fbpx

Євгенія Аратовська та “Україна без сміття” про “РЕ:старт” з KSE GBS

8 грудня 2022

Про сортування відходів існує безліч міфів, та на чому сходиться більшість суспільства так, це безперечно потрібна справа і як це зробити в Україні?
Щодо першого – ми впевнилися в цьому на власному досвіді, коли студенти МВА у KSE Graduate Business School (KSE GBS) відвідали сортувальну станцію Україна Без Сміття під керівництвом Євгенії Аратовської. Євгенія декілька років поспіль займається прищепленням культури сортування відходів та відповідального ставлення до споживання серед українців. А з другим питанням – тут потрібно пройти довгий шлях, як з технічної точки зору, так і світоглядної. Бо, будемо відвертими, розуміння важливості сортування сміття тільки набуває сили в нашій країні, хоча вже декілька років поспіль активно провадить свою діяльність.

У розмові з Євгенією Аратовською, керівницею та ідейною натхненницею проєкту Україна Без Сміття (УБС), ми говоримо про досвід участі та перемоги УБС у проєкті допомоги малому та середньому бізнесу «РЕ:старт» від KSE GBS та Forum Group – подивимось на деякі процеси зсередини та поділимося планами на майбутнє. Далі – у матеріалі.

Євгеніє, чому ви вирішили взяти участь в проєкті «РЕ:старт»?

Ми хотіли отримати офіс для зустрічей нашої команди. Дозволити собі його орендувати не могли. До того ж виникла задача масштабування бізнесу на інші, більш безпечні міста України, і навіть – в інші країни.

Які ваші враження від проєкту та консультацій з експертами KSE GBS?

Консультації ззовні завжди корисні, бо так ти можеш подивитися на себе зі сторони свіжим, “незаангажованим” поглядом. Викликом для нас стало серед багатьох питань обрати дійсно ключові, які б сприяли ефективній консультації. Тож я зосередилася на трьох основних – комунікація про продукт, масштабування та ділова співпраця з міжнародними партнерами.

Знову переконалася, що йти шляхом створення своєї унікальної екосистеми мені цікавіше, ніж боротися за нішу у вже існуючій сфері. Моя справа – це новий кут зору не тільки для експертів, а і для всього світу. Тож, можна сказати, що я показала новий кут сприйняття бізнесу, якого ще не існувало в сміттєвій сфері. Було цікаво спостерігати емоції і реакції експертів. Хочу, щоб поведінкова економіка та економіка вражень розглядалася на одному рівні із традиційною, і не здавалася чимось казковим – бо вона вже існує та ефективно працює в Україні.

Найбільш проривна порада для вашого бізнесу від експертів?

Податися на грант і побудувати переробний завод. Нас іноді вже помилково називають заводом, і ми з цього жартуємо, бо насправді ми лише станція прийому. Та виходить, що люди бачать в нас більший потенціал, ніж ми собі уявляємо. Тож треба ставити перед собою більші цілі.

А що б ви особисто порадили українським підприємцям сьогодні?

Не зупинятися і не стояти на місці – зараз це коштує надто дорого. Краще інвестувати залишки коштів у масштабування і розвиток нових напрямків. Це ризиковано, та під час війни поняття “ризик” набуває іншого значення. Бо ми щодня ризикуємо життям, а не тільки грошима, які інвестуємо. Раджу поставити собі відверте питання – хто я? Підприємець чи жертва обставин? Шукайте можливості, створюйте можливості, об’єднуйтеся – так переможемо.

Які плани на майбутнє у вашій діяльності в Україні?

У цьому році плануємо відкрити сортувальну станцію NO WASTE (нового зразка) в Києві. В наступному році – в іншому місті на Західній Україні. Хочемо нарешті запустити сортувальну франшизу УБС по всій Україні.

Якщо хочете побачити процес на власні очі – завітайте на станцію УБС та сортуйте відповідально.

Про KSE Graduate Business School
Департамент бізнес-освіти з’явився у 2015 році у складі Київської школи економіки. У 2021 році KSE була визнана найкращою бізнес-школою за версією Forbes Україна. У 2022 році Департамент бізнес-освіти став KSE Graduate Business School з оновленою МВА програмою для бізнесу під час війни та післявоєнного періоду “МВА на передовій”.