fbpx

Тимчасова відміна 3-етапного аукціону в системі Prozorro – Позиція Центру вдосконалення закупівель KSE

3 січня 2023

Реалії сьогодення впливають на всі сфери нашого життя і вносять свої корективи та обмеження. Закупівельна система не виключення. Всю закупівельну спільноту сколихнула новина про тимчасову відміну 3-етапного аукціону в системі Прозоро (на 6 місяців).

Ми стоїмо на тому, що такі зміни необхідно вводити поступово та ґрунтуватися на прогнозах та дослідженнях впливу на інші закупівельні процеси. Перед подібними змінами логіки роботи закупівельної системи має відбуватися публічна дискусія закупівельної спільноти.

Командою Центру ми завжди просуваємо принципи відкритості та рівних можливостей для всіх учасників ринку, як у навчальних продуктах так і в дослідженнях. Тому ми віримо, що тільки відкритість та здорова конкуренція виборює довіру для закупівель серед бізнесу та міжнародних партнерів.

Для нас, як для команди дослідників, це цікавий і важливий виклик, – проаналізувати цей експеримент, виявити всі його результати і подивитись на закупівлі по-новому.  Адже всі ми знаємо, що наявний аукціон не ідеальний.

Є також безліч варіантів: закритий (англ. – blind auction) одноетапний аукціон, англійський аукціон, двоетапний аукціон (скорочена версія аукціону ProZorro) та інші форми. Можливо, як результат, ми отримаємо покращенну версію аукціону, який буде максимально покривати потреби  і це буде новий розвиток тендерів.

Увага до цієї теми всієї спільноти тільки підтверджує, що до паперових торгів ми точно вже не повернемося