fbpx

Український бізнес відновлює виплати працівникам та підрядникам — опитування

5 Травня 2022

Три чверті (75%) українських підприємців продовжують займатися бізнесом. Майже всі з тих, хто втратив справу, планують відновити її: більшість — після війни, третина — за нагоди, не чекаючи кінця військових дій, і невелика частина — найближчим часом, не чекаючи нагоди. Такими є результати спільного дослідження Київської школи економіки та Gradus Research. У ході дослідження опитано 303 власника/керівника мікро-, малого та середнього бізнесу України.

Збільшилось число власників та топ-менеджерів, які характеризують свій бізнес, як “такий, що працює, як і раніше” і “такий, що працює частково” (ріст з 41% до 45%). Причому 38% підприємців, що набагато більше, ніж у попередню хвилю опитування, зазначили, що, в результаті, їхній бізнес не потребуватиме галузевої трансформації. 

Також український бізнес відновлює намір виплачувати гроші працівникам та постачальникам. Якщо у березні виплати працівникам на довоєнному рівні планували здійснювати 14% роботодавців, то станом на кінець квітня — 23%, а кількість тих, хто не планує виплати зменшилась на третину (з 33% до 20%). Позитивна тенденція і у виплатах постачальникам, тут відновлення довоєнних виплат росте з 19% до 32%, а падіння невиплат — майже у 2 рази, з 29% до 16%.   

«”Антикрихкість” мікро- та малого бізнесів є найвищою у порівнянні з іншими формами господарської діяльності. Два роки пандемії “натренували” бізнес працювати за умов форс мажорних обставин. По-перше, такого роду компанії швидше переходять на ту діяльність, на продукцію якої є попит. По-друге, мала кількість працівників дозволяє “на відносинах” погоджувати тимчасові зменшення зарплат або й скорочення (76%). По-третє, така швидкість перефокусування дозволяє навіть в умовах війни бути прибутковими. Цю роль мікро- та малого бізнесу для економіки України можна порівняти з легендарним порятунком у 1940 році у Дюнкерку англійського та французького корпусів сотнями дрібних кораблів», — коментує Сергій Гвоздьов, викладач KSE Graduate Business School. 

Дві третини (61%) тих компаній, що залишилися працювати, заявили, що не потребують фізичного переміщення. Тільки 10% повідомили, що їхній бізнес потребує переміщення, але цього ще не відбулося, вдвічі більше — або вже переїхали, або у процесі. Половина переміщених компаній (47%) зробила релокацію задля самого збереження бізнесу, друга за розповсюдженістю причина вимушеної мобільності — переїзд дозволив вирішити логістичні проблеми. 

Опитування було проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст з кількістю мешканців більше 50 тисяч у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном. Період проведення першого поля — 22 березня, другого — 12-22 квітня 2022 року. Розмір вибірки першого поля — 355 респондентів, другого — 303.

Аналітичний звіт