fbpx

Лише 356 або менше 10% іноземних компаній повністю розірвали зв’язки з Росією – дослідження KSE

8 Лютого 2024

Майже 1600 міжнародних компаній продовжують діяльність в Росії, ще понад 540 “вичікують” і лише 356 остаточно покинули російській ринок*. У січні дослідникам Київської школи економіки вдалося виявити 8 іноземних компаній, які продали свій бізнес або вийшли шляхом ліквідації.

Про це свідчать результати моніторингу KSE Institute у межах проєкту “Самосанкції / LeaveRussia” щодо впливу виходу іноземного бізнесу на економіку РФ.

У січні 2024 року експерти KSE ідентифікували вісім міжнародних компаній, які остаточно вийшли з російського ринку, чотири з яких через ліквідацію. Ідеться про шведську компанію Axis Communications, яка займається виробництвом і продажем мережевих камер і систем спостереження; найбільшу банківську та фінансову групу на Кіпрі Bank of Cyprus; швейцарську компанію Banque Cramer & Cie SA, що надає інституційні брокерські послуги; американську транснаціональну нафтогазову корпорація ExxonMobil.

Інші чотири були продані, зокрема: польський виробник машин для гірничодобувної промисловості Famur; французький постачальник автомобільної продукції Faurecia; GEFCO Group, що входить до десятки провідних транспортних і логістичних груп Європи; рибальська компанія Royal Greenland.

«Найімовірніше, після майже двох років повномасштабного вторгнення власники міжнародних компаній, що мали бізнес в Росії, відмовились від марних спроб продати свій бізнес та вирішили виходити кардинальним способом – шляхом повної ліквідації», – розповідає заступник директора з розвитку KSE та керівник проєкту LeaveRussia.org Андрій Онопрієнко.

Загалом станом на 4 лютого 2024 року 356 (9,6% від загального числа записів в базі KSE або 27,8% від компаній, які отримували дохід в Росії в 2022 році) міжнародні компанії повністю припинили діяльність у РФ. Станом на 2021 рік вони мали понад півмільйона людей персоналу, $93,1 млрд річного доходу, $46,1 млрд капіталу та $71,9 млрд активів.

Також 1210 (32,7% від загального числа) компаній згорнули операції та заявили про намір покинути країну-агресорку. Водночас 1594 (43% від загального числа) компанії з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 544 (14,7% від загального числа) – призупинили нові інвестиції та продовжують вичікувати.

*Наступного місяця KSE Institute планує перевести компанії зі статусом “вичікують” до групи “залишаються”, оскільки 2 роки повномасштабного вторгнення дали достатньо часу для більш активних і рішучіх дій.