fbpx

Дорожня карта земельної реформи: відкрито національне обговорення!

Дорожня карта земельної реформи: відкрито національне обговорення!

April 9, 2015

Сьогодні, 9 квітня відбулася прес-конференція в УНІАН, де ГО Agro.ReformsUA та група провідних експертів, включаючи Юрія Логуша, президента Київської Школи Економіки, представила Дорожню карту земельної реформи та оголосила про національне обговорення з усіма залученими сторонами.

Сільське господарство можливо є єдиним сектором економіки, що впевнено зростає. Водночас відсутність вільного ринку землі стримує залучення сотні млрд гривень інвестицій. Олег Проценко, координатор Agro.ReformsUA закликав предаставників влади, експертного середовища, асоціацій та головне, власників землі, активно долучитися до обговорення.

«На сьогоднішній день земля є фактично мертвим активом. Але якщо розібратися більш детально, то мертвим він є саме для власників, тому що на цьому активі заробляють ті, хто обмірює, реєструє, обробляє, продає права користування цією землею, але власник – він лише володіє папірцем, який називається державний акт на приватну власність. Але на цьому досить часто його права закінчуються», – сказав Почкун, відзначивши, що в багатьох випадках власники сільгоспземлі навіть не можуть визначати, в якій формі вони будуть одержувати орендну плату за користування своїм активом.

У дорожній карті представлені основні завдання реформи та поетапні заходи для їх виконання. Більше того, є вже чимало напрацьованих проектів законів. Відкрите і прозоре обговорення дасть змогу врахувати аргументи усіх сторін та уникнути маніпуляцій, які вже 25 років гальмують земкльну реформу!

Проект Дорожньої карти уже у відкритому доступі на спеціально розробленому сайті: http://www.reformsua.com.ua/

Наступним кроком будуть обговорення у форматі круглих столів у Києві та регіонах. Детальніша інформація з’явиться на сторінці Agro.ReformsUA

Сайт з доступом до Дорожньої карти – http://www.reformsua.com.ua/