fbpx

Прямі збитки, нанесені інфраструктурі України в ході війни, складають майже $63 млрд. Загальні втрати економіки $543-600 млрд

Сума прямих збитків, нанесених інфраструктурі України в ході війни, станом на 24 березня досягла $63 млрд або 1,8 трлн гривень.

У порівнянні з даними, оприлюдненими 17 березня, з урахуванням нових отриманих, більш точних даних щодо пошкоджень (внаслідок чого окремі статті втрат було переглянуто в бік зниження), чисте зростання склало $3,5 млрд.

Про це свідчить аналіз, що здійснюється в рамках проєкту «Росія заплатить» командою KSE Institute (аналітичний підрозділ Київської школи економіки) та волонтерами із партнерських організацій, зокрема, із Центру економічної стратегії та «Prozorro.Продажі».

За оцінками Мінекономіки і КSЕ Institute, загальні втрати економіки України внаслідок війни з урахуванням як прямих втрат, що розраховуються в цьому проєкті, так і непрямих втрат (падіння ВВП,  припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо) складають від $543 млрд до $600 млрд.

З початку військової агресії Росії 24 лютого, в Україні пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 4431 житловий будинок, 92 заводів / підприємств, 378 закладів освіти, 138 закладів охорони здоров’я, 8 цивільних аеропортів та 10 військових аеродромів, 7 ТЕС / ГЕС тощо.

В рамках підготовки оновлених розрахунків, ми отримали детальні дані від Міністерства інфраструктури щодо руйнувань інфраструктурних об’єктів, що дозволило уточнити та по деяких напрямках (залізнична інфраструктура, мости та мостові переходи, цивільні аеропорти) – зменшити оцінку втрат. Ґрунтуючись на досвіді Світового банку щодо аналізу втрат в Сирії та Іраку, а також рекомендаціях провідної української інвестиційної компанії Dragon Capital, ми покращили методологію оцінки втрат від руйнування житлової нерухомості. Також до оцінки втрат від її руйнування було додано оцінку у потребі видатків на демонтаж зруйнованих будівель та проведення ремонту «до заселення» у будинках, які потрібно буде будувати.

Ми плануємо продовжувати цю роботу в майбутньому, що дозволить деталізувати оцінку обʼєкту по регіонах і типам будівель, втратах комунальних мереж та інфраструктури тощо.

Проєкт фокусується на оцінці втрат фізичної інфраструктури України внаслідок війни (руйнування житлових будинків, комунальної, дорожньої, залізничної інфраструктури; освітніх та медичних закладів тощо); та оцінці фінансової вартості цих втрат. На цей час в рамках проєкту не здійснюється оцінка загальних втрат економіки, що включають не лише прямі втрати інфраструктури, але також численні «побічні» втрати, які економіка зазнала внаслідок війни (закриття значної кількості підприємств; втрати сотнями тисяч людей домівок і роботи; припинення будь-яких інвестицій; скорочення споживчого попиту громадян тощо).

Втрати економіки України від пошкодження фізичної інфраструктури (у разі повного руйнування об’єктів), з початку воєнних дій

* Сума збільшена через зростання кількості зруйнованих / пошкоджених об’єктів, а також через перегляд методології обрахунку

** Сума зменшена через надходження детальної інформації від Мінінфраструктури щодо кількості та вартості пошкоджених об’єктів

Кожен  громадянин також може надати інформацію про втрати фізичної інфраструктури, зокрема житлових будинків, в результаті війни. Для цього командою KSE Institute створено ресурс «Росія заплатить» (https://damaged.in.ua/), на якому кожен громадянин вже зараз може додати дані про пошкодження будівель, підприємств, доріг, інших об’єктів.

Ресурс був запущений спільно з Офісом президента та Міністерством економіки України.

Його мета – зібрати інформацію про усі об’єкти, зруйновані в результаті війни, яку Росія розв‘язала проти України. Ці дані будуть використані українським урядом як докази в міжнародних судах для відшкодування Росією завданих збитків.

Для того, аби інформацію взяли в роботу, вона має бути перевіреною та структурованою. Зокрема, потрібно максимально докладно заповнити форму на порталі, обовʼязково додати відео та фото об’єкта і за можливості контакти свідків.

Також подати інформацію щодо пошкоджень можна за допомогою чат-боту https://t.me/Damage_in_ua_bot.

Ресурс вже містить інформацію, зібрану командою KSE та волонтерами, щодо пошкоджень фізичної інфраструктури, житлових будівель з початку війни.

Кожному, хто надаватиме інформацію про руйнування через портал та чат-бот, забезпечується конфіденційність даних. Інформація про конкретні руйнування під час воєнного стану також не оприлюднюватиметься: публічно наразі буде доступна лише узагальнена статистика.

Щодо методології оцінки фінансових втрат України внаслідок руйнування фізичної інфраструктури:

Розрахунки формуються на основі аналізу кількох тисяч публічних повідомлень від громадян, уряду, місцевих органів влади щодо втрат та пошкоджень по всій країні, а також опосередкованих методах оцінки, таких як розрахунок орієнтовної площі пошкодженого внаслідок воєнних дій майна у найбільш постраждалих містах.

Оновлені розрахунки було скориговано з урахуванням деяких змін у методології обрахунку кількості втрат. (1) Через відсутність регулярних публічних оновлень інформації щодо загальної кількості зруйнованого та пошкодженого житла, зокрема у розрізі регіонів та кількості приватних/ багатоквартирних будинків, було застосовано непрямі методи оцінки вартості зруйнованої житлової нерухомості (див. нижче). Також оцінка вартості пошкодженого та зруйнованого житла тепер включає також оцінку у потребі видатків на демонтаж зруйнованих будівель та проведення ремонту «до заселення» у будинках, які потрібно буде будувати; (2) в оцінці активів підприємств вже не враховується знос, а також додані незавершені інвестиції та запаси; (3) надходження уточнених та детальних даних від Міністерства інфраструктури щодо поточного обсягу пошкоджених/ зруйнованих об’єктів інфраструктури, а також їхньої відновлювальної вартості.

Дані оцінки не є вичерпними: інформація про численні пошкодження та руйнування може бути відсутня через відсутність можливості у громадян, місцевих та державних органів влади оперативно фіксувати завдані пошкодження у розрізі кожного міста та населеного пункту.

Також, – за відсутності інформації – на даному етапі, оцінка включає лише втрати від знищення/ руйнування будівель, не враховуючи вартість обладнання (зокрема в лікарнях, наукових установах, пошкоджені транспортні засоби тощо). Дані оцінки будуть поступово додаватись на наступних етапах оновлень показника.

Також наразі оцінка не враховує інформацію про шкоду, завданої внаслідок бойових дій, мінування, природним ресурсам, тваринному господарству, запасам компаній (на складах, в магазинах тощо), рухомого майна, військового майна, майна телеком-операторів тощо. Ця інформація доповнюватиметься та уточнюватиметься після завершення бойових дій у відповідних регіонах України.