fbpx

Україна — серед восьми країн Європи, що досі не розпочали вакцинацію проти COVID-19 — аналіз KSE

21 січня 2021

Можливість щепитися проти COVID-19 вже мають 89% населення Європи. В Іспанії — новий потужний спалах захворюваності. В Україні ж кожна третя COVID-лікарня перевантажена пацієнтами, офіційна статистика нових випадків, як і раніше, не відображає реальну ситуацію в країні. Такі результати дослідження Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (KSE) представлені в «Аналізі поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

38 з 46 країн Європи вже почали вакцинувати своїх громадян

Вісім країн світу минулого тижня розпочали вакцинацію населення проти COVID-19. Загалом уже 55 з 190 країн світу розпочали імунізацію. Лідери у вакцинації на 100 тисяч населення — Ізраїль, ОАЕ, Бахрейн, Велика Британія і США.

В Азії до кампаній вакцинації Китаю, Саудівської Аравії, Бахрейну, Ізраїлю, Кувейту, Оману і ОАЕ цього тижня приєдналися Індія та Сінгапур. У Південній Америці до Аргентини й Чилі, які розпочали імунізацію раніше, приєдналася Бразилія, де одночасно використовують європейську AstraZeneca та китайську Sinovac вакцини. На Африканському континенті вакцинують проти коронавірусу тільки у Ґвінеї.

Більшість країн світу обрали вакцини BioNTech-Pfizer.

89% населення Європи вже мають можливість вакцинуватися. Швейцарія, Люксембург, Мальта і Туреччина почали вакцинувати своїх громадян минулого тижня. Найбільше вакцинованих на 100 тисяч населення — у Великій Британії, Данії, Мальті, Словенії та Італії.

Лише дев’ять країн Європи поки не почали вакцинуватися: Албанія, Андорра, Боснія і Герцеґовина, Косово, Молдова, Чорногорія, Північна Македонія та Україна.

Більшість країн Європи використовують вакцини BioNTech-Pfizer. У Великій Британії також можна прищепитися вакциною AstraZeneca. У Туреччині вакцинують Sinovac. Сербія використовує BioNTech-Pfizer, Sinovac і Sputnik-V.

«Україні необхідно переглянути стратегію вакцинації з ціллю синхронізувати охоплення  з іншими країнами Європи. Для цього підхід до імунізації від COVID потрібно радикально змінити. Центру економіки охорони здоров’я KSE працює над своїми пропозиція до дорожньої карти імунізації», — підсумував Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE.

В Іспанії — новий спалах: кількість випадків COVID-19 подвоїлася за тиждень 

У світі та Європі кількість нових випадків COVID-19 поступово стабілізується. 

Попри це, одразу в кількох країнах Європи тривають спалахи захворюваності — у Чехії, Португалії, Великій Британії, Швеції, до яких приєдналася Іспанія

Водночас завдяки потужній системі тестування Великій Британії вдається й надалі контролювати спалах. Про це свідчить частка позитивних тестів — 8%, що практично відповідає рекомендованому ВООЗ показнику 5%. Чехія, Швеція та Португалія гірше справляються зі стримуванням поширення вірусу. У цих країнах частка позитивних тестів на COVID-19 знизилася з минулого тижня, але все ще у межах — 17-20%.

В Іспанії розпочалася активна третя хвиля поширення COVID-19, кількість нових випадків подвоїлася з минулого тижня і зростає по всій країні. Третина всіх доступних відділень інтенсивної терапії в Іспанії зайнята пацієнтами з COVID-19. Кілька лікарень повідомили, що мають 100% завантаженість, одночасно відкриваються польові лікарні. У відповідь на погіршення епідеміологічних показників декілька регіонів країни закликали центральний уряд перенести початок комендантської години на більш ранній час. Експерти вважають, що такий різкий сплеск захворювання відбувся через пом’якшення карантинних обмежень на час трьохтижневого святкового періоду.

Серед європейських країн з населенням понад 10 млн Україна має порівняно невисокі показники нових випадків та кількості смертей внаслідок COVID-19. Проте найвищий коефіцієнт виявлення позитивних випадків (25%) і найнижча кількість тестів все ще не дозволяють Україні покинути п’ятірку країн із найбільш критичною ситуацією з COVID-19 у Європі.

В Україні кожна третя COVID-лікарня перевантажена пацієнтами

Кожна третя лікарня, відведена під COVID-19, критично навантажена пацієнтами. В абсолютних числах: 111 із 629 лікарень першої та другої хвилі. Водночас, ліжка, відведені для пацієнтів з COVID-19, заповнені на 100%. У 60 лікарнях реанімаційні ліжка заповнені на 100%.

«Ми постійно моніторимо ситуацію і вважаємо, що зниження офіційної статистики нових випадків поки не може однозначно вказувати на те, що українці стали менше хворіти на COVID-19. Нашу думку підтверджує найвищий у Європі коефіцієнт позитивних випадків і госпіталізації, кількість яких тримається практично на одному рівні з грудневими показниками», говорить Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень KSE, керівник ключових проєктів.

Національна служба здоров’я України все ще оновлює дані про кількість померлих внаслідок COVID-19 на кінець 2020 року. Наразі офіційні дані по смертності відповідають проміжному — між оптимістичним і середнім сценаріями, які змоделювали аналітики Київської школи економіки. 

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 21.01.2021