рухається до найгіршого сценарію пандемії. Якщо ситуацію в зонах активного розповсюдження вірусу SARS-CoV-2 не взяти під контроль, то до кінця року від COVID-19 в країні може померти до 20 000 людей.

«Якщо поточна ситуація не зміниться, то вже через два тижні, у листопаді, щоденна кількість виявлених нових хворих досягне 10 000. Навантаженість на медичну систему буде максимальна і витримає вона тільки у тому випадку, якщо вже зараз вводити комплексні обмеження в областях з активним спалахом»,— прогнозує Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів. 

 

Рекомендації Київської школи економіки

 

Необхідно ввести комплексні карантинні обмеження в областях активного спалаху коронавірусу. 

Ми вважаємо, що карантин є сенс вводити на строк від 14 днів або на час, за який можна буде організувати такий об’єм тестування, щоб частка виявлених випадків зараження від усіх проведених тестів була не менше 10%.

Наприклад, у травні цей показник в Україні був 7%. Це дозволило послабити карантинні обмеження.

Комплексні карантинні обмеження мають вводитися у тих областях, районах чи містах, де ми спостерігаємо активний ріст захворюваності в динаміці. Обмеження мають діяти у тих сферах, де можуть одночасно перебувати багато людей і активно поширювати вірус. Важливим фактором є також дотримання встановлених обмежень.

Посилити готовність лікарень до пікового навантаження.

Оскільки вже на початку листопада ми прогнозуємо пікове навантаження на систему охорони здоров’я, необхідно готувати додаткові ліжкомісця, обладнані киснем, апаратами штучної вентиляції легенів. Варто вже зараз створювати резервні мобільні бригади лікарів та молодшого медичного персоналу в межах областей і всієї країни. Це дозволить перерозподіляти медичних працівників у ті регіони, де буде найбільша нестача персоналу.

Збільшити потужності тестування.

Для належного контролю за поширенням COVID-19 в Україні необхідно проводити щонайменше 100 тисяч ПЛР-тестів на добу при нинішньому рівні захворюваності. Достатній рівень тестування допоможе локалізувати поширення і вводити карантинні обмеження у тих сферах, де розповсюдження вірусу найбільше.

 

Запис презентації «Аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19»: https://bit.ly/3duZ7Lg.

Інфографіка: https://bit.ly/318XIFo

Презентація: https://bit.ly/3j1TOnM