fbpx

Кожна п’ята лікарня першої хвилі критично заповнена хворими на COVID-19

22 жовтня 2020

У 54 лікарнях першої хвилі реанімаційні ліжка, відведені під хворих на COVID-19, заповнені на 100%. Дані станом на 18 жовтня. Україна все ще на шляху до найгіршого сценарію поширення COVID-19. Такі результати моделювання Київської школи економіки, представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».  

 

Європа йде на карантин

За минулий тиждень (15-22 жовтня) у Європі поширення коронавірусу пришвидшилось — 11 країн ввели карантинні обмеження. Однак в Україні динаміка збільшення кількості випадків сповільнилася. 

Але говорити про те, що в Україні ситуація стабілізувалась чи перебуває під контролем, зарано. За чотирма основними показниками, Україна — серед п’яти країн Європи з найбільш складним становищем. 

 

Україна робить недостатньо тестів для контролю спалахів 

Станом на 22 жовтня 2020 року найбільший спалах COVID-19 аналітики фіксують у семи областях: Харківська, Сумська, Хмельницька, Полтавська, Луганська, Житомирська, а також Кіровоградська області.

Стрімко росте кількість випадків СOVID-19 у Луганській, Сумській та Кіровоградській областях.

Система тестувань в Україні хронічно перевантажена. В останні 10 днів до 30 000 зразків ПЛР-тестів на добу щоденно перебувають«у черзі» в лабораторіях, які не встигають їх обробити. Кількість тестів «у черзі» зрівнялася з добовою кількістю оброблених зразків. 

У окремих областях кількість тестів «у черзі» перевищує кількість щоденно оброблених. Наприклад, удвічі у Харківській області, утричі — Сумській області і Донецька область — рекордсмен, там «черга» з тестів на обробку перевищує кількість оброблених тестів більше ніж у 4 рази. 

 

До 6 400 позитивних випадків COVID-19 могли би бути виявлені додатково, якби лабораторії справлялися з навантаженням.

«Кожна 5 лікарня першої хвилі, тобто 85 медзакладів, знаходяться у стані критичного навантаження — зайняті майже усі виділені COVID-ліжка. У 54 лікарнях реанімаційні ліжка, відведені під хворих на COVID-19, заповнені на 100%. Така інформація станом на 18 жовтня», — розповів Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки. 

 

Україна все ще на шляху до найгіршого сценарію поширення COVID-19

Згідно з моделюванням Київської школи економіки, веденні Урядом оновлені індикатори, зонування і карантинні обмеження від 13 жовтня 2020 року, не змінили попередні прогнози щодо смертності від COVID-19. До кінця року від COVID-19 в країні може померти до 20 000 людей.  

«Зміна індикаторів для визначення карантинних зон в Україні лише відтермінувала активний спалах на 2 тижні. Тобто тепер найбільшу кількість хворих на COVID-19 ми очікуємо у першій декаді листопада. Навіть якщо поточні «червоні» зони будуть впроваджені у всіх областях — захворюваність продовжить зростати. Чинну систему карантинних зон та правил їхнього впровадження слід переглянути», — прогнозує Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів. 

 

Рекомендації Київської школи економіки

Українська система карантинних обмежень реагує на наслідки поширення COVID-19, а не запобігає спалахам. Тобто обмеження вводять тільки тоді, коли в області вже є наслідки цього спалаху. При цьому обмеження «червоних» зон запроваджують вибірково. Фактично у карантинних зонах діють лише поодинокі обмеження з переліку, встановленого Урядом.

Зі свого боку громадяни недостатньо дотримуються карантинних обмежень. Українці бояться втратити дохід і хвилюються за якість освіти дітей умовах карантину більше, ніж заразитися коронавірусом (про це свідчить дослідження аналітикині Київської школи економіки Олени Шоломицької). 

 

Що необхідно змінити:

  • Запровадити проактивні індикатори для впровадження карантинних зон. Зокрема показник швидкості росту нових випадків. Це дозволить впроваджувати обмеження на випередження і дасть більший ефект стримування спалахів.  
  • Відмовитися від практики вибіркових обмежень. У кожній зоні потрібно вводити комплекс карантинних обмежень. Слід впроваджувати обмеження автоматично, на основі епідемічних показників та відмовитися від практики узгодження обмежень з представниками місцевої влади. 

 

Запис презентації «Аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19»: https://bit.ly/3dLJAqB

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 22.10.2020: https://bit.ly/35fVuF6

Методологія «Аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19»: https://bit.ly/2Hwd8fy