fbpx

Захворюваність в Україні за тиждень знизилась на 20%, наступна хвиля очікується з початку року – KSE

23 листопада 2021

Після довгого спаду нові ознаки спалаху минулого тижня почала демонструвати Північна Америка. Повторні спалахи відбуваються й у Європі, яка минулого тижня перевершила максимальні значення континенту за всю історію пандемії. Перший виток спалаху розгортається у Чехії. Водночас, Бельгія та Нідерланди під час повторного спалаху демонструють значно більші показники, ніж під час входження в хвилю, спричинену штамом “Дельта” на початку літа.

“Очікується, що у найближчі тижні Європа досягне рівня абсолютного максимуму всіх континентів від початку пандемії”, – наголосив під час онлайн-брифінгу “Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19” керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко.

Разом з тим, експерт відзначає, що рівень госпіталізацій та смертності у великих країнах Європи (з населенням понад 10 млн осіб) не слідує високими темпами за стрімким зростанням кількості випадків інфікування. Причиною цього є високий рівень вакцинації населення (понад 50%).

Кількість «ковідних» пацієнтів у лікарнях зменшилася на 13%, смертність – на 6%

На тлі повторного зростання у Європі, Україна вже другий тиждень поспіль спадає – кількість нових виявлених випадків за минулий тиждень зменшилась на 20%. За словами експерта, це поки не є свідченням того, що країна пройшла пік захворюваності. 

Він зазначив, що зниження захворюваності триває лише другий тиждень. Аби говорити про тренд на спадання в рамках поточної хвилі, зниження має відбуватися упродовж щонайменше трьох тижнів. І навіть це не означатиме, що ризик повторного зростання минув.

“За прогнозами Київської школи економіки, наступний спалах зростання захворюваності на COVID очікується в Україні вже з січня 2022 року”, – наголосив Юрій Ганиченко.

Крім України, стрімке спадання за кількістю нових випадків демонструє Румунія. Україна наразі показує нижчі темпи спадання, оскільки і пікові значення були меншими. 

Спад госпіталізацій в країні за минулий тиждень склав 19%, а виписки на чверть переважають госпіталізації. 

За словами Юрія Ганиченка, вперше за останні 3 місяці в країні відбувається фактичне розвантаження медичної системи. На “ковідні” ліжка приходить менше пацієнтів, ніж їх покидає. Резерв вільних ліжок зріс до 33 500 тисяч у зв’язку зі спадом рівня захворюваності другий тиждень поспіль. За останній тиждень, кількість «ковідних» пацієнтів зменшилася на 13%.

Крім того, минулого тижня зафіксовано спад смертності – показник знизився на 6%. Очікується, що тренд на спадання продовжиться і надалі.

Середньодобова кількість померлих наразі складає 650 осіб. За піковим значенням смертності серед великих країн Європи у 2021 році Україна зафіксувалася на 5 позиції. Пікове значення смертності у Румунії на третину перевищує пікову смертність в Україні, яка зростала подібними темпами до країни-сусіда.

Водночас, Київська школи економіки не переглядає прогноз щодо максимального рівня померлих від початку пандемії станом на кінець року у 92 тисячі осіб.

Київ та ще 3 області можуть вийти із “червоної” епідемічної зони наступного тижня

“Парад” виходів українських регіонів із “червоних” зон епідемічної небезпеки очікується вже наступного тижня. Серед ймовірних кандидатів на вихід із “червоної” зони – Київ, а також Одеська, Донецька та Херсонська області.

Середній темп вакцинації на добу в Україні складає 250 тисяч щеплень. За минулий тиждень швидкість вакцинації зросла на 7%. Кількість введених других доз зросла на 42%. Натомість, обсяги перших – зменшилися на 26%. Серед причин спаду кількості щеплень першою дозою аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я KSE Катерина Кузьмінова назвала ймовірне заміщення потужностей для здійснення перших доз на повторні щеплення.

Як зазначає експертка, Україна вже має досить високі показники з вакцинації дорослого населення. За стратегією Всесвітньої організації охорони здоров’я, до кінця поточного року 40% населення в країнах має бути повністю вакцинованим, а до середини 2022  – 70%. Україна вже досягла позначки у 41% вакцинованого дорослого населення принаймні однією дозою.

Лідерами за рівнем отримання щеплень наразі є Київ, Київська та Полтавська області. У антилідерах перебувають Волинська, Чернівецька та Закарпатська області. В цілому повністю вакцинованим є кожен четвертий українець, кожен третій – отримав першу дозу.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 23.11.2021.