fbpx

У березні з Росії вийшли ще 7 іноземних компаній – дослідження KSE

4 Квітня 2024

З початку 2024 року Росію покинули 30 міжнародних компаній, 7 з яких вдалося ідентифікувати у березні. Таким чином, повністю вийшли з російського ринку лише 378 іноземних фірм, 1211 – згорнули операції, а 2170 – продовжують діяльність без будь-яких обмежень. 

Про це свідчать результати моніторингу KSE Institute у межах проєкту “Самосанкції / LeaveRussia” щодо впливу виходу іноземного бізнесу на економіку РФ.

За оцінкою експертів Київської школи економіки, у березні відбулося 3 продажі бізнесу та 3 ліквідації.

Зокрема, йдеться про популярний музичний сервіс потокової трансляції Deezer, глобального виробника автокомпонентів Denso, американську ІТ-компанію DXC Technology, провідного бурильника корисних копалин Foraco, Grant Thornton, що надає аудиторські та консалтингові послуги (не було враховано раніше), німецьку виробничу компанію Herpa та японську Teijin.  

Водночас минулого місяця відбулося 2 часткові ліквідації: IKEA ліквідувала одну зі своїх невеликих юридичних осіб, а також Fischer Sports, що ліквідували юридичну особу ТОВ “ФІШЕР СПОРТС РІТЕЙЛ”, проте основна ТОВ “ФІШЕР” досі продовжує працювати. 

До того ж був змінений статус польського виробника одягу LPP Group. У ході детального дослідження Hindenburg Research виявилося, що компанія продовжує контролювати російські операції через головний офіс у Польщі. Ба більше, дослідники з’ясували, що бізнес планував модифікувати штрих-коди, щоби приховати справжнє походження товарів та зберегти контроль над потоком продукції. 

KSE Institute також мав сумніви щодо цього виходу та вирішив знизити статус, доки не з’являться додаткові докази з обох сторін. Саме тому насправді було ідентифіковано 7 виходів, хоча технічна різниця становить 6.

Отже, станом на 1 квітня 2024 року продовжують діяльність та не планують покидати російський ринок 2170 міжнародних компаній (57,7% від загального числа записів в базі KSE). 

Ще 1211 іноземних фірм або близько 32,2% – згорнули операції та заявили про намір покинути РФ, і лише 378 (10,1% від загального числа записів в базі KSE або 26,1% від компаній, які отримували дохід в Росії в 2022 році) – остаточно розірвали зв’язки з агресором.