fbpx

Падіння ВВП 5,3%, інфляція 5,7%, курс 28,1 грн/дол США: консенсус-прогноз на 2020 рік від KSE

У 2020 році падіння ВВП може скласти 5,3%, інфляція пришвидшиться до 5,5%-5,7% у річному вимірі, курс гривні до долара США складатиме 27,9-28,1. Такий консенсус-прогноз ключових економічних показників підготувала Київська школа економіки у своєму новому регулярному продукті «Макроекономічний Радар».

Останні місяці прогнози економічної активності традиційно погіршуються на тлі переоцінки ефектів пандемії та впроваджених карантинних обмежень. Нещодавно майже синхронно свої оновлені прогнози опублікували МВФ і Світовий банк, з кардинально різними позиціями. Прогноз МВФ – падіння ВВП цього року до 8.2% і зростання на 1.1% наступного року. Прогноз Світового банку – падіння 3.5% і зростання 3.0% відповідно. Якщо прогноз першого можна вважати скоріше стресовим сценарієм, то оптимізм останнього важко пояснити. Натомість очікування щодо показників платіжного балансу, обмінного курсу та інфляції поступово покращуються. Це саме стосується і прогнозів зниження облікової ставки, але ці прогнози уже традиційно відстають від рішень НБУ.

Макроекономічна ситуація в Україні відносно стабільна. Інфляція низька, зовнішньоекономічні баланси покращуються, бюджетний дефіцит – у рамках прийнятного, зважаючи на ситуацію з кризою через пандемію COVID-19. 

Реалізація кризових сценаріїв у фінансовому секторів (масштабний відплив капіталу, різка девальвація, проблеми у банківській системі) можлива лише за умови політичної кризи або різкого погіршення показників економічної активності. Політична криза може бути викликана саме політичною боротьбою або різкими і неочікуваними проблемами в економіці. У свою чергу, такі проблеми можуть виникнути через непродумані кадрові рішення (наприклад, руйнація незалежності НБУ або чергові зміни в фінансово-економічному блоці уряду, які погіршать якість Кабінету міністрів та відповідних міністерств) або безвідповідальні економічні політики (такі як безконтрольна емісія, значна корупція в держпідприємствах, тощо). Ймовірність таких сценаріїв усе ще залишається низькою, хоч і зросла останнім часом.

Більш докладно – у “Макроекономічному Радарі” (англомовна версія – тут).

 

Про “Макроекономічний Радар”

Щомісяця, починаючи з червня 2020 року, Київська школа економіки публікуватиме огляд прогнозів основних макроекономічних показників України на найближчі роки та аналіз факторів, які їх зумовлюють. Огляди базуватимуться як на інформації консенсусних прогнозів «приватних» організацій (інвестиційних і комерційних банків, аналітичних центрів), які готують Національний банк України, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, FocusEconomics, Bloomberg та Reuters, так і «офіційних» прогнозів (Міжнародний валютний фонд, Кабінет міністрів України, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, тощо).

“Макроекономічний Радар” містить огляд таких показників:

  • стан економіки та прогноз ВВП;
  • інфляція;
  • облікова ставка;
  • виконання бюджету;
  • поточний рахунок; 
  • резерви НБУ;
  • обмінний курс.