fbpx

Позиція Київської школи економіки щодо законопроекту 7206 "Купуй українське, плати українцям"

Позиція Київської школи економіки щодо законопроекту 7206 “Купуй українське, плати українцям”

December 5, 2017

5 грудня у порядку денному Верховної Ради стоїть розгляд законопроекту 7206 “Купуй українське, плати українцям”. Його ініціаторами виступила група народних депутатів на чолі з Олегом Ляшком та Віктором Галасюком. 

 

Згідно із пояснювальною запискою, метою законопроекту є зміна правил проведення публічних закупівель для стимулювання розвитку вітчизняної промисловості та підприємництва. Для цього пропонується використовувати показник локалізації в якості найважливішої складової нецінових критеріїв. Вага критерію місцевої складової буде коливатися від 20% до 30% приведеної ціни, це забезпечить вітчизняному виробнику перемогу навіть якщо його товар на 43% дорожчий за аналогічний товар конкурента. 

 

Ми занепокоєні тим, що закон можуть ухвалити без якісного вивчення його економічних наслідків та без попереднього обговорення сфер, які підпадають під спеціальне регулювання. 

 

Згідно з аналізом Центру вдосконалення закупівель, прийняття законопроекту призведе до зменшення кількості малих та середніх підприємств на ринку публічних закупівель, збільшення бюрократичних перепон та зростання корупції. 

 

Олекса Степанюк, дослідник Центру вдосконалення закупівель: 

“Список товарів та, відповідно, виробників які отримають преференції, буде оголошений Кабінетом Міністрів уже після прийняття закону. Водночас в пояснювальній записці до законопроекту є дуже точні прогнози. Наприклад, реалізація законопроекту “забезпечить підвищення вартісних обсягів реалізованої промислової продукції в Україні на 3,0 в.п., зокрема хімічної продукції – на 1,2 відсоткових пунктів, машин і обладнання – на 1,8 відсоткових пунктів, електричного устаткування – на 2,7 відсоткових пунктів”. Ми наполягаємо на тому, що список товарів, який плануються субсидувати має бути опублікованим до винесення законопроекту на голосування, а критерії за якими ці товари обираються, повинні бути внесені в законопроект”

 

Тимофій Милованов, член Ради НБУ, Почесний президент Київської школи економіки:

“Тягар підтримки буде покладено на державні підприємства, які відтепер більше сплачуватимуть за товари. Це зменшить суму податків, які вони сплачують державі, та збільшить роздрібні ціни на продукцію. Отже, навіть якщо законопроект не буде фінансуватися за рахунок бюджету, це вказує на приховане спотворення в економіці, яке буде профінансовано за рахунок нижчих доходів бюджету в майбутньому, та призведе до інфляції”

 

Як і автори законопроекту №7206, ми хочемо прискорення економічного розвитку та підвищення добробуту населення, але не погоджуємося із запропонованими засобами. Ми наполягаємо на подальшому обговоренні законопроекту, для чого потрібна публікація попереднього переліку спеціалізованих предметів закупівлі, чи принаймні списку критеріїв за якими вони будуть обиратися.