fbpx

Вдосконалення вимог по обгрунтуванню характеристик та очікуваної вартості предмета закупівлі (Постанова №710) – Policy Бриф

8 грудня 2022

З грудня 2020 року зміни, внесені до постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 №710, встановили зобов’язання для замовників центрального рівня, а для інших замовників – рекомендації щодо публікації на власних веб-сайтах обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, його очікуваної вартості та/або розміру бюджетного призначення.

Ми опитали замовників різних типів, проаналізували вимоги постанови та поспілкувалися з аудиторами, щоб з’ясувати ефективність запроваджених змін.

За результатами дослідження ми виявили ряд проблемних питань, а саме:

✅ замовники, найчастіше, заповнюють інформацію формально;

✅ замовники розміщують інформацію в складнодоступних частинах свого вебсайту або обмежують доступ до цієї інформації;

✅ вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 № 710 порушують принцип рівності.

Такий стан справ не дозволяє аудиторам, без проведення моніторингу та запиту додаткових документів, співставити визначену очікувану вартість предмету закупівлі з його технічними та якісними характеристиками, спираючись на оприлюднені обгрунтування Замовниками.

Тож, щоб змінити ситуацію ми запропонували встановити:

однакові умови для всіх замовників, шляхом внесення відповідної норми до статті 4 Закону України “Про публічні закупівлі” та вимоги публікувати обґрунтування, у разі, якщо вартість предмету закупівлі дорівнює або перевищує 1 млн грн;

вимогу щодо публікації обґрунтування в електронній системі Прозорро;

перелік документів, які можуть бути використані замовниками для надання обґрунтувань у вигляді випадаючих списків.

Ми вважаємо, що комплексна реалізація вищезазначених рекомендацій дозволить перейти від формалізму до ефективного застосування механізму оприлюднення обґрунтування інформації. При цьому реалізація лише окремих рішень не зможе надати необхідного результату та суттєво не змінить ситуацію.

Ознайомитися з Policy Brief “Дослідження питання практики публікації обґрунтувань інформації відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 №710” ви можете за цим посиланням: https://bit.ly/3UHLrQQ

Виконання цього дослідження стало можливим завдяки підтримці Фонду Євразія, що фінансується урядом США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та урядом Великої Британії через UK aid. Тема дослідження була запропонована Центру вдосконалення закупівель Міністерством економіки України.