fbpx

Інтерв’ю Дарини Коваль

про особливості та переваги навчання на бакалаврській програмі Стокгольмської школи економіки у Ризі

Ми продовжуємо знайомити вас зі студентками нашої спільної бакалаврської програми з економіки та підприємництва в Ризі. 

 

Дарина Коваль потрапила на навчання до Риги ледь не випадково, але не пошкодувала про свій вибір. Читайте детальніше у нашому інтерв’ю?

 

Розкажи про себе.

Мене звати Дарина. Раніше я навчалась у Львівському фізико-математичному ліцеї та цікавилась хімією, екологією і соціальним підприємництвом. Я п’ять разів ставала призеркою всеукраїнських конкурсів з хімії, а також працювала над двома соціальними екологічними проектами. У вільний час займалася та продовжую займатися волонтерством. 

 

Чому вирішила обрати навчання за кордоном?

Спершу я планувала навчатися в США, оскільки чула багато позитивних відгуків від знайомих про їхню систему освіти, яка дозволяє поєднувати разом всі захоплення під час навчання. В українській вищій освіті я розчарувалася під час подорожей на конкурси з хімії у різні куточки України. Нас зазвичай приймали місцеві університети і я мала змогу побачити низький рівень матеріального забезпечення (обладнання, лабораторії) та майже відсутність позакласного життя – це мене дуже демотивувало.

 

Звідки ти дізналася про програму з економіки та підприємництва в Ризі?

Від своєї менторки, завдяки програмі Ukraine Global Scholars, яка допомагає українським учням здобувати освіту за кордоном.

 

Чому в результаті ти обрала саме цю програму?

Я і досі не розумію як так сталося, що доля закинула мене у Латвію, та ще й на економіку – все сталося спонтанно, за вісім днів до дедлайну. Я дізналася про програму, підійшла до мами і сказала що хочу вчити економіку, хоча ще вчора була хіміком.

Потім написала есе, зібрала документи та підготувалася до тестів – я поспішала, не розуміла, що відбувається і чому я це роблю. Але я однозначно не шкодую, що так вийшло. Мабуть, це доля, і я рада, що все склалося саме так!

 

Опиши загальні враження від навчального процесу, студентів, викладачів, міста. 

Як школа, так і сама Рига перевершили мої очікування. Навчальний процес побудований дуже цікаво, оскільки у нас модульна система і кожен курс триває декілька тижнів. Це дає нам змогу вивчати лише 2-3 курси одночасно, але при цьому робити це інтенсивно. За рік ми встигаємо вивчити приблизно 15 курсів. Більшість курсів складаються з лекцій, семінарів та одного або двох екзаменів. Але, крім цього, дуже часто у нас є додаткові завдання, які треба виконати, щоб скласти курс. Наприклад, на статистиці ми аналізували набір даних за допомогою мови R, а на мікроекономіці зараз працюємо над аналізом різних компаній з економічної точки зору.

Щодо життя поза навчанням, SSE Riga пропонує багато організацій та спортивних секцій. Я зараз знаходжуся в п’ятьох організаціях, що, мабуть, є максимумом за кількістю. Окрім цього, у нас дуже дружня спільнота студентів, адже школа маленька і тут всі знають один одного. Тому після лекцій завжди знайдеться хтось, з ким можна буде погуляти Ригою та насолодитися надзвичайно красивим районом, в якому знаходиться наша школа.

 

Які можеш надати поради тим, хто планує вступати?

Поставтеся серйозно до вступного процесу – напишіть хороше есе, прикріпіть резюме, підготуйтеся до тесту. Також перед інтерв’ю подивіться, що таке case study interview. Це допоможе вам почуватися впевнено та скласти гарне враження на приймальну комісію. Також сконтактуйте з попередніми студентами з України (я, до речі, завжди рада допомогти!), передивіться всю інформацію на сайті школи (https://kse.ua/ua/kse-program/bachelor/), Фейсбуці, ставте запитання своїм інтерв’юерам, адже перед вступом вам потрібно дізнатися про програму максимально багато і впевнитися що вона дійсно вам підійде. Також у вас є можливість приїхати на Shadow Days у Ригу та походити на лекції з іншими студентами протягом кількох днів. 

 

Врешті, якщо вас приймуть до школи, будьте готові до інтенсивного літа – потрібно буде подумати про документи, житло та інші деталі, які краще не відкладати на останній тиждень. 

 

Дізнатися більше про програму можна за посиланням: https://kse.ua/ua/kse-program/bachelor/

 

Також будемо раді відповісти на всі ваші питання: 067-434-71-63 (Telegram).

 

#SSE_Riga #I_choose_economics #students_feedback