fbpx

Онлайн семінар. Партнерство України та африканських країн у сільському господарстві: концептуальні тенденції та погляд бізнесу

11 Жовтня 2023

19 липня 2023 року Центром досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE Агроцентр) та об’єднанням Trend and Hedge Club був організований семінар «Партнерство України та африканських країн у сільському господарстві: концептуальні тенденції та погляд бізнесу».

Напочатку семінару Марія Богонос, голова KSE Агроцентр, вказала на перспективність кооперації України та африканських країн у сільському господарстві. Необхідність такого партнерства посилюється загрозами для зернового експорту України в умовах поточної війни з одного боку та водночас зростаючим продовольчим попитом на африканському континенті.

За словами Павла Мартишева, дослідника KSE Агроцентр, фізичні обсяги аграрного експорту з України в африканські країни демонстрували повільне зниження протягом останніх десяти років. Більше 90% вартості експорту складало зерно та рослинні олії. З точки зору платоспроможного попиту, головним регіоном для імпорту української агропродукції залишається Північна Африка, зокрема Єгипет. Водночас африканські країни є основним постачальником окремих видів продукції в Україну (зокрема тютюну та какао-бобів). Загалом двостороння торгівля між Україною та країнами Африки сильно залежить від рівня дипломатичних відносин.

Моніка Тотова, економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), вказала, що рівень недоїдання на африканському континенті зріс у 2022 році на противагу країнам Азії та Латинської Америки. Найбільш вразливими залишаються країни центральної та східної Африки. Падіння світових цін на продовольство у 2023 році дає сподівання на поступове зниження рівня голоду в цих країнах.

За словами Ольги Трофімцевої, екс-посла з особливих питань МЗС, дипломатичні відносини є фундаментом успішної торгівлі продовольством між Україною та африканськими країнами. Водночас було вказано на російські наративи стосовно продовольчої кризи, за допомогою яких РФ посилює свій вплив у країнах Глобального Півдня, зокрема в Африці.

Ванділ Шилобо, головний економіст Аграрної бізнес-палати Південної Африки, продемонстрував поточні обсяги та структуру торгівлі продовольством в Африці, а також навів прогнози щодо балансів попиту-пропозиції по основним категоріям продуктів на період до 2028 року. Попит на імпортне продовольство буде зростати майже по всім категоріям продуктів. На його думку, спрощення торговельних режимів між африканськими країнами, зокрема в рамках Африканської континентальної зони вільної торгівлі (AfCFTA), стимулюватиме додатковий попит на українське продовольство завдяки його реекспорту всередині континенту.

Наприкінці семінару Генадій Іванов, директор судноплавної компанії BPG Shipping, розповів про особливості перевезень аграрних вантажів в африканські країни. Зокрема були розглянуті специфікації перевезень у порти Єгипту, Лівії, Кенії, Ємену, Джибуті, Судану, Марокко, Алжиру, Танзанії, Нігерії.

Загалом семінар дозволив сформувати бачення формату майбутньої кооперації України з африканськими країнами у питаннях підтримки продовольчої безпеки та розвитку аграрного сектору. Матеріали семінару будуть використані для подальшої роботи KSE Агроцентр в рамках проєкту щодо посилення партнерства з країнами Африки.