fbpx

Виробництво дронів в Україні Конференція у KSE

16 січня 2023

Представники Уряду, ЗСУ, волонтери та виробники обговорили питання розвитку галузі БпЛА у Київській школі економіки

Конференція «Виробництво БпЛА: можливості та виклики» відбулася в Києві 14 січня 2022 року.  У події, організованій спільно Київською школою економіки, волонтерами проекту Victory Drones і Центром безпеки та оборони взяли участь  Перший  віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко,  віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, Міністр оборони Олексій Рєзніков, народні депутати, представники Генштабу України, Укроборонпрому, волонтерських організацій, виробники БпЛА тощо.  

Держава стимулюватиме розвиток виробництва БпЛА в України на системній основі. Про це заявила Перший  віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час конференції.  Віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації  Михайло Федоров — окреслив вже діючі та заплановані інціативи в цьому напрямку, Міністр оборони Олексій Рєзніков провів жваву дискусію з виробниками. Також було презентоване спільне дослідження потреб виробників БпЛА. Дослідження виконано Київською школою економіки у партнерстві з благодійними фондами Razom, Повернись живим, Фондом Сергія Притули та громадською організацією Nako.

«Для України питання виробництва та постачання на фронт будь-якої зброї – це питання збереження життів наших захисників та наших громадян. І, зрештою, це питання перемоги. Ми знаємо потреби фронту. Тобто, фактично обсяг ринку. І ми маємо зрозуміти, скільки сьогодні готові виробляти вітчизняні виробники. Які є вузькі місця, що заважають збільшити виробництво. Які дії потрібні від Уряду, щоб вирішити всі наявні проблеми.

Ми сфокусовані на тому, щоб стимулювати розвиток виробництва системно, з огляду на перспективу. Стимулювати розвиток малих виробників. розширення виробництва великих, відкрити доступ до фінансів і в середині країни, і зовні», – зазначила Юлія Свириденко.

Михайло Федоров, додав: «Завдяки проекту Армія дронів в рамках платформи UNITED24 ми забезпечуємо наших військових найкращими «пташками» та стимулюємо розвиток українських виробників БПЛА. За 7 місяців проекту за запитом військових вже законтрактовано майже 1600 дронів на 3,3 млрд грн. Частина з них – це дрони українських виробників. Ринок українських БПЛА має великий потенціал. Разом з урядовою командою ми системно працюємо над тим, щоб підтримати наших виробників та спростити багато бюрократичних питань. Це дозволить бізнесу розвиватися та масштабуватися ще швидше».

Дослідження Київської школи економіки показало, що серед основних перешкод, які ідентифікують виробники дронів в Україні є три напрямки: надмірне державне регулюванні галузі та складності взаємодії державного сектору з приватним; відсутності розуміння виробниками запиту державної на безпілотні системи; складності залучення інвестицій та відсутності єдиної екосистеми для розвитку виробництва БПЛА.

«Залучення приватних інвестицій та фінансування нових проєктів дозволить підтримати ріст виробництва БпЛА в Україні для українських захисників та захисниць. А виробництво БпЛА має стати драйвером розвитку в Україні сучасного сектору Military Tech» – прокоментува Президент KSE, Тимофій Милованов

      Керівниця Центру підтримки аеророзвідки, Марія Берлінська підкреслила у вступному слові наступне: “Ми помилково багато років не звертали увагу на галузь БпЛА.  Маючи зараз тисячі ударних дронів ми могли б розбивати логістику, склади і командні пункти ворога на дистанції в сотні кілометрів. Люди на фронті роблять для нас одну єдину річ – ціною свого життя вони виграють для нас час. Час щоб ми встигли підготуватись.  Війна тільки починається, і це війна технологій та ресурсів. Нам потрібно провести максимальну дерегуляцію галузі Military Technologies. Кожен хто хоче виробляти має зайти на безбар’єрне законодавче поле. Легкість реєстрації, відсутність перевірок та обмежень, податкові канікули, і безперешкодне ввезення комплектуючих. Державним та приватним Фондам необхідно забезпечити фінансову підтримку miltech через грантову, інвестиційну політику та замовлення вітчизняних комплексів для фронту. Важливо закласти фінансування програми досліджень. Створити Єдине вікно для взаємодії з державою для виробників БпЛА, надати інформаційний та грантовий супровід стартапам».

 

На заході були розглянуті, зокрема, питання:

  • вдосконалення чинної нормативно-правової бази, якою регулюється галузь;
  • моделей фінансування, довгострокового розвитку бізнесу;
  • поточних проблем та шляхів їхнього вирішення.

За підсумками діалогу та отриманого зворотного зв’язку будуть сформовані та реалізовані заходи, спрямовані на стимулювання виробництва вітчизняних БпЛА та більш повної реалізації наявного потенціалу галузі.

Фото з заходу: https://fex.net/s/mvarcfc