fbpx

KSE запустила перший український подкаст зі світовими інтелектуалами

10 Травня 2022

Шановні колеги!

KSE запустила #GlobalMinds4Ukraine англомовний подкаст та YouTube-канал з лекціями від найвидатніших світових науковців, військово-політичних експертів та інтелектуалів. Вперше в Україні ми зібрали на одному майданчику нобелівськіх лауераів Пола Кругмана та Деніела Канемана, автора «Антикрихкості» Нассіма Ніколаса Талеба та видатну Енн Еплбаум, всесвітньовідомого історика Тімоті Снайдера та автора Стенфордського тюремного експерименту Філіпа ЗІмбардо, колишніх очільників ФБР та ЦРУ, видатних послів та дипломатів, а також інших відомих авторів. 

Вони об’єдналися заради підтримки українського інтелектуального суверенітету у протидії пропаганді та російським наративам, а також, щоб донести до міжнародної спільноти правду про російське вторгнення в Україну, геноцид українського народу, створювати шляхи відбудови України.

З лекцій ви дізнаєтесь про секретні ядерні програми Москви на території України ще до аварії на ЧАЕС, чи давало НАТО обіцянку Росії не просуватися на схід, як змінив хід історії Бухарестський саміт НАТО у 2008, де обговорювалося входження України до Альянсу, що світ планує робити з Росією після війни, чому «Антикрихкість» Нассіма Талеба – це саме про Україну, та чому російське вторгнення матиме глобальний вплив. А від автора Стенфордського тюремного експерименту ви почуєте пояснення природи зла та героїзму на прикладі протистояння ЗСУ та російських окупантів.

«Для України важливо розвивати власні майданчики та платформи, де науковці світового рівня могли б пропонувати нові та оригінальні ідеї. В першу чергу, такими майданчиками мають бути університети», – заявив професор Київської школи економіки, ініціатор проєкту Тимофій Брік.

#GlobalMinds4Ukraine – це перший український майданчик, де світові інтелектуали дискутують про своє бачення війни та шляхи відбудови України з українськими науковцями та журналістами.

Що говорять лектори  #GlobalMinds4Ukraine:

• «Чи можна було уникнути вторгнення? Моя відповідь «Ні». Якщо ви подивитесь на суть того, що рухає Путіним стосовно України… Його розчаруванням було те, що після всіх спроб ви не підкорилися його впливу, ваша демократія все ще працює, ваша економіка не впала», Майкл А. Мак-Фол, професор, посол США в Росії (2012-2014), співголова Міжнародної робочої група з питань санкцій проти Росії.

• «Ми намагалися інтегрувати Росію, і це завершилося невдало. Зараз ми спробуємо ізолювати її. Я думаю, що в найближчі кілька років Росія буде відрізана економічно та культурно від решти світу», – Енн Еплбаум, лауреатка Пулітцерівської премії, провідна історикиня та експертка з питань України, Росії та Східної Європи.

• «Росія не є наддержавою. А от Китай – так. На сьогодні китайська економіка є принаймні вдесятеро більшою за російську. І зараз для Москви буде неймовірно складним звернутися за допомогою до Пекіну та не стати в позицію залежного», – Пол Кругман, лауреат Нобелівської премії з економічних наук за роботу з теорії міжнародної торгівлі.

• «Після 1991 року архіви часів Холодної війни були значною мірою розсекречені, особливо у Британії та США. Люди дізнавалися, що українці стали жертвами випробувань ядерної зброї. Україна була колоніальним ядерним простором, де легко могли статися сценарії Чорнобильської катастрофи, особливо в руйнівній політичній та економічній ситуації 1990-х років», – Кейт Браун, професорка історії науки Томаса М. Сібеля в Массачусетському технологічному інституті.

• «У 1972 році в Харківській області трапилася аварія з газовою трубою. В ній виникла велика пожежа. Радянські вчені запропонували ліквідувати аварійну свердловину за допомогою підземного ядерного вибуху. Постанову про застосування промислового ядерного вибуху для зупинки газового фонтану у Харківській області було підписано особисто Леонідом Брежнєвим і Олексієм Косигіним», – Ольга Мартинюк, професорка Київського політехнічного інституту імені Сікорського.

• «Українцям постійно потрібно спостерігати за Росією, незалежно від того, що відбувається. Їхня схильність до агресії насправді не схожа на жодну іншу націю, з якою ми маємо справу по всьому світу. Тож я не думаю, що вона колись зникне», – Ендрю МакКейб, колишній заступник директора ФБР (2016–2018).

• «Правда є дуже болючою. І це дуже дорого – дізнатися правду, адже тоді віра у щось «вище та краще» руйнується. Якщо людина живе в Росії і щодня слухає пропаганду, і потім почує зовсім іншу інформацію про те, що відбувається, її країну ненавидить весь світ, що світ проти них, що вони агресори, її бачення світу перевернеться, а психологічно це дуже важко. Тому людині легше не слухати інше і відгороджуватися від цього, ніж прийняти», – Деніел Канеман, лауреат Нобелівської премії з економіки, завдяки дослідженням якого в науці з’явився новий напрямок — поведінкова економіка. 

Лекції світових лідерів можуть стати у нагоді для написання ваших авторських ексклюзивних матеріалів. Ми також відкриті для кооперацій та взаємодії в рамках проєкту, а також інших ініціатив KSE. З питань співпраці звертайтеся у відповідь на цей лист.

Найближчу лекцію вже 10 травня для KSE прочитає Тімоті Снайдер, американський письменник та історик, який спеціалізується на історії Центральної і Східної Європи та Голокосту. Трансляція відбудеться на сторінці KSE у Facebook.

*** Проєкт #GlobalMinds4Ukraine створено в рамках ініціативи Ukrainian Global University (UGU) – глобальної мережі, яка об’єднує найкращі світові освітні заклади та має на меті надати до них, а також до нових стипендій та програм постдокторантури доступ українським студентам, стипендіатам, науковцям та викладачам. Вона також підтримує тих, хто бажає навчатися або проводити дослідження за кордоном з подальшою перспективою повернення додому та відбудови України. UGU створено спільно з консорціумом провідних українських освітніх закладів та організацій, зокрема, Київської школи економіки, за підтримки Офісу Президента України. Стенфорд, Гарвард, Єльський університет та інші провідні навчальні заклади вже підтримали ініціативу та виділили конкретні ресурси та програми під стипендії та спільні заходи.