fbpx

Бюджетні надходження від сільгоспземель зростають, кількість земельних аукціонів б’є рекорд – KSE Агроцентр

27 Листопада 2023

У жовтні 2023 року в оренду через Prozorro.Продажі перейшли 549 комунальних ділянок сукупною площею 5,1 тис. га – це абсолютний рекорд з моменту запуску електронних земельних аукціонів у жовтні 2022 року. В цілому обіг землі  забезпечив 10% усіх податкових надходжень територіальних громад у вересні 2023 року, а для деяких областей становив понад 15% – від обороту сільгоспземель бюджети громад поповнилися на майже 2,9 млрд грн, що на 9% перевищує доходи за аналогічний період минулого року. Такі дані наводить KSE Агроцентр у новому випуску аналітичного огляду ринку земель в Україні, підготовленому за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО). 

Всього з моменту відкриття ринку земель було укладено 180 тис. угод купівлі-продажу сукупною площею понад 395,7 тис.га, або 1,13% сільгоспземель на підконтрольних Україні територіях. Ціни на сільськогосподарську землю залишаються стабільними. У жовтні 2023 року середньозважена ціна гектара сільгоспземель становила 38,18 тис. грн, що нижче вересневого показника майже на 1% (38,45 тис. грн/га). 

Серед усіх видів правочинів із сільгоспземлями у жовтні 2023 року  переважали оренда (42,4%) та успадкування (42,3%). Угоди купівлі-продажу становили лише 12,7% від усієї кількості договорів, укладених минулого місяця. Загальна площа орендованих у жовтні земель (58,1 тис. га) у 3,6 раза перевищувала площу проданих земель (15,9 тис. га), адже ринок прав оренди земель менше обтяжений заборонами та обмеженнями, ніж ринок купівлі-продажу.

У жовтні цього року було вдруге поспіль зафіксовано рекорд щодо кількості переданих в оренду ділянок комунальної власності. Якщо середньомісячний показник першої половини 2023 року становив 246 успішних торгів сукупною площею 2,1 тис. га – то у вересні через Prozorro.Продажі було передано в оренду 411 ділянок площею 3,9 тис. га, а у жовтні – вже 549 ділянок сукупною площею 5,1 тис. га. Ціни на оренду сільгоспземель на земельних торгах у жовтні 2023 року також зросли до 7,2 тис. грн/га, проти 6,5 тис. грн/га у вересні цього року, хоча вони й досі нижчі, ніж до лютого 2022 року. 

“У наступному році ми очікуємо зростання кількості аукціонів з оренди земель на платформі Prozorro.Продажі за рахунок передачі в оренду земель, що перебували в держпідприємствах на праві постійного користування, що стало можливим завдяки ухваленню Закону №3272 у липні цього року”, – зауважив дослідник проєкту “Земля незламності”, експерт KSE Агроцентр Роман Нейтер. 

Загалом з моменту старту земельних торгів на платформі Prozorro.Продажі у жовтні  2021 року до кінця жовтня 2023 року в оренду було успішно передано 4380 земельних ділянок сільгоспземель комунальної власності сукупною площею 39,3 тис. га, що приносить громадам щорічно 355,2 млн грн доходу. Кінцева середньозважена ціна оренди становила 9,0 тис. грн/га, при стартовій ціні у 2,3 тис. грн за гектар. 

Сільгоспземлі продовжують відігравати вагому роль у місцевих фінансах. У вересні 2023 року обіг землі забезпечив 10% усіх податкових надходжень територіальних громад, а для деяких областей – понад 15%, зокрема для Кіровоградської (18%) та Дніпропетровської (17%) областей.

За оперативними даними офіційного бюджетного вебпорталу Міністерства фінансів України OpenBudget, у вересні 2023 року від обороту сільськогосподарських земель бюджети громад поповнилися на майже 2,9 млрд грн, що на 9% більше від доходів за аналогічний період 2022 року (2,7 млрд грн). Водночас спостерігається уповільнення позитивної динаміки у порівнянні із попереднім місяцем – у серпні 2023 року зростання доходів від обороту сільгоспземель становило 26% рік до року. Структурно це спричинено зниженням темпів зростання орендної плати з юридичних осіб, а також зменшенням доходів від єдиного податку із сільгоспвиробників. 

 

Більше інформації за посиланням.

 

***

Аналітичний огляд підготовлено в межах дослідницького проєкту «Земля незламності» завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International.  Думка авторів не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. 

Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО): 

https://www.facebook.com/usaid.agro/ 

Докладніше про KSE Агроцентр: 

https://agrocenter.kse.ua 

https://t.me/kseagrocenter

Контакти: 

Центр досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр)

[email protected]