fbpx

Війна сповільнила або призупинила роботу 86% українських компаній

Війна нанесла шкоди — уповільнила, зменшила і навіть зупинила — 86% українських компаній. Відповідаючи на питання “Яка допомога від уряду потрібна вам сьогодні?”, підприємці на перше місце поставили податкові канікули (37%). На другому, з великим відривом, — допомога з логістикою (17%). Це результати опитування дослідницькою компанією Gradus Research 355 власників та керівників малого, середнього та великого бізнесу України. Дослідження було проведено на замовлення Київської школи економіки.

Підприємці усіма силами намагаються врятувати свою справу від закриття. Для цього український бізнес вдається до галузевої трансформації. Кожен п’ятий (21%) розпочав цей процес, 16% вже мають результат і стільки же планують долучитися до трансформації. 

 

“Ми потребуємо потужної економіки, потужного бізнесу в тилу, щоб сприяти перемозі на фронті. Бізнес має працювати. Якщо власник або підприємець не на фронті, то його фронт — ефективність його бізнесу, забезпечення потреб економіки воєнного часу, створення і підтримка робочих місць, сплата зарплат та податків, виконання замовлень. Ми, в KSE, допомагаємо українським підприємцям трансформувати та адаптувати свій бізнес до економіки воєнного часу, продовжувати працювати і бути успішними і потрібними”, — коментує Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки.

«Українці вміють і хочуть працювати, навіть в умовах війни. До стресу нашим землякам не звикати, навіть у мирні часи його відчували не менше трьох четвертих. Ми — дуже антикрихка нація. І тепер, у цьому “форс-мажорі”, люди справи намагаються продовжувати виконувати зобов’язання перед замовниками, хоча половина зазнає падіння кількості клієнтських запитів. Підприємці виконують свої робочі обов’язки, коли лунають повітряні тривоги, коли пакуються і виїжджають, вони не переривають процесів на новому місці. Це ще один прояв життєздатності українців», — зазначає Євгенія Близнюк, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research.  

 

Складні для бізнесу часи позначаються на фонді заробітної плати та закупівлях — всього 3-5% бізнесу збільшили ці виплати, розцінюючи їх, як соціальну допомогу, 14-19% виконують виплати на довоєнному рівні. Решта або знизили або взагалі припинили виплати – 39% не виплачують заробітну плату, а 29% зупинили відрахування постачальникам.

Повний звіт з опитування — https://gradus.app/documents/188/BusinessInWar_Gradus_KSE_Report_30032022_ua.pdf

 

Опитування проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети у мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus репрезентує структуру населення міст з кількістю мешканців більше 50 тисяч у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном. Період проведення поля: 22 березня 2022 року (14:30-21:40). Розмір вибірки — 355 респондентів.

KSE Business Report