fbpx

За тиждень збитки, нанесені в ході війни інфраструктурі Україні, зросли щонайменше на $8,3 млрд 

За тиждень збитки, нанесені інфраструктурі Україні у війні, яку розпочала Росія, виросли щонайменше на $8,3 млрд. Станом на 17 березня ця сума складає 1,8 трлн гривень або $62,6 млрд. Порівняно з попередньою оцінкою, оприлюдненою 10 березня, обсяг втрат зріс на 330 млрд грн, або на $8,3 млрд.

Про це свідчить аналіз, що здійснюється в рамках проєкту «Росія заплатить» командою KSE Institute (аналітичний підрозділ Київської школи економіки) та волонтерами із партнерських організацій, зокрема, із Центру економічної стратегії та «Prozorro.Продажі».

В цілому, за розрахунками KSE Institute, з початку військової агресії Росії проти України 24 лютого, в Україні було пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 411 закладів освіти, 36 закладів охорони здоров’я, 1600 житлових будинків, 26 заводів / їхні склади, 15 аеропортів, 6 ТЕС / ГЕС тощо. Крім того, «втрачено» понад 15 тисяч кілометрів автомобільних доріг, 5 тисяч кілометрів залізничних шляхів, зруйновано / виведено з ладу 15 аеропортів, 350 мостів та мостових переходів тощо.

Ці розрахунки побудовано на аналізі кількох тисяч публічних повідомлень від громадян, уряду, місцевих органів влади щодо втрат та пошкоджень по всій країні.

Дані оцінки не є вичерпними: інформація про численні пошкодження та руйнування може бути відсутня через відсутність можливості у громадян, місцевих та державних органів влади оперативно фіксувати завдані пошкодження у розрізі кожного міста та населеного пункту. Також оцінка не враховує інформацію щодо шкоди, завданої внаслідок бойових дій, мінування, природнім ресурсам, тваринному господарству, запасам компаній (на складах, в магазинах тощо), рухомого майна, військового майна, майна телеком-операторів тощо.

Кожен  громадянин також може надати інформацію про втрати фізичної інфраструктури, зокрема житлових будинків, в результаті війни. Для цього командою KSE Institute створено ресурс «Росія заплатить» (https://damaged.in.ua/), на якому кожен громадянин вже зараз може додати дані про пошкодження будівель, підприємств, доріг, інших об’єктів.

Ресурс https://damaged.in.ua/ був запущений спільно з Офісом президента та Міністерством економіки України.

Його мета – зібрати інформацію про усі об’єкти, зруйновані в результаті війни, яку Росія розв‘язала проти України. Ці дані у подальшому будуть використані українським урядом як докази в міжнародних судах для відшкодування Росією завданих збитків.

Для того, аби інформацію взяли в роботу, вона має бути достовірною та структурованою. Зокрема, потрібно максимально докладно заповнити форму на порталі, обовʼязково додати відео та фото об’єкта і, якщо це можливо, контакти свідків.

Також подати інформацію щодо пошкоджень можна за допомогою чат-боту https://t.me/Damage_in_ua_bot.

Ресурс https://damaged.in.ua/ вже містить інформацію, зібрану командою КSЕ та волонтерами, щодо пошкоджень фізичної інфраструктури, житлових будівель з початку війни.

Кожному, хто надаватиме інформацію про руйнування чере портал https://damaged.in.ua/ та чат-бот https://t.me/Damage_in_ua_bot, забезпечується конфіденційність даних. Інформація про конкретні руйнування під час воєнного стану також не оприлюднюватиметься: публічно поки що буде доступна лише узагальнена статистика.

Методологія оцінки фінансових втрат від пошкоджень проєкту: 

Оцінка побудована згідно з наступною методологією: 

• З урахуванням відсутності інформації щодо ступеню пошкодження/ руйнування кожного з об‘єктів, обрахунок будується на припущенні, що всі об‘єкти повністю зруйновано;

• Щодо об’єктів, для яких можна встановити ринкову/ середню балансову вартість, в розрахунок брались наявні публічні дані щодо середньої вартості аналогічних об’єктів (зокрема, для державного та комунального майна – дані аукціонів в системі Prozorro.Sale);

• Для ідентифікованих підприємств взято вартість основних засобів станом на початок 2021 року;

• Щодо об’єктів, ринкова вартість яких не є відома (об’єкти інфраструктури, мости, залізничні вокзали, тощо) в розрахунок брались дані профільних органів влади (Міністерства інфраструктури, Міністерства економіки, тощо);

  • • Щодо житлової нерухомості, ­– з урахуванням відсутності інформацію щодо більшості типів пошкоджених об’єктів (приватний/ багатоповерховий будинок), оцінку побудовано на припущенні, що 30% пошкодженого/ зруйнованого житлового фонду складають багатоповерхові будинки; 70% – приватні будинки. При цьому, для оцінки вартості пошкоджених/ зруйнованих будинків бралось припущення, що середня площа приватного будинку складає 100 кв м; середня кількість квартир у багатоповерховому будинку – 100, середня площа цих квартир складає 50 кв. м.; середня вартість будівництва 1 кв м житлової нерухомості – 500 дол США.