fbpx

Уряд опублікував План для Ukraine Facility, участь в розробці якого взяла Київська школа економіки

20 березня 2024

Кабінет Міністрів України затвердив План для реалізації Ukraine Facility, який стане основою для виконання програми фінансової підтримки України від Європейського Союзу протягом 2024-2027 років. Київська школа економіки здійснювала аналітичну та організаційну підтримку при розробці документа в рамках проєкту Good Governance Fund “Ревіталізація бізнес клімату в Україні”, який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії, а також  проєкту “Підтримка ЄС у відбудові та відновленні”.

Підготовку Плану для Ukraine Facility здійснював Уряд України під керівництвом Першого віцепрем’єр-міністра — Міністра економіки України Юлії Свириденко та команди Міністерства економіки України у співпраці з іншими міністерствами та профільними органами державної влади, а також у постійних консультаціях з представниками Європейської комісії.

Спільно з представниками Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України та Національного Банку України експерти Київської школи економіки розробили 3 макрофінансові моделі розвитку української економіки в найближчі роки. Фахівці KSE також надали аналітичну підтримку в оцінці ефекту реформ та їхньої синхронізації з іншими міжнародними зобов’язаннями України. 

Важливою складовою роботи Київської школи економіки в рамках розробки Плану для Ukraine Facility стала організаційна та інформаційно-аналітична підтримка секторальних робочих груп з бізнесом, а також експертна оцінка наданих пропозицій. Загалом у Плані було частково або повністю враховано 133 пропозиції від представників бізнесу та 84 від громадських організацій.

Окрему увагу експерти KSE приділили створенню бази потенційних інвестиційних проєктів, їхній оцінці та можливостям для залучення фінансування з боку міжнародних фінансових організацій в рамках другої складової програми Ukraine Facility Європейського Союзу. 

“Починаючи з липня 2023 року, Київська школа економіки підтримувала Уряд протягом всього часу розробки Плану для Ukraine Facility. Разом з Мінекономіки ми створили секторальні групи з бізнесом, щоб знайти найбільш перспективні сфери й закласти їх у програму. Багато було вкладено в аналіз наданих пропозицій від секторальних груп. Окремо хочу подякувати бізнесу, експертам та громадськості за конструктивну та професійну роботу”, — зазначила керівниця KSE Institute Наталія Шаповал.

План для Ukraine Facility передбачає здійснення структурних реформ в державному секторі, проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання. Реалізація Плану сприятиме європейській інтеграції України та подальшому стійкому розвитку економіки.

Документ включає понад 150 індикаторів за 69 напрямками реформ. Виконання реформ заплановане на період до 2027 року. План розроблявся в повній синхронізації з ключовими міжнародними партнерами України. З огляду на це, передбачені індикатори частково відповідають вже наявним міжнародним зобов’язанням України в рамках інших угод.

План також передбачає 16 інвестиційних індикаторів, що входять до загального переліку змін. Для їх виконання Україна продовжить та посилить програми розвитку інфраструктури, розмінування, відновлюваної енергетики, а також підтримку малого та середнього підприємництва тощо.

Надалі експерти Київської школи економіки будуть долучені до моніторингу виконання індикаторів Плану для Ukraine Facility, а також розрахунків їх можливих ефектів в короткостроковій та довгостроковій перспективах.

Нагадаємо, у лютому 2024 року Європейський парламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до затвердженого регламенту, програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро діятиме з 2024 до 2027 року.

Після затвердження Кабінетом Міністрів України текст Плану для Ukraine Facility буде спрямовано на оцінку Європейській комісії та затвердження комітетом країн-членів ЄС, після чого програма Ukraine Facility остаточно набере чинності.

Усю інформацію та детальний зміст Плану для реалізації Ukraine Facility, зокрема перелік запланованих реформ можна переглянути на спеціальному ресурсі: https://www.ukrainefacility.me.gov.ua