fbpx

KSE Institute прогнозує погіршення рецесії та фіскального тиску в РФ у 2023 році

27 лютого 2023

Росія стикається з новими проблемами через санкції, скорочення експорту енергоносіїв та погіршення економічних перспектив. У 2023 році KSE Institute прогнозує поглиблення рецесії, зростання фіскального тиску та послаблення курсу рубля. Очікується, що втрата традиційних джерел інвестицій та негативні настрої, що впливають на внутрішній ринок, перешкоджатимуть довгостроковому економічному зростанню.

У нещодавньому огляді “Рік санкцій” експерти KSE Institute  вказують, що у 2023 році економічна рецесія в Росії погіршиться. Санкції чинять дедалі сильніший вплив на економіку, а виснаження запасів критично важливих ресурсів, що імпортуються, призводить до зростання витрат. Найбільших втрат зазнають галузі із найвищою рентою та потенціалом зростання.

Доходи від експорту енергоносіїв знизяться. У 2023 році профіцит поточних операцій РФ, що тогоріч склав рекордні 227 мільярдів доларів, суттєво скоротиться через санкції та зниження експорту нафти й газу. Ембарго ЄС на сиру нафту значно знизило попит, через що Росія продає її новим покупцям із величезними знижками. За даними МЕА, до 2030 року втрата європейського енергетичного ринку коштуватиме Росії 1 трильйон доларів.

Дефіцит федерального бюджету зросте. Посилюється тиск у фіскальній сфері. Експерти очікують, що дефіцит федерального бюджету РФ зросте до 5-6% ВВП за поточних санкцій, та до 7-9% у разі зниження цінової стелі на енергоресурси та посилення енергетичних санкцій. Високий рівень внутрішніх запозичень підвищує тиск на облікові ставки, збільшує вартість обслуговування боргу і може призвести до фінансової нестабільності.

Курс рубля падатиме. Ослаблення рубля призводить до зростання цін на імпорт, створюючи ризики для інфляції. Подальші санкції можуть збільшити дефіцит бюджету Росії та поставити країну в складне й нестабільне економічне становище. Жорсткіша грошово-кредитна політика з боку уряду РФ та ЦБ Росії може призвести до підвищення відсоткових ставок і напруженості у відносинах між центральним банком та урядом.

Росіяни будуть біднішими через війну. Рівень прихованого безробіття у РФ оцінюється приблизно в 13%. Падіння реальної заробітної плати та доходів, скорочення заощаджень та зниження роздрібних продажів вказують на проблеми на російському ринку праці, переконані експерти KSE Institute. Відхід іноземних брендів та зниження якості російської продукції ще більше посилюють наслідки санкцій.

Потрібні нові потужніші санкції. Ефективний експортний контроль, запроваджений проти російського ВПК, впливає на здатність Кремля вести війну. Зазнає труднощів транспортний сектор, оскільки Росія щосили намагається знайти запасні частини для літаків в обхід санкцій. Експорт вугілля скоротився на 6,8%, а втрата традиційних експортних ринків створює проблеми для російських компаній у сфері видобутку металургійних руд, виробництва сталі та деревообробки.

Повний текст огляду “Рік санкцій” від експертів KSE Institute можна знайти за посиланням: https://bit.ly/3m4q7JT