fbpx

Україна може вийти із «зеленої» зони вже в першій половині вересня 

26 серпня 2021

Поточна ситуація в країні залишається контрольованою, а тижневе зростання госпіталізацій сповільнюється. Водночас, виокремився регіон-антилідер за рівнем захворюваності – Чернівецька область, де госпіталізації значно вищі за середній рівень у країні, а рівень контрольованості поширення захворюваності вдвічі нижчий. У святковий період темпи нарощування вакцинації однією дозою в Україні були на третину менші за світові.

Темпи зростання у світі одні з найвищих за всю історію пандемії

Захворюваність у світі залишається на стабільно високих темпах і є однією із найвищих за всю історію пандемії. Деякі регіони світу перебувають на своїх максимальних значеннях поточної хвилі захворюваності. Невеликий тренд на спадання демонструє Азія. У той же час продовжує швидко зростати Північна Америка, де ситуація також наближається до максимальних значень.

Плато в Європі тримається на максимальних позначках більше місяця, що потенційно може означати нові спалахи захворюваності. До списку великих європейських країн із спалахом додалася Німеччина, де за останній тиждень кількість нових випадків подвоїлася. У країні відбувається погіршення контролю над поширенням захворюваності, а коефіцієнт виявлення випадків вже перевищив 10%. Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я  рекомендує утримувати коєфіцієнт на рівні до 5%, тобто зі ста тестів мати не більше п’яти підтверджених випадків. Очікувано на другу позицію серед великих країн Європи за рівнем захворюваності вийшла Франція. Однак, країна взяла ситуацію під контроль. І коефіцієнт виявлення випадків тут вже складає менше 3%, що краще за показник в Україні.

На рекордно високому рівні залишається смертність у Росії, де зберігаються невеликі темпи вакцинації порівняно з іншими країнами Європи. 

Україна залишається серед трьох великих європейських країн без явних ознак спалаху

Країна продовжує перебувати на стабільній дванадцятій позначці серед великих країн Європи за рівнем захворюваності. І вже з наступного тижня випередити Україну у цьому рейтингу може Румунія, в якій наразі фіксується початок спалаху. Зараз без ознак спалаху у регіоні залишаються три країни з населенням більше 10 мільйонів осіб – це Україна, Чехія та Польща.

Після зростання Україна показує невеликий тренд на спадання, що зумовлений святковими вихідними днями. 

«Насправді стабілізації ситуації не відбулося, адже коефіцієнт виявлення випадків від тижня до тижня погіршується і поступово наближається до відмітки у 4%. Як тільки Україна перетне цю межу, вона може перейти від зеленого рівня до розподілу регіонів за «жовим», «помаранчевим» та «червоним» рівнем», – зазначає Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

Добові госпіталізації демонструють спад у 2%, що також є наслідком впливу вихідних святкових днів, коли технічно госпіталізують менше людей. Очікується, що найближчими днями Україна повернеться до зростання рівня госпіталізацій. В той же час, саме зростання сповільнюється (із 17-19% на рівні країни минулими тижнями до 5%). Якщо уповільнення зростання продовжиться, країна перейде до рівня плато, значно нижчого за рівень початку 2021 року.

Госпіталізації в країні все ще переважають над виписками. Але тенденція зростання є позитивною, адже не прискорюється. Зараз на 8% зростає кількість нових виявлених випадків за тиждень, госпіталізації незначно спали на 2% через вплив вихідних днів. Показовим залишається співвідношення між кількістю госпіталізованих і виписок, що впливає на навантаження на систему охорони здоров’я і зайнятість ресурсів. Зайнятість продовжує збільшуватись – помітний стрибок у зайнятості реанімаційних ліжок (від 15% півтора тижня тому до 19%), що також може бути спричинено фактором вихідних днів. 

Загальна кількість нових пацієнтів у «ковідних лікарняних» продовжує зростати меншими темпами – на 12% на противагу зростанню у 16% тижнями раніше.

Коефіцієнт виявлення випадків в Україні наближається до граничного значення у 4% і якщо впродовж принаймні трьох днів перетне цю позначку, можна буде говорити про вихід України із зеленого рівня епідемічної небезпеки. Відповідно, регіони будуть розподілені за рівнем епідемічної небезпеки, відповідно до яких будуть посилені обмеження.

«Жовті» і «помаранчеві» рівні знаходяться вже доволі близько за значеннями для кожного регіону. Київська школа економіки очікує, що вже в першій половині вересня Україна повністю вийде з «зеленого» рівня епідемічної небезпеки та перейде в конкретних регіонах до більш посилених обмежень. 

В Україні вже з’явився «регіон-антилідер», а коефіцієнт виявлення випадків у шести областях перевищує рекомендований ВООЗ рівень

Цього тижня в країні виокремився «регіон-антилідер» за рівнем захворюваності. Як зазначає Юрій Ганиченко, під час кожної нової хвилі однією з перших у «список антилідерів» потрапляє Чернівецька область. Рівень госпіталізацій у регіоні удвічі-втричі переважає середній рівень по країні та демонструє відставання удвічі від Запорізької області, яка є другою за рівнем захворюваності. А от контроль за ситуацією у регіоні є вдвічі гіршим за середній показник в Україні.

Через вплив вихідних днів ситуація виглядає так, ніби захворюваність в області стабілізується. Станом на вчора рівень госпіталізацій склав 26,7 осіб на 100 тисяч населення, а станом на сьогодні, 26 черпня, знизився до 23,9. В той же час, показовою є зайнятість ресурсів медичної системи, яка продовжує зростати. Вже понад третина «ковідних» ліжок із киснем в області зайняті. Серед причин – навантаження через появу нових пацієнтів та одна з найменших забезпеченостей «ковідними» ресурсами після загального скорочення ліжок по країні.

Проте вже найбільшим часом часткове збільшення ресурсів буде у держави стояти на часі. Київська школа економіки рекомендує у Чернівецькій області збільшити наявні «ковідні» ресурси удвічі, аби вийти на середнє забезпечення по країні та не мати критичної навантаженості «ковідних» ліжок.

Вже у шести українських регіонах (Донецька, Запорізька, Сумська, Тернопільська, Чернівецька і Чернігівська області) коефіцієнт виявлення випадків переважає рекомендовані ВООЗ 5%, які означають, що захворюваність перебуває під контролем. У цих регіонах рекомендується збільшувати рівень тестувань принаймні у два рази для того, щоб вийти на коефіцієнт виявлення випадків у 2-3%. А також Київська школа економіки рекомендує збільшити контроль над виконанням ізоляції.

Смертність в країні, що є найбільш відкладеним показником, демонструє невелике зростання в рамках плато та досягає 26 померлих за добу. 

Захворюваність в Україні рухається між «зеленим» та «жовтим» сценаріями KSE

Як і зазначав раніше Юрій Ганиченко, після перетину другої половини серпня, ситуація із розвитком захворюваності в Україні набуде ознак, наближених до конкретного сценарію Київської школи економіки.

«Реальна захворюваність в Україні віддаляється від «чорного» сценарію KSE, оскільки тенденції є відносно позитивними. Продовжує реалізовуватись «зелений» і «жовтий», а вже з кінця серпня ми говоритимемо про конкретний сценарій. Очікується, що в поточному кварталі буде реалізовуватись сценарій близький до «жовтого» », зазначає аналітик.

Для утримання контролю над поширенням захворюваності в Україні KSE рекомендує: 

– тримати коефіцієнт виявлення випадків у кожному з регіонів на рівні до 3%. Зараз вже 16 із 25 регіонів перевищують цей показник.

– збільшити рівень тестувань в Україні на 50% до рівнів Німеччини і Румунії.

– посилити систему виявлення-ізоляції контактних осіб, підвищити рівень контролю за дотриманням ізоляції. 

Загальні темпи вакцинації під час святкових вихідних впали, але темпи щеплення другою дозою в країні «не просіли»

Світ зростає стабільно – додатково 1% або 80 мільйонів осіб вакцинується за тиждень принаймні однією дозою вакцини. Показник вакцинованих у світі наближається до третини і очікувано досягне такого рівня вже наступного тижня. В Європі продовжується сповільнення темпів вакцинації. 

Наразі принаймні однією дозою в Україні вакциновані вже 13,4% осіб, при тому, що країни-лідери за темпами у Європі вже вакцинували від 60% населення щонайменше однією та від 40% – двома. Натомість, три українські регіони все ще не досягли рівня вакцинації 10% населення – це Волинська, Івано-Франківська та Рівненська області. Лідером за кількістю зроблених щеплень є Київ, де принаймні одне щеплення отримали вже чверть мешканців.

Темпи вакцинації в Україні за останній тиждень очікувано впали на третину: середня кількість зараз становить 85 тисяч щеплень на добу. Таке просідання свідчить про відставання на чверть від середньоєвропейських темпів та на третину – від світових. За словами керівника Центру економіки охорони здоров’я, повернення до нарощування темпів вакцинації відбудеться вже цього тижня. 

В той же час, темпи вакцинації другою дозою у святковий період «не просіли». Це означає, що державі вдалося вакцинувати тих людей, які мали отримати повторне щеплення у період вихідних. Це є важливим показником, адже, як свідчать британські дослідження, дві дози захищають співмірно ефективно від більш заразного штаму «Дельта».

Вже наявної в Україні вакцини вистачить до кінця жовтня, якщо Україна повернеться до темпів досвяткового періоду.  

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 26.08.2021.