fbpx

Вакцинальний “бум” у “червоних” регіонах показав спроможність України робити до 350 тисяч щеплень на добу

19 жовтня 2021

У великих європейських країнах розпочалися повторні сплески захворюваності. Україна посідає друге місце серед “країн-антилідерів” регіону за рівнем смертності. Водночас, в країні розпочався “бум” вакцинації в областях, де встановлено “червоний”рівень епідемічної небезпеки.

В Європі розпочався новий спалах захворюваності на COVID-19

Цього тижня ситуація у Південній Америці частково стабілізувалася захворюваність почала спадати до рівня весни минулого року. В той же час, у Європі триває новий виток спалаху захворюваності на COVID-19. Причиною нового спалаху є два фактори. По-перше, не всі європейські країни ще зайшли в поточну регіональну хвилю. Україна увійшла до неї однією з останніх. Цього тижня до неї увійшла Чехія та поступово заходить Польща. 

“Швидше за все, з наступного тижня ми говоритимемо про початок спалаху у Польщі”, – зауважив керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко.

По-друге, відбуваються повторні масові спалахи у таких великих європейських країнах, як Нідерланди та Бельгія. Наразі спадання відбувається тільки в Італії.

Абсолютним лідером є Румунія, де триває критична ситуація за всіма показниками. Статистика демонструє майже 1000 випадків захворювання на 100 тисяч населення в країні, смертність – 21 особа на 100 тисяч населення за останні 14 днів. Кожен четвертий протестований в країні має підтверджений випадок SARS-CoV-2.

За словами керівника Центру економіки охорони здоров’я, на наступному тижні рейтинг “країн-антилідерів” може змінитися через другий виток зростання захворюваності в Європі.

Україна вийшла на другу позицію за рівнем смертності серед європейських “країн-антилідерів”

Кількість випадків захворювання на COVID-19 в Україні тимчасово стабілізувалася, як пояснює Юрій Ганиченко, через тривалі святкові вихідні. Традиційно під час вихідних днів ми спостерігаємо менше тестувань, кількості виявлених випадків та госпіталізацій. Такий тимчасовий злам не означає, що відбувається стабілізація захворюваності”, – зазначив він.

Через вплив вихідних днів в Україні очікувано уповільнюються темпи госпіталізації, та навіть попри це, зростання за тиждень складає 21%. На наступному тижні очікується суттєво зростання відсотку у порівнянні поточними числами.

Водночас, захворюваність продовжує зростати темпами, наближеними до максимальних темпів попередньої хвилі. Госпіталізації продовжують на половину перевищувати виписки. Зайнятість ліжок з “киснем” досягає 64%, а навантаження на систему охорони здоров’я починає сягати високих позначок. 

“За останній місяць Україна наростила кількість “ковідних” ліжок на половину та має потенціал збільшити ще на чверть (додаткових 15 тисяч ліжок)”, – додає Юрій Ганиченко.

У зв’язку з цим загальне навантаження на медичну систему не є критичним.

В Україні за тиждень відносно інших країн ситуація погіршилася, проте надалі ситуація може змінитися через повторні сплески у Європі. Країна вийшла на другу позицію серед списку європейських “країн-антилідерів” за рівнем смертності за останні 14 днів з показником у 10 осіб на 100 тисяч населення.

За останній тиждень цей показник збільшився на 17%. У понеділок, 18 жовтня, в Україні було встановлено рекорд із кількості летальних випадків за добу 538 померлих, що є абсолютним максимумом у країні за свою історію пандемії. За словами Юрія Ганиченко, цього тижня ми продовжимо бачити завищені числа за цим показником через імовірне довнесення даних після вихідних.

“Цього тижня ми також очікуємо нові рекорди за кількістю виявлених випадків – більше 20 тисяч вже у середу-четвер”, – каже аналітик.

Ситуація в країні продовжує рухатися за кожним із сценаріїв KSE, які мають розділитися наприкінця жовтня. В цілому за сценаріями Київської школи економіки, на кінець поточного року в країні прогнозується від 68 до 92 тисяч померлих.

Вакцинальний “бум” у “червоних” регіонах показав реальну спроможність вакцинальної кампанії в Україні

Наразі п’ять українських регіонів перебувають у “червоному” рівні епідемічної небезпеки, ще чотири – показують критичну динаміку, серед яких Житомирська, Луганська, Сумська та Харківська області.

В Сумській області коефіцієнт виявлення випадків за останні дні наблизився до 37%, що є рекордом серед регіонів країни. В Житомирській області цей показник також перевищив 30%.

“Введення “червоних” зон, додаткові обмеження та послаблення для вакцинованих осіб, спричиняють “бум” вакцинації в окремих регіонах. Це позитивний момент, однак було б краще мати таке регіональне зростання кількості щеплень ще улітку за аналогічних наявних ресурсів”, – зазначив спікер.

Тільки за останній тиждень темпи вакцинації у Херсонській області, яка перша опинилася в “червоній” зоні, зросли майже удвічі – на +91%. Зараз цей регіон за кількістю щоденно введених доз поступається тільки Києву. Завдяки регіональним стрибкам, в Україні вдалося встановити новий рекорд у 193 щеплення за добу. Очікується, що це число продовжить зростати.

“Дуже важливо, що українські регіони показують спроможність до нарощення рівня щеплень. З цього ми робимо висновок, що з поточними ресурсами Україна здатна забезпечити 250-350 тисяч щеплень на добу”, – резюмував аналітик.

Київська школа економіки закликає вакцинуватися усіма наявними в Україні вакцинами як такими, що рекомендовані до екстреного використання ВООЗ. 

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 19.10. 2021.