fbpx

Круглий стіл "Перезавантаження? Оцінка діяльності Кабінету Міністрів"

Круглий стіл “Перезавантаження? Оцінка діяльності Кабінету Міністрів”

February 16, 2016

15 лютого, напередодні звіту Кабінету Міністрів на чолі з Арсенієм Яценюком перед Верховною Радою, Центр вільної економіки імені Кахі Бендукідзе, спільно з VoxUkraine і Київською Школою Економіки провів круглий стіл, щоб надати об’єктивну оцінку підсумкам роботи уряду.

У дискусії взяли участь представники Центру вільної економіки імені Кахі Бундукідзе – співзасновник Володимир Федорин та експерт Сергій Марченко, президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський, уповноважений з питань підприємництва при ДФС Тарас Качка, експерт Реанімаційного Пакету Реформ Павло Кухта, дослідник Київської Школи Економіки Ілона Сологуб, засновник соціологічної групи Рейтинг Ігор Тищенко, експерт громадянської платформи Нова Країна Олексій Геращенко і координатор експертних груп Реанімаційного Пакету Реформ Вадим Міський.

Як у поточній постреволюційній ситуації визначати успіх чи невдачу реформ? Модератор круглого столу Володимир Федорин назвав можливі критерії оцінки: це довіра населення, загальна економічна динаміка, спеціальний індекс моніторингу реформ та оцінка коаліційної угоди.

Олександр Пасхавер позитивно оцінив зроблене за півроку, відзначивши при цьому, що люди, які домоглися Майдану, не створили політичних структур, а представники старого політикуму не можуть здійснити радикальні реформи – тільки повільні та суперечливі.

На думку Сергія Марченка, в країні склалася унікальна ситуація, коли парламент, наймаючи уряд та вказуючи напрямок реформ, знаходиться фактично в опозиції до нього. Як стверджує Марченко, коаліційна угода «відверто не виконується» і уряд не приховує, що не збирається її виконувати. «Ми не можемо сказати, що є якісь реформи не на папері і не у Facebook, які очевидні і для експертного середовища, і для населення», – зазначив експерт.

Павло Кухта, в свою чергу, вважає, що реформи реалізуються, але недостатньо швидко. Він навів дані індексу моніторингу реформ iMoRe, розробленого VoxUkraine. Згідно з цими даними, найвищого значення темп реформ досягав навесні 2015 року, коли приймався пакет законопроектів, рекомендованих МВФ. Таким чином, багато в чому готовність уряду до реформ була результатом зовнішнього тиску.

Ігор Тищенко представив дослідження оцінки діяльності влади у динаміці, проведене групою Рейтинг. Згідно з його даними, з усіх реформ українці найбільш позитивно оцінюють реформу міліції та забезпечення проведення місцевих виборів. Крім того, у суспільстві зросла нетерпимість до корупції: три роки тому майже 40% опитаних виправдовували хабарі, а сьогодні їх число менше 13%. На питання дослідження «Кого б ви хотіли бачити прем’єр-міністром?» 11% назвали Михеїла Саакашвілі, 7% – Юлію Тимошенко, 6% – Юрія Бойка і лише 5% – чинного главу Кабміну Арсенія Яценюка. Але жоден з кандидатів не набирає достатньо багато, при цьому, 25% опитаних не підтримують жодного з названих кандидатів.