fbpx

2 червня в Київській Школі Економіки відбувся експертний круглий стіл “Фіскальні правила: Міжнародний досвід та рекомендації для України”

2 червня в Київській Школі Економіки відбувся експертний круглий стіл “Фіскальні правила: Міжнародний досвід та рекомендації для України”

June 3, 2015

В усьому світі, для політиків характерний короткий горизонт планування. Уряди мають схильність зводити Державний бюджет із дефіцитом та вливати додаткові (запозичені) коштів в економіку – наприклад, через підвищення соціальних виплат або втілення інвестиційних проектів, і таким чином, “купувати” прихильність певних груп виборців. Українські уряди не були винятком.

Інструментом подолання економічної “короткозорості” політиків є запровадження фіскальних правил які у тому числі й обмежують державний борг та, відповідно, дефіцит бюджету.

2 червня в Київській Школі Економіки відбувся  експертний круглий стіл “Фіскальні правила: Міжнародний досвід та рекомендації для України”.

Питання, які були винесені на обговорення:

1.      Фіскальні правила: Міжнародний (європейський) досвід:

  • Що таке фіскальні правила та які правила зазвичай запроваджені у світі (4 види фіскальних правил, переваги та недоліки, загальна статистика за країнами)
  • Фіскальні правила ЄС та їх виконання (Маастрихтські критерії та їхні “удосконалення”, зокрема, найновіші правила, введені у 2012 році)
  • Яким чином запроваджені правила у законодавство – Конституції, закони, політичні угоди тощо. Government capacity, що необхідна для дотримання правил. Інституції, що допомагають урядам дотримуватись правил.

2.       Які правила необхідно впроваджувати в Україні та якими повинні бути їх кількісні значення?
3.       Яким чином визначені фіскальні принципи повинні бути запроваджені у законодавстві (Конституції, законах, політичних угодах тощо)?

Додатки:

  • Презентації

1.      Фіскальні правила – І.Сологуб

2.      Фіскальні правила – О.Баженова

3.      Фіскальні правила – Р.Цицик

  • Додаткові матеріали:

4.      Витяг з презентації У.Бехманн “Експертна Рада з оцінки макроекономічного розвитку Німеччини та її вплив на реалістичну економічну політику”.

5.      Презентація І. Міклоша.

1.      Фіскальні правила – І.Сологуб

2.      Фіскальні правила – О.Баженова

3.      Фіскальні правила – Р.Цицик

4.      Витяг з презентації У.Бехманн “Експертна Рада з оцінки макроекономічного розвитку Німеччини та її вплив на реалістичну економічну політику”.

5. Презентація І. Міклоша