fbpx

Доходи громад від ринку земель зростають, а земельні аукціони оновлюють рекорд уже третій місяць поспіль – KSE Агроцентр

22 Грудня 2023

Завдяки ринку земель у листопаді вже третій місяць поспіль оновлено рекорд із передання в оренду комунальних сільгоспземель на платформі “Прозорро.Продажі”, а доходи громад від використання та обігу земель сільськогосподарського призначення сягнули 14% від сукупних надходжень місцевих бюджетів. Про це йдеться  у новому випуску аналітичного огляду ринку земель в Україні, підготовленому KSE Агроцентр за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО). 

Показники ринку земель сільськогосподарського призначення у листопаді 2023 залишались стабільними. Як і в попередні місяці, угоди купівлі-продажу у листопаді 2023 року укладались переважно із землями для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (так звані «товарні» землі – 52%) та землями для ведення особистого селянського господарства (42%). 

Серед правочинів із сільгоспземлями у листопаді 2023 року, переважали оренда (49,7%), успадкування (31,1%) та купівля-продаж (12,6%).  Загальна площа укладених договорів оренди становила 68,7 тис. га, в той час, як сукупна площа проданих земель була у чотири рази меншою – 17,3 тис. га. 

“Переважання оренди над купівлею-продажем наочно демонструє, що власники земельних ділянок не поспішають продавати землю, віддаючи перевагу самостійній обробці або  переданню в оренду для одержання пасивного доходу. Аграрії також надають перевагу оренді, що не вимагає значних фінансових ресурсів. З відкриттям ринку для юридичних осіб раптового та екстраординарного збільшення земель в обігу  ми не очікуємо”, – зауважив віцепрезидент KSE з економічної освіти, керівник проєкту “Земля незламності” Олег Нів’євський.

Серед усіх проданих у жовтні сільськогосподарських земель середньозважена ціна одного гектара становила 37,95 тис. грн. Гектар «товарної» землі продавався за вищою ціною – 39,43 тис. грн/га. Більша частина угод (51,5%) були укладені за ціною, що не перевищувала більш ніж на 2% нормативну грошову оцінку (НГО), яка є мінімально допустимою вартістю для колишніх підмораторних земель. 

Загалом з моменту відкриття земельного ринку було укладено 187,7 тис. угод купівлі-продажу сукупною площею понад 412,6 тис. га, що дорівнює 0,99% від площі усіх сільськогосподарських земель України.

У листопаді 2023 року, вже третій місяць поспіль, було встановлено рекорд із передання в оренду комунальних сільгоспземель – через онлайн аукціони на платформі “Прозорро.Продажі” було передано 565 ділянок сукупною площею 4,9 тис. га. Для порівняння середньомісячний показник з початку 2023 року станом на початок листопада становив 290 ділянок сукупною площею 2,9 тис. га.

Всього, починаючи з жовтня 2021 року, через “Прозорро.Продажі” було успішно передано в оренду 4917 земельних ділянок комунальної власності сукупною площею 44,0 тис. га, що приносить громадам щорічно 391,8 млн грн доходу. 

Земельні ресурси відіграють дедалі помітнішу роль у наповненні бюджетів громад. Так, за даними офіційного бюджетного вебпорталу Міністерства фінансів України, завдяки обігу та використанню сільськогосподарської землі бюджети громад отримали 4,4 млрд грн або 14% усіх податкових надходжень (31,2 млрд грн) у жовтні 2023 року. Доходи від сільгоспземлі становили найбільшу частку у податкових надходженнях громад Кіровоградської (30%), Одеської (19%) та Полтавської (19%) областей. Доходи громад від обігу та використання сільгоспземель зросли на 15% у жовтні 2023 року відносно аналогічного періоду 2022 року (3,8 млрд грн). Збільшення надходжень від землі в умовах земельного ринку відповідає зміні всіх податкових надходжень за цей період (+15% рік до року), на відміну від попередніх місяців, коли сукупні доходи зростали вищими темпами, ніж доходи від землі.

Більше інформації за посиланням.

***

Аналітичний огляд підготовлено в межах дослідницького проєкту «Земля незламності» завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International.  Думка авторів не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. 

Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО): 

https://www.facebook.com/usaid.agro/ 

Докладніше про KSE Агроцентр: 

https://agrocenter.kse.ua 

https://t.me/kseagrocenter

Контакти: 

Центр досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр)

[email protected]