fbpx

Збитки інфраструктури села Горенка на Київщині внаслідок війни складають майже 2.5 млрд гривень

16 Травня 2022

Збитки інфраструктури села Горенка на Київщині від війни складають майже 2.5 млрд гривень або $85 млн. 

Про це свідчить оцінка KSE Institute в межах проєкту «Росія заплатить». Обрахунок збитків інфраструктури села Горенка проводився на основі даних, зібраних в рамках проєкту RebuildUA, який ініціювали SmartFarming та Вкурсі Агро. 

Горенка — одне з найбільш постраждалих сіл на Київщині, яке з перших днів війни опинилося у кілометровій зоні фронту. Протягом березня, за повідомленнями Міноборони, населений пункт обстрілювали, зокрема, з «Градів», російські війська. Оцінити масштаби руйнувань, пошкоджень та проаналізувати рівень бомбардувань вдалося через оцифрування високоточних знімків з дронів. На сьогодні це — найточніші дані оцінки збитків Горенки. 

Відповідно до звіту RebuildUA та KSE Institute, внаслідок війни зруйновано майже 1,2 тисячі будівель, з них понад тисяча — це житлові та присадибні будівлі. Збитки від руйнувань цих будівель складають 1,37 млрд гривень. 

За час активних бойових дій у селі Горенка пошкоджено та зруйновано 105 з 239 загалом наявних у селі обʼєктів промислової інфраструктури. Зруйновані підприємства та склади таких компаній: KUEHNE+NAGEL, Герд Біллербек ГМБХ, Клімтек, Inter Cars Ukraine, НВП «Транс Лок», ПромЗІЗ. За оцінками аналітиків KSE Institute, збитки від руйнувань промислової інфраструктури складають 1,07 млрд гривень. 

Крім того, серед пошкоджених обʼєктів соціальної інфраструктури 17 закладів торгівлі, 3 магазини, 3 заклади харчування, церква, 1 заклад освіти та 1 медична лабораторія. Збитки, завдані соціальній інфраструктурі Горенки, складають понад 48 млн гривень. Ще майже 2 млн гривень село втратило від пошкодження адмінбудівель.  

Детальний звіт з оцифруванням зруйнованої інфраструктури села Горенка Київської області доступний за посиланням

Методологія оцінки фінансових втрат с. Горенка внаслідок руйнування фізичної інфраструктури:

1. Завдяки зйомці дронами та оцифруванню геопросторової інформації визначено рівень руйнувань обʼєктів. Для розрахунків використані такі частки: повне руйнування — 100% відновлювальної вартості, сильне руйнування — 50%, слабке руйнування — 10%. 

2. Оцінка великих обʼєктів, зокрема підприємств, розраховується індивідуально на основі фінансової звітності та звітів самих компаній про втрати. 

3. Середні обʼєкти, якими є переважно будівлі соціальної інфраструктури, торгівлі та сфери послуг (заклади охорони здоров’я, освіти та культури, магазини, готелі та ресторани тощо) розраховуються на основі середньостатистичних даних щодо вартості, з урахуванням типу місцевості (міська/сільська).

4. Малі або дрібні обʼєкти, до яких належать житлові будинки, господарчі споруди та гаражі, розраховуються через площу та вартість квадратного метра (номінальна собівартість + вартість косметичного ремонту + вартість демонтажу). В такий же спосіб розраховані втрати неідентифікованих підприємств та складів.

Проект RebuildUA розпочав оцифрування зруйнованої інфраструктури міст та селищ Київської області, над оцінкою збитків якої працюватиме команда KSE Institute. 

Разом з командою KSE Institute над аналізом збитків інфраструктури України працюють також волонтери з Центру економічної стратегії, Dragon Capital, Антикорупційного штабу, Інституту аналітики та адвокації, Трансперенсі Інтернешнл Україна, Прозорро.Продажі, Prozorro та Української ради торговельних центрів. 

Надати інформацію про втрати фізичної інфраструктури, зокрема житлових будинків, в результаті війни, може кожен громадянин чи юридична особа. Для цього командою KSE Institute спільно з Офісом президента та Міністерством економіки України було створено проєкт «Росія заплатить» (https://damaged.in.ua/) та чат-бот

Нагадаємо, на початку травня 2022 року RebuildUA оприлюднив звіт з оцифрованими даними про руйнування у селі Мощун на Київщині. За оцінками KSE Institute збитки інфраструктури села Мощун від війни становлять майже 1,1 млрд гривень або $37,3 млн.