fbpx

МОНІТОРИНГ ПОСИЛЕННЯ САНКЦІЙ ПРОТИ РФ

10 Червня 2022

Відповідно до моніторингу запровадження санкцій проти Росії за Планом Групи Єрмака-Макфола, за тиждень (1-8 червня) було ухвалено ряд важливих рішень. Зокрема, було розширено обмеження щодо російської нафти, фінансів, транспорт, торгівлі та державних компаній, а також нові індивідуальні санкції. 

Аналіз KSE Institute показав, що попри суттєвий прогрес в окремих напрямках, загальна динаміка посилення санкцій знижується. Відсутній прогрес із запровадженням вторинних обмежень, визнанням Росії спонсором тероризму, підвищенні транспарентності роботи міжнародних компаній в Росії, а також виробленні механізмів компенсації втрат України коштом агресора. 

Важливою подією останнього тижня стало затвердження шостого пакета санкцій ЄС. Його ключове положення – заборона імпорту російської нафти по морю. Попри продовження постачання трубопроводом та виключення для окремих країн, до кінця року імпорт російської нафти до ЄС має скоротитися на 90%. 

ЄС також заборонив страхування суден, які перевозять російську нафту. Велика Британія планує працювати в координації з ЄС. Це значно обмежить можливості експорту Росії до третіх країн. 

Санкції ЄС торкнулися і російської фінансової системи. Від SWIFT було відключено Сбербанк, а також 2 інші російські та 1 білоруський банк. Заморожені активи 18 російських юросіб, причетних до війни. 

У сфері торгівлі нові обмеження стосуються ряду товарів подвійного призначення та 80 хімічних речовин. Росія також не зможе отримувати послуги з бухгалтерського обліку, PR та консалтингу від європейських компаній. 

Шостим пакетом накладено індивідуальні санкції на 65 осіб, серед яких близька до Путіна Аліна Кабаєва. Окрім того, на території ЄС відтепер заборонена діяльність 3 пропагандистських ЗМІ агресора: РТР “Россія” та РТР “Планєта”, “Россія 24, “ТВ Центр інтернешнл”. 

США запровадили ряд обмежень щодо окремих осіб, компаній та організацій. Так, індивідуальні санкції накладено на 18 осіб, зокрема представника МІД РФ Марію Захарова та олігарха Олексія Мордашова зі сім’єю. Компанії останнього – “Сєвєрсталь” та “Сєвєргрупп” – також опинилися у санкційних списках. Обмеження також торкнулися ряду компаній, пов’язаних з близьким оточенням Путіна, яхт та літаків, якими користувався російський диктатор.

До переліку положення щодо “контрольованого експорту” потрапили 70 російських організацій. Без ліцензії вони не зможуть придбати товари зроблені у США або ж з використанням американських технологій чи софту. Бюро промисловості та безпеки США (BIS) зазначає, що діятиме “політика відмови” щодо отримання ліцензій без жодних виключень. 

Свої санкції минулого тижня розширив Тайвань. Відтепер заборонено експорт ряду високотехнологічних товарів, зокрема сучасних мікросхем та мікропроцесорів тощо. Обладнання для їх виготовлення також не продаватиметься. Нова Зеландія ввела санкції проти 44 організацій, які фінансують або підтримують війну. Латвія заборонила 80 аудіо- та аудіовізуальних програм, включно з їх ретрансляцією. 

Наразі проти РФ застосовано 45% санкцій, передбачених Планом Групи Єрмака-Макфола. Діє 19 заходів з 42, ще в 13 прогрес відсутній.