fbpx

KSE та ЮНІСЕФ провели перший тренінг з ефективного управління публічними фінансами для підтримки дітей та молоді

12 Червня 2024

Київська школа економіки за підтримки ЮНІСЕФ у співпраці з Міністерством соціальної політики України та за координації Міністерства фінансів України реалізовує масштабний проєкт, спрямований на підвищення ефективності розподілу соціальних видатків з урахуванням інтересів сімей з дітьми. Однією зі складових проєкту є освітній компонент — організація та проведення тренінгів для фахівців громад.

Перший триденний офлайн тренінг “Управління публічними фінансами в інтересах дітей та його роль у відновленні на місцевому рівні” відбувся 4-6 червня у Києві. Участь у ньому взяли представники органів місцевого самоврядування та обласних військових адміністрацій Житомирщини та Кіровоградщини, які опікуються соціальним захистом, регіональним розвитком, управлінням фінансами та наданням послуг дітям.

«ЮНІСЕФ у партнерстві з урядом Німеччини через співпрацю з KFW та KSE підтримує громади по всій Україні, щоб відновити їх, забезпечити захист та підтримку дітей та молоді, створити умови для розвитку і процвітання. Це партнерство надає пріоритет деяким із найбільш уразливих і важкодоступних територій, а також громадам, які безпосередньо постраждали від конфлікту, і громадам, які приймають внутрішньо-переміщених осіб.

Незважаючи на те, що  місцеві влади мають суттєві обмеження фінансових можливостей, інвестиції в дітей і молодь не можна відкладати, оскільки вони є важливими для відновлення громад і людського капіталу країни», — зауважила Карлота Рего, в. о. керівника секції з питань соціальної політики Представництва ЮНІСЕФ в Україні. 

Програма тренінгу складалася з трьох модулів, під час яких, зокрема, учасники аналізували інструменти та підходи до фінансування соціальних програм, особливості гендерно орієнтованого та дитиноцентристського підходів до бюджетування, а також вивчали кращі практики міжнародного досвіду у сфері соціального захисту дітей. Кожен модуль включав теоретичні та практичні заняття, спрямовані на підвищення компетенцій учасників у сфері управління публічними фінансами.

«Надзвичайно важливо, щоб громади вміли ефективно залучати як внутрішні, так і зовнішні джерела фінансування, особливо в умовах відновлення України. Ми раді долучитися до цієї ініціативи, поділитися знаннями та досвідом у сфері публічних фінансів. Віримо, що це допоможе громадам краще справлятися з викликами, забезпечуючи стійкий розвиток і добробут молодого покоління», — зазначила Владислава Грудова, виконавча директорка KSE Institute.

Очікується, що тренінги стануть важливою платформою для обміну знаннями між фахівцями з різних регіонів, де учасники працюватимуть над реальними кейсами, розроблятимуть практичні стратегії та вчитимуться ефективному залученню фінансових ресурсів для підтримки соціальних програм.

Загалом заплановано провести 8 триденних сесій у різних містах України, які охоплять 47 громад. Тренінги відбуваються в межах реалізації проєктів “Інтегровані соціальні послуги для постраждалих від конфлікту дітей та їхніх сімей у Західній та Центральній Україні”, що фінансується KfW, ЮНІСЕФ у співпраці з Київською школою економіки, а також “Аналітичне дослідження національних бюджетних програм на стійкість до викликів соціального захисту, включаючи вразливі категорії людей, що постраждали від війни й сім’ї з дітьми та сприйняття бенефіціарами соціальної підтримки в умовах надзвичайної ситуації”.