fbpx

Хто штовхає гривню на дно? - Ігор Шумило для газети День

Хто штовхає гривню на дно? – Ігор Шумило для газети День

October 7, 2014

Ігор Шумило, Радник Президента KSE, в інтерв’ю для газети День висловити своє бачення причин стрімкого коливання курсу гривні та способів приборкання чорного валютного ринку.

Зараз відбиток на всі процеси та події в країні та на валютному ринку накладають військові та економічні дії Росії. Якщо говорити про «заслугу» НБУ, то для нього складність проведення політики полягає у дуже низькому обсязі валютних резервів. І це обмежує його у певних операціях на ринку. Все це породжує недовіру населення і провокує попит на долар.

Існуючий валютний ринок — це прояв наростаючої недовіри до економічної політики влади, макроекономічної політики уряду та монетарної політики Нацбанку. І зумовлено це не тільки погіршенням економічної ситуації, а й відсутністю з боку КМУ та Нацбанку чітких пояснень причин економічного дисбалансу (зростаюча інфляція, значна девальвація, дефіцит бюджету, державний борг у майже 15% ВВП). До того ж все ще приховується, або викривляється інформація, яка подається в програмі МВФ, і, яка доноситься до суспільства.

На цей клубок проблем уважно дивляться зовнішні інвестори. Вони теж не бачать пояснень, тому не поспішають із капіталовкладеннями в нашу країну. Щоб виправити ситуацію, інвесторам та населенню потрібно показати, як влада зупинить економічне падіння, приборкає девальвацію та інфляцію.

Повну версію інтерв’ю читайте тут