fbpx

Внаслідок війни селищу Ворзель на Київщині завдано збитків на $52 млн

30 Серпня 2022

Загальна сума зруйнованої та пошкодженої внаслідок війни інфраструктури селища міського типу Ворзель на Київщині складає $52 млн. 

Це дані KSE Institute в рамках проєкту «Росія заплатить». Оцінка втрат смт Ворзель здійснювалася на основі даних через оцифрування високоточних знімків з дронів, зібраних в рамках проєкту Rebuildua, який ініціювали SmartFarming та Vkursi Zemli. На сьогодні це найточніші дані оцінки збитків селища. 

Наприкінці лютого важка ворожа техніка зайшла до селища зі сторони Бучі, і понад 3 000 людей не встигли евакуюватись. Окупанти проводили обшуки місцевих мешканців, захоплювали та обкрадали їх будинки. 

Загалом внаслідок війни у Ворзелі зруйновано та пошкоджено 541 будівля. Найбільше збитків завдано селищу через руйнування житлового фонду та присадибних будівель. Сума таких збитків сягає майже $25 млн, з яких $17.1 млн — через пошкодження 23 багатоквартирних будинків. Крім того, через бойові дії у селищі зруйновано або пошкоджено 173 приватних будинків та 52 таунхауси, 206 господарських споруд та 11 гаражів, загальною площею понад 139 тис. м2. Війна РФ проти України завдала збитків майже 3 тисячам мешканців Ворзеля. 

На другому місці за розміром завданих збитків — соціальна інфраструктура. У Ворзелі пошкоджено та зруйновано 63 обʼєкти соціальної сфери на $24.3 млн. Так, серед цих обʼєктів різного ступеня руйнувань завдано 27 готелям та закладам рекреації, 4 медзакладам, 3 продуктовим магазинам та церкві. 

Уламки від «Градів» пошкодили місцевий дитячий будинок, іншим обстрілом росіяни знищили дитсадок «Ластівка», а у приміщенні психоневрологічної лікарні No2 облаштували штаб.

Руйнування та пошкодження 11 обʼєктів промисловості та будівництва Ворзеля експерти проєкту «Росія заплатить» оцінюють у $2.8 млн.  Ще на $20 тис. завдано збитків адміністративній інфраструктурі селища. Так, у Ворзелі пошкоджено поштове відділення та адмінбудівлю. 

Всі обрахунки здійснено відповідно до курсу долара станом на 1 січня 2022 року. Детальний звіт з оцифруванням зруйнованої інфраструктури та оцінкою збитків Ворзеля доступний за посиланням.