fbpx

ВПЛИВ САМОСАНКЦІЙ ІНОЗЕМНИХ КОМПАНІЙ НА ЕКОНОМІКУ РФ

30 Травня 2022

Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE; 16-22.05.2022

На початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проект, який отримав назву “Самосанкції” (або SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність. Для підготовки бази даних ми використали ідеї та переліки компаній МЗС, Мінекономрозвитку та Мінцифри. База даних містить багато різноманітної інформації, ми збираємо щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, що працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність. Також ми створили Telegram-бот https://t.me/exit_ru_bot для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії (охоплення 1, 2, 3 або 7 днів моніторингу) і проводимо регулярний аналіз зміни курсів акцій і капіталізації материнських груп компаній, які мають або мали бізнес в Росії.

База KSE частково базується на даних з бази Yale’s School of Management та інших відкритих джерелах. Дані верифікуються KSE і компаніям призначається додатковий статус KSE. Дані щодо акцій взяті з Google і Yahoo Finance. Водночас, база KSE є найбільш повною та вичерпною і містить на ~40% більше інформації, ніж більшість інших схожих за тематикою баз даних, оскільки вона також містить дані про кількість персоналу, доходи, капітал та інші фінансові показники, збирає останні оновлення та зміни у статусах, посилання на використані джерела, щоденні оновлення з telegram-бота тощо.

ЗНІМОК З БАЗИ ДАНИХ KSE на 29.05.2022

Кількість компаній, які продовжують діяльність у Росії (Статус KSE “залишаються¹ ) – 590 (+8 за тиждень)

Кількість компаній, які скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції (статус KSE “вичікують”) – 438 (+8 за тиждень)

Кількість компаній, які згорнули російські операції (статус KSE “виходять”) – 1 037 (+4 за тиждень)

Станом на 29 травня, ми ідентифікували близько 2 065 компаній і організацій з 70 країн та 55 галузей і їх позицію щодо роботи на ринку РФ, близько половини з них публічні. Для ~400 публічних груп компаній ми також ідентифікували (по можливості) їх операційний бізнес в РФ (наявність контрольної частки в юридичній особі), що дало змогу підрахувати вартість інвестованого в країні капіталу (близько 113 млрд дол США), локальну виручку (на загальну суму 200 млрд дол США), а також персонал (майже 0,7 млн чоловік). 1 475 іноземних компаній вже скоротили, призупинили або припинили свою діяльність в Росії.

Як видно з таблиць нижче, станом на 29 травня, компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 32,5 млрд доларів річного доходу та 19,9 млрд доларів капіталу; компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали річний дохід у розмірі 58,7 млрд доларів і 32,7 млрд доларів капіталу. ТОП-70 компаній – найбільших платників податків ~ сплачували $20,2 млрд податків на рік.

Якщо з початку російського вторгнення в Україну, відсоток компаній, які згортають операції в РФ різко зростав до середини березня, то в останній місяць співвідношення тих, хто йде чи залишається практично не змінюється, хоча ми все ще бачимо періодичне зростання частки тих, компаній, які залишаються на ринку РФ. Тим не менше, більше половини (50,2%) компаній вже заявили про вихід з ринку РФ, але 28,6% все ще залишаються присутніми в країні.  

Дій компаній в секторальному розрізі (на підставі бази даних KSE, з не менше 50 компаній-представників на індустрію) і у розрізі країн (на підставі бази даних KSE, з не менше 40 компаній-представників на країну) наведені в графіках нижче.

Як змінилась капіталізація найбільших публічних компаній за час війни

Єдина галузь, яка продемонструвала впевнене зростання – Енергетика, нафтодобувна та газопереробна.

ТИЖНЕВИЙ ФОКУС. СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИЙ СЕКТОР

Західні сільськогосподарські компанії залишаються на російському ринку, незважаючи на тиск, посилаючись на гуманітарні причини.

Економічні санкції, запроваджені ЄС, США та іншими країнами, не стосуються сільськогосподарської продукції через гуманітарні проблеми та продовольчу безпеку. Росія є найбільшим експортером пшениці в світі, тоді як Україна є п’ятим у світі експортером пшениці, четвертим за величиною експортером кукурудзи та найбільшим експортером соняшникової олії та шроту. Війна, безперечно, спричинить проблеми з продовольством в світі.

Самі ж компанії оголошують про скорочення операцій, але залишаються в Росії, включаючи такі найбільші західні сільськогосподарські компанії, такі як Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill і Louis Dreyfus (або, як їх прийнято ще називати, “Велика Четвірка в с/г” або “ABCDs”).

Міжнародні зернотрейдери

Росія ввела жорстку квоту на експорт зерна з 15 лютого до 30 червня 2022 року — 11 мільйонів тонн. З топ-10 найбільших трейдерів  три – іноземні, мають відвантажити 1,83 млн тонн, що становить 16,6% від загального експорту. Якщо іноземні компанії підуть з ринку, їхній обсяг може бути легко абсорбований іншими трейдерами. Найбільші іноземні трейдери:

Viterra (№ 4, 8,5% запланованої квоти), великий світовий трейдер канадського походження, заявив, що призупинив будь-які нові проекти розвитку та розширення в регіоні. Однак вона продовжувала вести свою діяльність у Росії з дотриманням усіх чинних санкцій.

Cargill (№ 6, 4,7%), американський глобальний товарний трейдер, заявив про припинення нових інвестицій в Росії і стверджує про «зменшення діяльності» без будь-яких додаткових деталей.

Louis Dreyfus (№ 7, 3,45%), французький світовий трейдер, призупинив свою діяльність у Росії.

Постачальники насіння демонструють дуже схожу тенденцію.

BASF SE і Bayer AG (Німеччина) згортають діяльність у Росії та Білорусі, але не підтримку сільськогосподарського виробництва.

Syngenta Group (Швейцарія) продовжує підтримувати російських фермерів. KWS SAAT SE (Німеччина) вирішила не інвестувати в розширення або запуск нових видів діяльності в Росії, але продовжить діяльність і постачання насіння для фермерів.

Лише деякі оголосили про свої плани виходу в майбутньому. Наприклад, Corteva (США) вирішила вийти з Росії і, вже призупинивши нові продажі, ініціює план припинення виробництва та підприємницької діяльності.

Читайте також серію публікацій з продовольчої безпеки та політики Центру досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр): https://kse.ua/wp-content/uploads/2022/05/Food-security-and-policy-in-Ukraine_ukr.versiya.pdf

Що нового відбулось минулого тижня – ключові новини з щоденного моніторингу KSE

(оновлення щотижня)

23.05.2022

*Levi Strauss (Levi Strauss & Co) (США, споживчі товари та одягСтатус за KSE – виходить.

Джинсова мережа Levi Strauss & Co вирішила піти з російського ринку після 29 років роботи: компанія припинила постачання товарів і шукає покупців для роздрібного бізнесу

https://www.epravda.com.ua/news/2022/05/23/687330/ 

*Starbucks (США, Food & Beverages)Статус за KSE – виходить.

Найбільша в світі мережа кав’ярень Starbucks оголосила в понеділок, що покине російський ринок після майже 15 років роботи

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/starbucks-liquidate-russian-entity-sota-vision-cites-source-2022-05-23/ 

24.05.2022

*Sulzer (Швейцарія, Промислове обладнання) Статус за KSE – виходить.

Sulzer вийде з російського ринку/ Процес продажів розпочнеться негайно і після оголошення Sulzer на початку року про те, що компанія вже значно скоротила ділову діяльність в Росії.

https://www.sulzer.com/en/shared/news/220524-sulzer-to-exit-the-russian-market 

*Coinbase (США, Фінанси та платежі) Статус за KSE – вичікують.

Криптовалютна біржа Coinbase обмежує доступ російських користувачів до акаунтів.

https://news.finance.ua/ua/kryptobirzha-coinbase-blokuye-rahunky-rosiyan

25.05.2022

*Nike (США, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – виходить.

Американський бренд спортивного одягу Nike вирішив покинути російський ринок. Компанія не продовжила угоду про франшизу з Inventive Retail Group (IRG), якій належить найбільша в країні монобрендова мережа магазинів Nike.

https://forbes.ua/news/sportivniy-brend-nike-virishiv-piti-z-rosiyskogo-rinku-postachannya-produktsii-pripineno-25052022-6194  

https://www.nike.com/ru/ 

*Marks & Spencer (Великобританія, FMCG) Статус за KSE – виходить.

Британський роздрібний продавець Marks & Spencer (MKS.L) повністю вийде з Росії і приєднався до конкурентів у попередженні про перспективи на поточний рік на тлі погіршення вартості життя.

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/britains-ms-warns-outlook-profit-jumps-2022-05-25/ 

*Autogrill (Італія, громадське харчування) Статус за KSE – виходить.

Італійська компанія Autogrill продає свою діяльність в Росії Італійська компанія Autogrill продає свою діяльність в Росії (HMSHost)

https://www.reuters.com/article/ukraine-crisis-autogrill/italys-autogrill-to-sell-its-operations-in-russia-idUKL5N2XG5EA 

*Shell (Великобританія, енергетика, нафта і газ) Статус за KSE – виходить.

Shell завершує продаж роздрібної торгівлі та мастильних матеріалів у Росії

https://www.shell.com/media/news-and-media-releases/2022/shell-completes-sale-of-retail-and-lubricants-businesses-in-russia.html

26.05.2022

*Equinor (Норвегія, Енергетика, нафта і газ) Статус за KSE – виходить.

27 лютого 2022 року Equinor вирішила розпочати процес виходу з спільних підприємств компанії в Росії.

https://www.equinor.com/news/20220525-exits-joint-ventures-russia

*YouTube (США, Інтернет-сервіси) Статус за KSE – вичікують.

YouTube залишився в Росії, щоб служити джерелом незалежних новин, за словами генерального директора Сьюзен Войчіцький, яка виступила на Всесвітньому економічному форумі в Давосі у вівторок, де також розповіла про рішення стосовно видалення російсько-державних ЗМІ з платформи.

https://www.zdnet.com/article/youtube-remains-in-russia-to-be-an-independent-news-source-ceo/  

*REHAU (Швейцарія, товари народного споживання (переробка полімерів) Статус за KSE – виходить.

Група REHAU продасть свій бізнес в Росії місцевому керівництву і повністю вийде з країни.

https://www.rehau.com/group-en/rehau-sells-its-business-in-russia 

*Equinor (Норвегія, Енергетика, нафта і газ) Статус за KSE – виходить.

Equinor підтверджує вихід зі всіх російських спільних підприємств. Компанія заявила, що тепер повністю вийшла з усіх спільних підприємств в Росії, завершивши процес, розпочатий у лютому після вторгнення країни в Україну.

https://www.equinor.com/news/20220525-exits-joint-ventures-russia 

*Auchan (Франція, FMCG) Статус KSE – залишається.

Французький рітейлер Auchan не планує змінювати свою стратегію в Росії або структуру локальних операцій.

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/french-retailer-auchan-does-not-plan-change-its-russia-strategy-2022-05-25/

27.05.2022

*DP Eurasia (Нідерланди, Громадське харчування) Статус за KSE – залишається.

DP Eurasia, яка управляє брендом Domino’s Pizza в Туреччині та Росії, заявила в четвер, що її бізнес в Росії залишається стабільним, незважаючи на напруженість.

https://www.reuters.com/world/middle-east/pizza-company-dp-eurasias-4-month-sales-jump-strong-turkish-demand-2022-05-26/ 

*Cisco (США, IT) Статус для KSE – виходить.

Служба відеоконференцій Cisco WebEx припинила обслуговувати клієнтів у Росії

https://3dnews.ru/1066767/26-maya-servis-vebinarov-i-vebkonferentsiy-ot-cisco-prekratil-obslugivanie-klientov-iz-rossii 

*Nvidia (США,ІТ) Статус для KSE – виходить.

Акції Nvidia (NVDA) зазнали удару після прибутків гіганта відеокарти в першому кварталі в середу, оскільки виробник чіпів повідомив про нижчі, ніж очікувалося, прогнози доходів у другому кварталі. Блокування COVID в Китаї та рішення Nvidia припинити продавати продукти в Росії сприяли цьому. https://finance.yahoo.com/news/nvidia-ceo-names-2-big-challenges-after-disappointing-guidance-164258323.html 

*Netflix (США, Інтернет-сервіси) Статус за KSE – виходить.

Користувачі Netflix з Росії в ніч з 26 на 27 травня почали повідомляти про повну недоступність сервісу без VPN

https://www.epravda.com.ua/news/2022/05/27/687517/ 

*Huawei (Китай, електроніка) Статус за KSE – вичікують.

Huawei офіційно не покинула російський ринок, але припинила постачання обладнання та не відповідає на запити.

https://gagadget.com/uk/business/134146-huawei-ofitsiino-ne-pishla-z-rosiiskogo-rinku-ale-pripinila-postachannia-obladnannia-ta-ne-vidpovidaie-na-zapiti/ 

*Shell  (Великобританія, енергетика, нафта і газ) Статус за KSE – виходить.

Shell веде переговори з консорціумом індійських енергетичних компаній щодо продажу своєї частки у великому заводі зі зрідженого природного газу в Росії, повідомили Reuters три джерела, підкреслюючи готовність Індії увійти в простір, який залишили західні компанії після вторгнення Москви в Україну.

https://www.reuters.com/business/energy/exclusive-shell-talks-with-indian-consortium-sell-russian-lng-plant-stake-2022-05-26/

28.05.2022

*Wella (Німеччина, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – виходить.

У Росії повідомляють, що німецька косметична компанія Wella йде з ринку країни

https://www.radiosvoboda.org/a/news-rosiya-nimetska-kosmetychna-kompaniya-wella-ide-zmi/31872682.html 

*Nestle (Швейцарія, FMCG) Статус за KSE – вичікують.

Nestle не спонсорує війну». Швейцарська компанія заявила, що не сплачуватиме податки в Росії

https://forbes.ua/news/nestle-ne-sponsorue-viynu-shveytsarska-kompaniya-zayavila-shcho-ne-splachuvatime-podatki-v-rosii-27052022-6263

Отримуйте більше деталей на щоденній основі

Telegram bot KSE по моніторингу новин @exit_ru_bot 

Підписуйтесь на Twitter проєкту «Самосанкції»‎ (SelfSanctions).

 

Зворотній зв’язок

¹ – KSE status “leave” або “виходять” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ
– KSE status “wait” або “вичікують” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність
– KSE status “stay” або “залишаються” – Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено

² Ми почали збір інформації для більшої кількості компаній і незабаром оновимо базу даних розширеною інформацією. Також ми почали додатково відстежувати, чи компанії просто заявляли чи дійсно здійснювали якісь дії щодо виходу з країни (наразі ми спостерігаємо дуже малу кількість таких компаній). Поки що ми знайшли інформацію лише про декілька компаній, які почали продавати свій бізнес в Росії. Навіть для більшості з них – це лише намір або вони тільки почали процес продажу. Все інше – переважно заяви чи якісь попередні кроки. Більш детальна інформація буде доступна незабаром, коли ми проаналізуємо більше даних та знайдемо надійні джерела для її перевірки.