fbpx

KSE Foundation облаштував на Київщині ще два укриття для 220 дошкільнят і учнів завдяки внеску Райффайзен Банку

12 червня 2023

40 мільйонів гривень від Райффайзен Банку для облаштування укриттів – це 30 000 дітей, які тепер зможуть повернутись до рідних шкіл і садочків. За внесок від Райффайзен Банку KSE Foundation вже завершив облаштування двох укриттів! 

Завдяки цьому 220 малюків дошкільних груп і школярів зустріли свято останнього дзвоника у своїх навчальних закладах. KSE Foundation відвідали лінійку одного із них, Ситняківського ліцею – привітали дітей з успішним завершенням року попри всі перипетії, показали слайд-шоу про українську міфологію, а Райф зробив учням подарунки!

Докладніше про навчальні заклади, у яких було облаштовано укриття:

Ситняківський ліцей Бучанського району пережив окупацію та руйнування – авіабомба впала за 100 метрів від школи, спричинивши суттєві пошкодження.

«Але ніхто не постраждав під час вибуху авіабомби, адже мешканці села ховались в укритті нашої школи. Приміщення має подвійний захист, висота стелі – 3,5 метри, стіни з бетонних блоків. Але це не було повноцінне укриття, тут не було жодних умов для тривалого перебування», – розповів Петро Барановський, директор ліцею.

Тепер тут зробили бетонну стяжку підлоги, очистили стіни і стелю від грибка, пофарбували всі поверхні, облаштували туалет, провели освітлення, зробили вентиляцію та інше.

«Одним з ключових аспектів освіти під час війни є безпека для дітей та вчителів. Ми впевнені, що у всіх дітей у світі мають бути рівні можливості для отримання якісної освіти у безпечних умовах. Тому ми адаптуємо заклади освіти до сучасних умов – умов війни», – сказала Оксана Діденко, директорка з питань роздрібного бізнесу Райффайзен Банку.

Окрім безпеки і дотримання санітарних норм, KSE Foundation придбали також зручні лавки та крісла-груші в сховищі – тож лекцію про українську міфологію для дітей провели прямо у приміщення укриття. Лекцію провів Нік Лисицький – переможець грантової програми від KSE Foundation «Talents for Ukraine»! На грант, розмір якого становить 5 000 доларів, може податись кожен: https://foundation.kse.ua/talents-for-ukraine/  

Заклади дошкільної освіти мають таку ж потребу в надійному укритті, як і школи. 

«Щодня ми працюємо, щоб захистити школярів під час повітряних тривог і зробити їхнє перебування в сховищах комфортним. Світлі стіни замість сирого, просоченого пліснявою бетону, підлога замість насипу піску, каналізація, освітлення. На жаль, перебування в укриттях стало буденністю для наших дітей, але в наших силах зробити його менш стресовим. Завдяки нашим благодійникам нам це вдається – KSE Foundation облаштував укриття вже в 32 навчальних закладах! Рухаємось до мети в 300 якісних укриттів», – розповідає Марина Борисенко, керівниця напрямку відновлення KSE Foundation.

Село Микуличі, де знаходиться дитячий садок «Ялинка», перебувало в окупації протягом всього березня минулого року. 

«KSE Foundation та Райффайзен Банк створили для нас оптимальні та цивілізовані умови для навчання, завдяки чому діти можуть залишити слід на цій землі. Великою проблемою була піщана підлога, відсутність вентиляції та туалетних кімнат, пил постійно підіймався у повітря і важко було дихати. Наразі  проблему вирішено. Умови в укритті стали комфортними, діти грають в ігри, співають пісні, бігають, сприймаючи укриття не як щось лячне, а як ще одну додаткову ігрову кімнату», – зазначила Олена Лазутіна, начальниця відділу освіти Немішаївської селищної ради.

Під час повітряних тривог облаштоване укриття Микулицького дитячого садочка вміщує 140 дітей. Серед них 40 дошкільнят та 100 учнів початкової школи, яка розміщена на другому поверсі закладу. Тепер діти мають можливість спілкуватись з однолітками, соціалізуватись та готуватись до школи, а батьки працювати задля швидкої перемоги України над ворогом.

Довідково. «ЗАХИСТОК: Безпечна освіта» – це проєкт KSE Foundation по облаштуванню укриттів у школах України. Сьогодні сотні тисяч школярів не мають потрібних захисних споруд у своїх школах. Мета KSE Foundation — забезпечити 300 українських шкіл безпечними та високоякісними укриттями! У цьому нас підтримують українські та міжнародні компанії та тисячі українців. Долучайтесь і ви: https://foundation.kse.ua/safe-education/