fbpx

Загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури складає $110.4 млрд, мінімальні потреби у відновленні зруйнованих активів зросли до $188 млрд

10 Серпня 2022

За останній тиждень сума прямих задокументованих збитків інфраструктури зросла на $2.1 млрд і станом на 8 серпня 2022 року вже складає $110.4 млрд. 

Дана оцінка є результатом спільної роботи KSE Institute, урядових органів за лідерства Мінреінтеграції та Мінрегіону у співпраці з іншими міністерства та партнерськими організаціями в рамках діяльності Національної ради з відновлення України від наслідків війни. 

У нових обрахунках найбільша зміна відбулася в оцінці збитків інфраструктури, які вже сягають $33.4 млрд. Команда проекту одержала детальну інформацію від Міністерства інфраструктури щодо пошкоджених та зруйнованих мостів, що дозволило обрахувати ці збитки та продовжити вдосконалення методології. За останніми даними внаслідок бойових дій пошкоджено або зруйновано 304 мости та мостові переправи на $1.8 млрд.  

Проводяться роботи із відновлення автомобільної інфраструктури України. За інформацією Міністерства інфраструктури, на сьогодні вже відновлено проїзд 49 штучними спорудами на автодорогах державного значення, з них найбільше відновлено об’єктів у Київській (20) та Чернігівській областях (17).

Також на поточному тижні збитки сфер культури, туризму та спорту склали $1.3 млрд. Збільшення цієї суми на $400 млн повʼязане зі зростанням кількості пошкоджених та зруйнованих обʼєктів та надходженням оновлених даних від Міністерства розвитку громад та територій. 

Загалом з початку війни Росії проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 15.3 тис багатоповерхівок, 115.9 тис приватних будинків, 388 підприємств, 43.7 тис одиниць сільськогосподарської техніки, 1991 магазинів, 511 адмінбудівель, 106.1 тис легкових авто, 764 дитсадки, 934 медзаклади, 634 культурні споруди, 119 обʼєктів соціальної сфери.

Станом на 8 серпня сума непрямих втрат галузей зросла до $129.1 млрд. У порівнянні з останніми обрахунками непрямі втрати зросли на $300 млн. Найбільша частка непрямих втрат внаслідок повномасштабної війни, яку розпочала Росія, сфері промисловості та українським підприємствам — $29.8 млрд. На другому місці за обсягом непрямих втрат — агропромисловий комплекс та земельні ресурси, на $23.4 млрд. Ще $18.2 млрд — непрямі втрати інфраструктури. 

За оцінками експертів проєкту «Росія заплатить», мінімальні потреби у відновленні зруйнованих активів за останній тиждень зросли на $3 млрд і сьогодні складають $188 млрд. Зростання суми потреб повʼязане зі збільшенням кількості зруйнованих та пошкоджених обʼєктів інфраструктури та сфер культури, туризму і спорту, які потребують відбудови. Так, на відновлення зруйнованих та пошкоджених обʼєктів інфраструктури вже сьогодні потрібні щонайменше $44.6 млрд. А потреби у відновленні культурних, туристичних та спортивних споруд зросли на $700 млн і складають $2.3 млрд. 

Нагадуємо, що загальна сума потреб у відновленні враховує лише відбудову зруйнованих обʼєктів за принципом Build Back Better з урахуванням модернізації, додаткову потребу в ліквідності для відновлення діяльності підприємств. Водночас ця оцінка не враховує загальних потреб на відновлення економіки, а також додаткових потреб на модернізацію активів, які не зазнали пошкоджень та руйнувань. За оцінками уряду, з урахуванням цих категорій, загальна потреба у фінансування відновлення та модернізації економіки складає $750 млрд.

В межах проєкту спільно з командою KSE Institute працюють волонтери з Центру економічної стратегії, Dragon Capital, Антикорупційного штабу, Інституту аналітики та адвокації, Трансперенсі Інтернешнл Україна, Прозорро.Продажі, Prozorro, Української ради торгових центрів, CoST Ukraine, Вкурсі Агро, TVIS Ukraine, Асоціація ритейлерів України, Culver Aviation, Центр розвитку інновацій. 

Підготовка цих обрахунків стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в межах Програми «Конкурентоспроможна економіка України». Думки авторів не обовʼязково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.