fbpx

Показник смертності за перше півріччя 2021 перевершить кількість померлих за весь 2020 рік – мінімум 20 000 осіб

1 квітня 2021

Епідеміологічний поріг наразі перетнуто у 21 регіоні України, у Тернопільській області більше ніж у 2 рази, Волинській, Донецькій, Житомирській, Черкаській та Сумській – у 1.5. Приріст госпіталізацій скоротився з +14% минулого тижня до +6%, а розрив із кількістю виписаних скоротився вдвічі і складає 15%. На кінець березня МОЗ вдалося досягти мінімальної планової кількості щеплень – 250 000 отриманих перших доз вакцини. Проте ці об’єми у десятки разів поступаються показникам Великої Британії, Сербії, Угорщини. Зараз Україна вийшла на третє місце у Європі по рівню смертності від COVID-19. Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

 Ситуація у світі: зростання захворюваності, нарощування вакцинації.  

Темпи приросту нових випадків виявлення COVID-19 в Європі не знижуються, Північна Америка демонструє тренд на зростання.  Україна вже досягла максимального європейського рівня попередніх хвиль.

Загрозлива ситуація минулих тижнів у Чехії вирівнюється, завдяки впровадженим жорстким карантинним заходам. Чехія стрімко наростила кількість тестувань, таким чином взявши контроль над поширенням і досягнувши зниження коефіцієнта виявлення випадків інфікування. Польща, продовжуючи бути у цілковитій червоній зоні, нарощує показники вакцинації, проте захворюваність стрімко зростає через британський варіант вірусу..

Натомість, Україна вже третя за рівнем смертності серед великих країн Європи. Нагадаємо, ще три тижні тому Україна була на дев’ятому місці. Крім того, Україна в трійці “лідерів” по коефіцієнту виявлення випадків, що пов’язано із занизьким об’ємом тестувань.

Кампанія з вакцинації триває вже 320 мільйонів осіб у світі отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2. На 47 млн осіб збільшилась кількість вакцинованих за останній тиждень. Загалом вакциновано 4.1% населення всього світу, у Європі вакциновано 12.0% населення.

За темпами вакцинації Україна все ще значно відстає від європейських країн, в першу чергу через недостатню кількість вакцин. Станом на сьогодні Україна виконала мінімальний план у 250 000 щеплень до кінця березня. Проте відставання від цільового плану залишається на рівні 6 днів.

Індія призупинила експорт вакцин, в першу чергу для задоволення внутрішніх потреб через стрімке поширення хвороби на півострові і вдвічі швидшу хвилю поширення COVID-19.

Україна: продовження росту смертності, зменшення темпів госпіталізацій

На кінець березня добова кількість померлих від COVID-19 в Україні перевищує пікові показник осінньої хвилі на 34% і продовжує зростати.

На відміну від показника смертності, який має відтермінований характер, показник госпіталізацій демонструє більш позитивну динаміку. У порівнянні із попередніми тижнями, приріст госпіталізацій зріс лише на 6% (натомість два і три тижні раніше, цей показник складав – 14 і 20 відсотків відповідно). А розрив між госпіталізаціями та виписками складає 15% (на попередньому тижні – 28%).

Наразі найбільш гострою ситуація із забезпеченістю медичним ресурсом среде “помаранчевих” регіонів – у Хмельницькій області. Найвищий рівень госпіталізацій по Україні призвів до критично високих показників – зайнято 77% всіх “ковідних” і 74 реанімаційних ліжок, а також 64% ліжок з киснем

Результати аналізу KSE прогнозують, що кількість померлих від COVID-19 за другий квартал 2021 року в Україні може досягнути показника смертності за весь 2020 рік. . Епідеміологічна модель Центру економіки охорони здоров’я підтвердила свою спроможність при прогнозування показника смертності за 2020 рік – так, у жовтні 2020 прогноз KSE по смертності на 2020 становив 20 000 осіб на кінець року. Фактична кількість померлих на кінець 2020 року склала 19 761, за даними Національної служби здоров’я України.

За цією ж моделлю, без врахування факторів невизначеності у першому півріччі 2021 року від COVID-19 може померти від 20 000 до 55 000 осіб. Однфк, зміна у найбільш значущих факторах невизначеності, а саме – частки більш поширюваних вірусів, тривалості імунітету, темпів вакцинації та карантинних обмежень,  впливатиме на відповідну зміну у прогнозах

Прогноз: між повним локдауном і падінням хвилі

Стабілізація рівня захворюваності в Україні можлива вже протягом наступних двох тижнів, за умови продовження дотримання заходів безпеки. Наразі, темпи поширення захворюваності на COVID-19 сповільнюються – приріст щотижневого показника госпіталізацій зменшився до 6%, на противагу тривалого зростання +20% протягом попередніх тижнів. На позитивну динаміку також вказує і скорочення у два рази розриву між показником госпіталізацій та виписок. 

Водночас, покращення загальних показників не слід розцінювати як ознаку для послаблення карантинних обмежень. Пониження потенційного рівня небезпеки у “червоних” регіонах та нехтування дотриманням встановлених обмежень можуть призвести до ще більш сильної хвилі захворюваності.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 01.04.2021