fbpx

В Україні продовжує падати рівень захворюваності, однак темпи вакцинації — учетверо менші за світові

25 червня

 Варіант вірусу «Дельта» — вже зафіксовано, проте в Україні і далі продовжується спад захворюваності на COVID-19. Сталими темпами знижуються випадки добової госпіталізації. В середньому за добу госпіталізують менше 500 осіб. Принаймні однією дозою вже вакцинувалися 4,6% українців, що все ще учетверо менше середніх світових показників.

Темпи зниження захворюваності у світі – сповільнилися

Фактично, рівень спадання захворюваності населення в світі знаходиться на плато, що співвідносне з динамікою наприкінці лютого 2021 року та наприкінці жовтня минулого року.

Досить напруженою виглядає ситуація у Європі, яка зафіксувалася на рівні піку першої хвилі 2020. Тоді аналогічні показники створювали досить серйозні проблеми для медичних систем Європи. «Зараз із забезпеченістю і більшою готовністю медичних систем європейських країн, цей рівень не виглядає загрозливим. Однак виглядають загрозливими тенденції, які відбуваються всередині європейських країн», — зазначає Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

У Північній Америці також уповільнився спад. А от країни Південної Америки вже місяць перебувають на максимальних позначках захворюваності. У загальному висновку, наразі ситуація на багатьох континентах і частинах світу дещо загострюється.

Сьогодні серед європейських країн за рівнем захворюваності лідерство зберігає Велика Британія, а також серйозне зростання фіксується у Росії та Португалії. Це єдині три країни Європи з населенням більше 10 мільйонів осіб, де триває зростання, співставне зі зростанням на початку осінньої хвилі 2020 року.

«Здебільшого ці спалахи спричинені зовнішніми загрозами – більш поширюваними варіантами вірусу, зокрема, варіантом «дельта» (або «індійським»). У зазначених країнах «Дельта» витісняє інші варіанти, щодо яких продовжується сезонний спад», — відзначає Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

В Україні й далі продовжується спад захворюваності на COVID19

Україна ж, як і минулого тижня, залишається на десятому місці серед великих країн Європи за рівнем захворюваності.

Цього тижня країна вийшла на коефіцієнт виявлення випадків захворювання на COVID-19 у розмірі 2%, що є кращим рекомендованих ВООЗ 5% та демонструє кращу ситуацію, ніж у ряді європейських країн.

«Це абсолютно безпрецедентний показник для України. За весь період пандемії такого відсотку у нас не було. Це є однією з ознак того, що в країні збільшується контроль над поширенням захворюваності», зазначає Юрій Ганиченко.

«Дельта» – новий виклик для України, але дві вакцини показують ефективність

Зростання поширення в Україні варіанту «Дельта» може спричинити зсув сезонності і початок спалаху, як у деяких країнах Європи.

Наразі в країні підтверджені тільки два випадки захворюваності на цей варіант вірусу. Крім того, прихід «південноафриканського» варіанту свого часу не призвів до великих спалахів – тоді в Україні продовжилося контрольоване спадання.

Сам прихід варіанту «Дельта» не означає, що варто однозначно очікувати на спалах. Однак країні необхідно посилити контроль у напрямку аналітики та реакції на нову загрозу, а також контроль на кордонах, адже «індійський» варіант уже зафіксований у більше як 90 країнах.

Водночас, останні спільні дослідження британських вчених свідчать, що ефективність вакцин (AstraZeneca, Pfizer) є відносно стабільною і до «Дельта», якщо говорити про вакцинацію двома дозами.

Виписки переважають середню кількість госпіталізацій за добу в Україні майже на 50%

Сталими темпами продовжують спадати випадки добової госпіталізації. В середньому за добу госпіталізують менше 500 осіб, в той час як, напередодні весняного спалаху цього року в Україні фіксувалося близько 1800-2000 випадків госпіталізації.

Виписки продовжують переважати госпіталізації вже десятий тиждень поспіль, розрив складає від 30% до 50%. Це говорить, про те що розвантаження медичної системи продовжиться.  Навіть після скорочення «ковідних» ресурсів удвічі, зайнятість ліжок вже вийшла на абсолютний мінімум 2021 року.

Крім того, знижується і смертність. Якщо минулого тижня, середня добова смертність в Україні становила 62 особи, то цього тижня – це вже 39 осіб.

Динаміка у деяких регіонах свідчить про невеликі коливання в рамках плато, решта регіонів спадають.

Після невисокого зростання в межах плато у Вінницький та Хмельницькій області минулого тижня, ситуація стабілізувалася (у Вінницькій області спад становить 30%, у Хмельницькій – понад 20%). Така динаміка свідчить про очікувані коливання даних на малих числах, що не є індикацією спалаху. Це підтверджує і збільшення кількості виписок в областях.

Невелике зростання зараз спостерігається у Волинській, Луганській та Миколаївській областях. Додатковий аналіз показує, що в цих регіонах у допустимих межах коливається добова кількість госпіталізацій. Тобто, спалаху в жодному із регіонів наразі не очікується.

Станом на зараз ситуація в Україні із захворюваністю стабільна. Минулого тижня деякі регіони почали виходити за межі граничного рівня тестувань – почали робити менше 300 тестувань на 100 тис. населення. Це пов’язано із спадом захворюваності. Водночас, у Центрі економіки охорони здоров’я KSE радять підвищити обсяги тестування у Київській, Черкаській та Хмельницькій областях.

Темпи вакцинації в Україні усе ще в 4 рази нижчі, ніж у Європі та світі

Темпи вакцинації у світі пришвидшуються – вже більше 22% по всьому світу вакциновані принаймні однією дозою. І за минулий тиждень ще 91 мільйон осіб отримали принаймні одну дозу вакцини. Загалом у світі це вже 1 мільярд 730 мільйонів осіб.

Країни-лідери демонструють більше 50% вакцинованого населення принаймні однією дозою. В Європі швидкість вакцинації стабільно висока, а відсоток вакцинованих принаймні однією дозою наближається до 40% (наразі це 290 мільйонів осіб).

Україна щонайменше однією дозою вакцинувала 4,6% населення, що є незначеним показником у відношенні до країн Європи та світу. Середні темпи вакцинації досі становлять 50 тисяч щеплень на добу, адже добові рекорди минулого тижня очікувано нівелювалася упродовж трьох вихідних днів.

Однак цієї середи в країні знову зафіксовано близько 80 тисяч щеплень, що є хорошим показником, аби швидше наблизитись до 225 тисяч щеплень на добу.

Вакцина для короткострокового збільшення темпів в найближчі тижні є. Усього використано 45% всіх вакцин, які прибули в країну з лютого по сьогодні. А наявних обсягів вистачить на повну вакцинацію 10% дорослого населення.

Прогнози для України на третій квартал

Захворюваність в країні упродовж другого кварталу рухається абсолютно контрольовано за середнім «жовтим» сценарієм KSE.

Це свідчить про низький вплив більш поширюваного «південноафриканського» варіанту вірусу. Найбільшим фактором невизначеності у прогнозуванні для України залишається «індійський» варіант.

Впродовж наступних двох тижнів Київська школа економіки розробить сценарій поширення захворюваності в Україні на третій квартал 2021 і презентує його на початку липня.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 24.06.2021