fbpx

Спалах в Україні очікується впродовж найближчих двох тижнів

3 серпня 2021

У столиці принаймні одну дозу вакцини отримали вже 20% населення, однак у інших регіонах темпи суттєво нижчі. В переважній частині областей зростає рівень госпіталізацій, що свідчить про можливий спалах вже упродовж наступних двох тижнів. Нові епіцентри спалаху у світі Північна Америка та Азія.

Ситуація в Європі стабілізується, нові епіцентри у світі продовжують зростати

Новими драйверами зростання захворюваності у світі є Північна Америка та Азія, де за минулий тиждень ситуація після стабілізації суттєво погіршилася. Країнами, де спалах розвивається найактивніше, є Іран, Туреччина і Таїланд.

Захворюваність у США продовжує зростати більш як на 50% за тиждень. 

Водночас, Європа демонструє початок тренду на спадання. Кількість виявлення нових випадків все ще перебуває на високих показник, однак за тиждень рівень захворюваності знизився на 10%. Низка країн продовжує зростати більш повільними темпами в межах до 30% за тиждень. В 9 з 15 великих країн Європи продовжується спалах.

Швеція і Німеччина починають демонструвати ознаки спалаху та рухаються в бік списку “антилідерів”. Іспанія вийшла очікувано на першу позицію за рівнем захворюваності серед європейських країн. Захворюваність у Росії залишається на середніх показниках, однак смертність продовжує бути найвищою серед європейських країн. 

Вже 20 українських областей демонструють “тривожний” тренд зростання рівня госпіталізацій

Коефіцієнт виявлення нових випадків в Україні несуттєво погіршився, але залишається безпрецендентно хорошим – 2,3%. На тлі зростання смертності в інших країнах Європи, смертність в Україні перемістилася на сьому позицію з п’ятої і наразі знаходиться на рівні плато. 

В середньому кількість померлих за добу становить 15 осіб. За оцінками Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (KSE), смертність в Україні перебуватиме на рівні плато і найближчим часом. 

Зайнятість «ковідних» ресурсів поступово зростає, однак наразі це свідчить про коливання навколо рівня плато. Реанімаційні ліжка зайняті на 12%, «з киснем» на 9%, що є одними з найнижчих показників за цей рік.

За рівнем захворюваності серед великих європейських країн Україна продовжує перебувати на звичній 13 позначці. Середній рівень захворюваності упродовж минулих двох тижнів становить 20 осіб на 100 тисяч населення. Однак, вже зараз госпіталізації на тиждень зросли на 17% (раніше тижневе зростання фіксувалося на рівні 3-5%), що свідчить про тренд збільшення навантаження на систему охорони здоров’я. 

“Зараз ми ще не говоримо про початок спалаху в країні, адже госпіталізації перебувають на рівні плато навколо малих чисел і збільшення є наслідком коливань. Однак впродовж найближчого тижня ми очікуємо, що госпіталізації вже будуть перевищувати виписки”, – зазначає керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко.

У розрізі областей ситуація також погіршується і наразі у 20 із 25 регіонів відбувається зростання кількості госпіталізацій. У зоні ризику перебувають Дніпропетровська, Одеська, Донецька, Житомирська, Закарпатська та Хмельницька області, які складають половину всього зростання госпіталізацій у країні. За словами Юрія Ганиченка, у цих регіонах існує найбільший ризик спалаху. Умовно регіонами “тимчасової безпеки” є м. Київ, Полтавська, Сумська та Чернігівська області, які тиждень до тижня показують коливання в бік спадання на плато. 

“Фактично всі регіони повільно зростають. Це означає, що спалах захворюваності в Україні може розпочатися впродовж найближчих двох тижнів”, – прогнозує Юрій Ганиченко.

П’ята частина населення Києва вже отримала принаймні одну дозу вакцини, решта регіонів демонструють суттєве відставання

Майже 50% населення Європи вже отримали принаймні одну дозу вакцини від SARS-CoV-2. Зараз темпи незначно сповільнюються, відсоток вакцинованих вже є високим, а  кожен додатковий процент вакцинованих громадян “потребуватиме більше зусиль і часу” з огляду на індивідуальне ставлення до питання вакцинації

Усього у світі, принаймні одне, з моменту початку кампанії, щеплення отримали близько 29% людей, а за останній тиждень вакциновано 91 мільйон осіб.

В Україні темпи почали суттєво зростати і наразі 9,5% населення вакциновані щонайменше однією дозою, що все ще в рази менше середнього показника в Європі. “Лідерами” за рівнем вакцинації є Київ та Київська область, а найнижчий рівень фіксується у західних областях. Усього ж у Києві повністю вакцинований вже кожний десятий мешканець, а кожен п’ятий – отримав принаймні одне щеплення.

Зростання рівня вакцинації в Україні за тиждень відбулося на 15%, в середньому здійснюється 117 тисяч щеплень на добу.

Минулого тижня Уряд оновив національний план вакцинації від COVID-19, згідно з яким Україна планує зробити понад 8,5 млн доз вакцини щомісячно у четвертому кварталі. План на липень становив понад 5 мільйонів доз, однак фактично Україна зробила 3 мільйони. Тож, як зазначає Юрій Ганиченко, у жовтні-грудні в країні потрібно здійснити 9 мільйонів щеплень, аби “перекрити” липневий недобір.

Загалом у липні щеплень було зроблено більше, ніж сукупно за всі попередні місяці. Уряд ставить аналогічний план і на серпень. За поточних темпів, вакцини в Україні вистачить принаймні до кінця вересня.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 3.08.2021.