fbpx

ВПЛИВ САМОСАНКЦІЙ ІНОЗЕМНИХ КОМПАНІЙ НА ЕКОНОМІКУ РФ¹

16 Травня 2022

Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE; 09-15.05.2022

ЗНІМОК З БАЗИ ДАНИХ KSE

Кількість компаній, які продовжують діяльність у Росії (Статус KSE “залишаються”) – 580

Кількість компаній, які скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції (статус KSE “вичікують”) – 422

Кількість компаній, які згорнули російські операції (статус KSE “виходять”) – 1 017

Станом на 13 травня, ми ідентифікували близько 2 000 компаній і організацій і їх позицію щодо роботи на ринку РФ, близько половини з них публічні. Для ~400 публічних груп компаній ми також ідентифікували (по можливості) їх операційний бізнес в РФ (наявність контрольної частки в юридичній особі), що дало змогу підрахувати вартість інвестованого в країні капіталу (близько 113 млрд дол США), локальну виручку (на загальну суму 200 млрд дол США), а також персонал (майже 0,7 млн чоловік). 1 439 іноземних компаній з 70 країн та 55 галузей скоротили, призупинили або припинили свою діяльність в Росії.

Як видно з таблиць нижче, станом на 13 травня, компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 27,2 млрд доларів річного доходу та 13,8 млрд доларів капіталу; компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали річний дохід у розмірі 66,2 млрд доларів і 35,4 млрд доларів капіталу. Лише  ТОП-10 компаній – найбільших платників податків ~ сплачували $13,7 млрд податків на рік.

Якщо з початку російського вторгнення в Україну, відсоток компаній, які згортають операції в РФ різко зростав до середини березня, то в останній місяць співвідношення тих, хто йде чи залишається практично не змінюється. Але за цей час ми бачимо зростання частки тих, компаній, які залишаються на ринку РФ. В основному, це відбувається через розширення бази даних за рахунок т.з. “другорядних” компаній. 

Дій компаній в секторальному розрізі (на підставі бази даних KSE, з не менше 50 компаній-представників на індустрію) і у розрізі країн (на підставі бази даних KSE, з не менше 40 компаній-представників на країну) наведені в графіках вище.

Вплив на ціни акцій/капіталізацію штаб-квартир компаній, які мають / мали у власності в РФ активи²

ТИЖНЕВИЙ ФОКУС. БАНКІВСЬКИЙ СЕКТОР

Позиція іноземних банків розділена – залишати Росію чи ні. З 3 найбільших іноземних банків в Росії лише один повністю залишив російський ринок, а 2 розглядають продаж бізнесу, але досі це лише розмови.

Станом на 1 квітня в Росії діяв 331 банк. Домінують в банківській системі державні банки. Три найбільші з них – Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк – складають 55% всіх активів.

Зі 100 найбільших банків іноземних – 26, а частка іноземного капіталу складає майже 11%. До списку 13 системно значимих банків входять з числа іноземних входять:

  •   •  ЮніКредит Банк (UniCredit Bank),
  •   •  Росбанк (Societe Generale),
  •   •  Райффайзен Банк (Група Raiffeisen Group, RBI).

 

Крім цього, до 50 найбільших входять також Citibank, Home Credit, OTP Bank та ING Bank.

Першими про свій вихід з ринку РФ масово заявили інвестиційні банки. З 10 по 15 березня про згортання бізнесу в Росії сказали Goldman Sachs, J.P. Morgan, Deutsche Bank, Commerzbank  та  Citi. При чому, Deutsche Bank змінив свою позицію за один день, коли почався вихід інвестиційних банків. Припинив діяльність в РФ і Credit Agricole.

Тим не менш, багато дочок іноземних банків хоч і не ведуть активного бізнесу в Росії, але обслуговують своїх міжнародних клієнтів, тому залишають свою присутність не зважаючи на незначущість цієїприсутність. Intesa Sanpaolo, Sumitomo Mitsui Banking Corp, HSBC, ING, SEB припинили вести новий бізнес з російськими компаніями, але не йдуть з ринку.

Звичайно ж, найбільше питань до виходу трьох іноземних банків, чиї активи найбільші. Першим з них про вихід заявив Societe Generale, який 11 квітня підписав угоду про продаж Росбанку Інтерросу Володимира Потаніна. Тим часом, Райффайзен Банк та ЮніКредит Банк все ще залишаються на ринку Росії. На початку травня RBI заявив, що оцінює всі стратегічні варіанти майбутнього Райффайзен Банку в РФ, включно з ретельно керованим виходом, а 11 травня прийшла інформація, що UniCredit проводить перемовини про продаж російської “дочки”, але поки далі розмов діло не пішло.

Щодо решти іноземних банків з 50-ки найбільших, то OTP Bank не надає фінансування своєму банку в РФ та зменшує корпоративне кредитування, а Home Credit намагався продати свою російську дочку ще до початку військової агресії та зменшував активи, проте після початку війни заяв щодо свого бізнесу в Росії компанія не робила.

Що нового відбулось минулого тижня – ключові новини з щоденного моніторингу KSE

11.05.2022

*VNG – Verbundnetz Gas (Німеччина, Енергетика, нафта, газ). Status by KSE – залишається
Німецька VNG в майбутньому переведе розрахунки в євро за російський газ Газпромбанку і не очікує проблем під час конвертації в рублі.

https://www.euronews.com/2022/05/10/ukraine-crisis-vng-verbundnetz-gas/ 

*Nurminen Logistics (Фінляндія; Логістика, транспорт). Status by KSE –  виходить

Фінський залізничний оператор Nurminen Logistics запустив маршрут до Китаю в обхід Росії. Маршрут починається в Китаї і проходить через Казахстан, Азербайджан, Грузію та Румунію до Центральної Європи. Про це повідомляє прес-служба Nurminen Logistics.

https://www.unian.ua/economics/transport/viyna-v-ukrajini-finskiy-zaliznichniy-operator-postaviv-hrest-na-rosiji-novini-ukrajina-11821044.html 

https://nurminenlogistics.com/newsroom/nurminen-logistics-new-southern-trans-caspian-route-meets-strong-market-demand/ 

*IKEA (Швеція, Споживчі товари, одяг). Status by KSE – виходить

Торговий гігант IKEA продовжив зарплату майже 15 000 співробітників в Росії до серпня. Про це в інтерв’ю Reuters заявив глава компанії Толга Онджу.

https://news.finance.ua/ua/ikea-prodovzhyt-vyplachuvaty-zarplatu-15-tysyacham-pracivnykiv-u-rf-do-serpnya 

*Emirates (Об’єднані Арабські Емірати, Авіаперевезення). Status by KSE – залишається
Генеральний директор Emirates захищає вибір авіакомпанії продовжити політ до Росії в середині битви, стверджуючи, що це «зв’язує окремих осіб» «Це вибір федерального уряду. Федеральний уряд Дубая володіє Emirates”.

https://ajansev.com/2022/05/11/the-ceo-of-emirates-defends-the-airlines-decision-to-continue-flying-to-russia-amid-the-war-says-its-connecting-people/

12.05.2022

*Rapaport Group (Бельгія, Люкс). Status by KSE – виходить
RapNet, найбільша в світі мережа з торгівлі діамантами, щодня розміщує 1,8 мільйона діамантів на суму 8,7 мільярдів доларів, заборонила доступ російським діамантам.

https://www.diamonds.net/News/NewsItem.aspx?ArticleID=68677&ArticleTitle=Rapaport%2bBans%2bRussian%2bDiamonds 

*Siemens (Німеччина, Промисловий конгломерат). Status by KSE – вичікують
Siemens піде з російського ринку в результаті війни в Україні. Підприємство розпочало процедуру припинення виробничої діяльності та всієї виробничої діяльності

https://press.siemens.com/global/en/news/statement-war-ukraine-and-situation-russia 

*Fortum (Фінляндія, Енергетика, нафта і газ). Status by KSE – вичікують
На додаток до раніше оголошеного заморожування інвестицій та фінансування в наших російських дочірніх компаніях, ми вирішили продовжити контрольований вихід з російського ринку. Як бажаний шлях, це рішення передбачає потенційну ліквідацію російських операцій Fortum. Очікується, що процес продажу російської дочірньої компанії Uniper Unipro також буде відновлено якомога швидше.

https://www.fortum.com/media/2022/05/fortums-january-march-2022-interim-report-operating-results-down-fortum-prepares-controlled-exit-russia-and-takes-action-provide-security-supply-europe  

*Shell (Великобританія, Енергетика, нафта і газ). Status by KSE – виходить
Shell продає бізнес у Росії Лукойлу. Це 411 АЗС і завод з виробництва мастильних матеріалів

https://www.shell.com/media/news-and-media-releases/2022/shell-signs-agreement-to-sell-retail-and-lubricants-businesses-in-russia.html 

*UniCredit (Італія, Фінанси та платежі). Status by KSE – залишається
Один з найбільших італійських банків UniCredit після звернення до зацікавлених покупців розпочав попередні переговори про продаж своєї дочірньої компанії в Росії. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на співрозмовників.

https://news.finance.ua/ua/unicredit-rozpochav-perehovory-pro-prodazh-rosiys-koi-dochky-zmi 

*SYLVAMO (США, FMCG). Status by KSE – виходить
Ми прийняли рішення вийти з Росії. Ми будемо робити це в порядку і ведемо процес продажу нашого російського бізнесу. Ми працюємо над досягненням угоди та плануємо якнайшвидше завершити цей процес, включаючи отримання схвалення від нашої ради, а також необхідних дозволів уряду для виконання транзакції

https://www.businesswire.com/news/home/20220511005221/en/Sylvamo-Releases-First-Quarter-2022-Results.

*Coca-Cola HBC AG (Швеція, FMCG). Status by KSE – вичікують
Ми працюємо у тісному співробітництві з компанією Coca-Cola над виконанням рішення про призупинення свого бізнесу в Росії. Можемо підтвердити, що з 8 березня ми припинили розміщення замовлень на концентрат в Росії та припинили інвестиції на ринок. Відповідно до нашого оголошення від 3 березня, наші вказівки на поточний фінансовий рік залишаються відкликаними.

https://www.coca-colahellenic.com/en/media/news/financial_news/2022/first-quarter-2022-trading-update 

13.05.2022

*Arrival (Велика Британія, автомобілебудування). Status by KSE – вичікують
З моменту вторгнення в Україну наприкінці лютого компанія перебувала в процесі перенесення своєї діяльності з Росії. Елвідж сказав, що у компанії є «команда» в Росії, яка займається програмним забезпеченням.

https://www.ft.com/content/b2169723-84ce-48c1-82c8-8a011d08a888 

*Eni (Італія, Енергетика, нафта та газ). Status by KSE – виходить

Італійська енергетична компанія Eni має намір розрахуватися з «Газпромом» за постачання газу в травні, навіть якщо початковий платіж в євро буде перераховано в рублі. Юристи холдингу також проводять юридичну роботу з підготовки до відкриття рублевих рахунків для оплати газу.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-12/italy-s-eni-set-to-make-gazprom-payment-due-by-the-end-of-may

 *Électricité de France (Франція, Енергетика, нафта та газ). Status by KSE – вичікують
Війна в Україні. Через події діяльність офісу EDF у Москві припинена

https://www.edf.fr/en/the-edf-group/war-in-ukraine 

* LyondellBasell (Нідерланди, Хімічна промисловість). Status by KSE – вичікують
Гігант з виробництва олефінів і поліолефінів LyondellBasell став останньою транснаціональною хімічною компанією, яка оголосила про плани частково або повністю вийти з Росії.

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6930368696326479872 

*Eutelsat (Франція, Телеком). Status by KSE – залишається
Eutelsat захищає своє мовлення на російських телеканалах. Eutelsat завжди нейтральний і поважає рішення регуляторів, від яких він залежить. На даному етапі жоден регулятор чи інший компетентний орган не звернувся до нас із проханням припинити мовлення НТВ-Плюс і Триколор в Росії.

https://www.lemonde.fr/economie/article/2022/05/10/eutelsat-defend-sa-neutralite-dans-la-diffusion-des-chaines-de-television-russes_6125474_3234.html

*Raisio plc’s (Фінляндія, Продукти харчування та напої). Status by KSE – виходить
Споживчий бізнес в Росії перейшов до нового власника.

 https://www.raisio.com/en/newsroom/?article-id=A7EFD6CFD4DC98C3#feed 

*Allianz (Німеччина, Фінанси та платежі). Status by KSE – вичікують
Allianz, який уже припинив приймати нові бізнеси в Росії, ймовірно, повністю вийде з країни. «Я б визначив, що ймовірність дуже висока», — сказав журналістам фінансовий директор Джуліо Терзаріол, коли його запитали про шанси закриття своєї діяльності там.

 https://www.reuters.com/business/finance/allianz-sticks-full-year-operating-profit-target-2022-05-12/ 

*Daiichi Sankyo (Японія, Фармацевтика, охорона здоров’я). Status by KSE – вичікують
Daiichi Sankyo припинив продаж деяких своїх ліків місцевим дистриб’юторам у Росії

https://asia.nikkei.com/Business/Pharmaceuticals/Japanese-drugmakers-reduce-Russia-business-in-wake-of-Ukraine-war 

*Eiken Chemical (Японія, Фармацевтика, охорона здоров’я). Status by KSE – вичікують
Попередньо припинив постачання реагентів, які використовуються в аналізах крові на рак.

https://asia.nikkei.com/Business/Pharmaceuticals/Japanese-drugmakers-reduce-Russia-business-in-wake-of-Ukraine-war 

*Kelly (США, Кончалтинг, право). Status by KSE – виходить
Вивчають  плани виходу з Росії, співробітники, які працюють за проектами в Росії, можуть продовжити свою роботу після переходу.

https://www.kellyservices.com/global/about-us/news-center/news-releases/kelly/2022/kelly-statement-on-transitioning-operations-in-russia/ 

14.05.2022

* NIOC (Іран, Енергетика, нафта, газ). Status by KSE залишається

Національна іранська нафтова компанія (NIOC) і російська компанія «Газпром» домовилися посилити співпрацю у відповідних сферах.

https://en.mehrnews.com/news/186748/Iran-s-NIOC-Russia-s-Gazprom-agree-to-enhance-cooperation 

*International Paper (США, Споживчі товари та одяг). Status by KSE – виходить

Американська компанія Sylvamo Corporation, яка виробляє папір під брендом SvetoCopy, покидає Росію. Також компанія має намір продати свій основний актив у Росії – Світлогорський целюлозно-паперовий комбінат, розташований у Ленінградській області.

https://www.rbc.ua/ukr/news/prodaet-zavod-prekrashchaet-import-rossii-1652497639.htm 

*French Open (Франція, Спорт). Status by KSE – вичікують
Російські та білоруські гравці зможуть виступати на Відкритому чемпіонаті Франції окремо не як збірні країни, але підкреслив, що будь-який вид Володимира Путіна буде підпадати під санкції.
https://www.tennisworldusa.org/tennis/news/ATP_Tennis/113894/french-open-warns-russian-players-show-vladimir-putin-support-you-ll-face-sanction/ 

Отримуйте більше деталей на щоденній основі

Telegram bot KSE по моніторингу новин @exit_ru_bot 

Веб-сайт (буде запущено незабаром, слідкуйте за оновленнями)

На початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проєкт, який отримав назву «Самосанкції»‎ (SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність.

Експертиза даних була проведена спільно з фахівцями/спеціалістами Міністерства економіки України, МЗС та Міністерства цифрової трансформації.

База даних містить багато різноманітної інформації:

Збираємо щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, які працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність.

Створили Telegram-бот https://t.me/exit_ru_bot для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії (охоплення 1, 2, 3 або 7 днів моніторингу).

Проводимо регулярний аналіз зміни курсів акцій і капіталізації материнських груп компаній, які мають або мали бізнес в Росії.

База KSE частково базується на даних з бази Yale’s School of Management та інших відкритих джерелах. Дані верифікуються KSE і компаніям призначається додатковий статус KSE. Дані щодо акцій взяті з Google і Yahoo Finance. Водночас база KSE є більш вичерпною та містить на 40% більше інформації, оскільки також збирає останні оновлення та зміни у статусах, посилання на використані джерела, щоденні оновлення з telegram-бота.

¹Disclaimer (виправлено): На початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проект, який отримав назву “Самосанкції” (або SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність. Для підготовки бази даних ми використали ідеї та переліки компаній МЗС, Мінекономрозвитку та Мінцифри. База даних містить багато різноманітної інформації, ми збираємо щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, що працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність. Також ми створили Telegram-бот https://t.me/exit_ru_bot для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії (охоплення 1, 2, 3 або 7 днів моніторингу) і проводимо регулярний аналіз зміни курсів акцій і капіталізації материнських груп компаній, які мають або мали бізнес в Росії.

²На графіку відібрані лише публічні компанії, які мають капіталізацію від 1 млрд дол США та, за нашими даними, мають у власності в РФ активи та річну виручку від 5 млрд рублів.