fbpx

Юлія Свириденко, Сергій Ніколайчук і Олексій Соболев отримали звання почесних професорів Київської школи економіки

26 Березня 2024

У Київській школі економіки вручили звання почесних професорів практики Першій віце-прем’єрці – Міністерці економіки України Юлії Свириденко, заступнику голови Національного банку України Сергію Ніколайчуку і заступнику Міністерки економіки України Олексію Соболеву.

Почесні звання було надано 25 березня під час policy-дискусії «Економіка воєнного часу: уроки минулого для стійкого майбутнього». Захід відбувся у межах курсу Юлії Свириденко, який вона викладає для студентів KSE University і KSE Graduate Business School.

«Я звертаюся до наших нових Почесних професорів практики Київської школи економіки. Звісно, ми розраховуємо на вашу підтримку наших студентів, на викладання, завдяки якому студенти зрозуміють та опанують засадничі принципи функціонування та управління складними галузями, такими як антимонопольне регулювання та монетарна політика. Але, окрім цього, я сподіваюсь, що ви поділитесь своїм унікальним досвідом формування державної політики зараз, коли велика нація втягнута у війну, щоб захистити свою свободу, своє майбутнє. Творення економічної політики у цей час є надскладною задачею державного управління, і це переносить вас в авангард. Ви маєте навчати цьому своїх студентів і всіх нас, вкладаючи принципи та досвід у свої публікації. Я сподіваюся, що після закінчення війни ви розповісте про уроки, які ви засвоюєте зараз, щоб допомогти великій, складній економіці підготуватися до виконання завдань, яких вимагає війна, і в той же час, щоб вона служила потребам свого народу. Дякую вам», – зазначає Голова Міжнародної академічної ради KSE, Нобелівський лауреат з економіки 2007 року, професор Університету Чикаго Роджер Майєрсон.

Вручення звань відбулось в укритті будівлі Київської школи економіки у зв’язку з оголошенням повітряної тривоги. 

«Люди важливіші за технології, за процеси, за місце. Київська школа економіки завжди була і буде про людей: найбільш компетентних і сильних. KSE University не може бути глобальним університетом, якщо не буде залучати людей, які є лідерами економічних процесів в Україні. Для мене велика честь запросити Юлію Свириденко, Сергія Ніколайчука та Олексія Соболева стати частиною KSE як Почесних професорів практики. Про цих людей будуть писати підручники з економічної історії, бо вони успішно керують економікою під час війни – і я надзвичайно вдячний, що вони діляться цим унікальним практичним досвідом з нашими студентами», – говорить  ректор KSE University Тимофій Брік.

Київська школа економіки входить до числа найкращих вищих навчальних закладів Центральної та Східної Європи та розвиває міжнародні стандарти освіти в Україні. Головою  Міжнародної академічної ради KSE є лауреат Нобелівської премії з економіки Роджер Майєрсон, серед почесних професорів: почесний Голова Ради директорів KSE, партнер Deloitte Єгор Григоренко,  професор Департаменту економіки Університету Каліфорнії в Берклі, KSE`2001 Юрій Городніченко. Тепер їхній склад посилили також лідери економіки України:

Юлія Свириденко: «Велика честь і водночас велика відповідальність ділитися досвідом з майбутніми економістами. Останні кілька місяців разом із колегами викладаємо студентам Київської школи економіки. Передовсім говоримо про виклики і їх подолання. Окупація територій, спад у діловій активності, закриття компаній у прифронтових регіонах, падіння завантаженості виробництв, загальне недоінвестування у бізнес, порушення ланцюгів постачання, зростання витрат на експорт та логістику, перебої з енергопостачанням, втрата людського капіталу – все це безпрецедентні виклики, які важко вдарило по економіці. У перший рік війни ми впали на майже 30%. Прямі збитки в Україні через війну, за даними RDNA 3, склали $152 млрд. Все це виклики, але водночас уроки того, як ми їх долаємо. І нам дуже важливо ділитися цими уроками із майбутніми економістами та управлінцями».

Сергій Ніколайчук: «Київська школа економіки – це той навчальний заклад, званням професора якого можна реально пишатися. Я дуже вдячний команді KSE, яка багато років долучала мене до викладацької діяльності і до спільних проєктів. Крім власної реалізації у галузі освіти, цей досвід також працює, аби залучати найкращі кадри з числа студентів до НБУ і створювати той людський капітал, який нам допоміг, у тому числі, і під час повномасштабної війни».  

Олексій Соболев: «Це велика честь. Я давно викладаю в KSE, з останніх наших спільних проєктів – великий онлайн-курс про глобальні макроекономічні тренди. Київська школа економіки – це дуже важливий практичний партнер, як справжній навчальний заклад у моєму розумінні й має бути для Уряду, особливо зараз. Тому що ми всі зараз відповідаємо за країну і разом її змінюємо».