fbpx

KSE презентувала дослідження “Креативні індустрії: вплив на розвиток економіки України”

9 квітня 2021

9 квітня Київська школа економіки презентувала дослідження “Креативні індустрії: вплив на розвиток економіки України” від Центру аналітики зовнішньої торгівлі Trade+ KSE, який підготовлено за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Креативні індустрії (КІ) в Україні демонструють вражаючу динаміку. За 2017-2019 роки середньорічне зростання доданої вартості склало майже 30% на рік, а зайнятість досягла понад 350 тисяч осіб. Дослідження детально розглядає тенденції розвитку креативних індустрій України та надає оцінку  мультиплікативних ефектів креативних індустрій на інші галузі економіки.

У вітальному слові Президент Київської школи економіки Тимофій Милованов зазначив:

«Непростий 2020 рік став викликом для всіх сфер економіки, особливо — для креативних індустрій. Зараз у сфери є потенціал стати лідером економіки, завдяки креативу та ціннісному впливу на суспільство. Креативні індустрії сприяють впровадженню нових ідей та технологій в інших секторах, підвищенню їх продуктивності та конкурентоспроможності. Одна гривня капіталовкладень в креативні індустрії призводить до зростання ВВП на 1,9-3,2 гривень».

Міністр культури і інформаційної політики України, Олександр Ткаченко зауважив:

«Співпраця з KSE і підготовка дослідження з чіткими цифрами та фактами — зразок кращих практик європейського та американського формування політик. Адже важлива доказовість у формуванні політики: data-based та evidence-based policy. Креативні індустрії є важливою складовою економіки України. Сектор надає майже 4% доданої вартості країни, а в перспективі та при інвестиціях — у рази більше. Дане дослідження — крок до визнання їх потужності на державному рівні».

«В українських креативних індустрій є величезний потенціал. Програма USAID “Конкурентоспроможна економіка України» має на меті сприяти ключовим ініціативам Міністерства культури та інформаційної політики та приватного сектору, які допоможуть українським креативним індустріям ставати більш конкурентоспроможними на локальних та глобальних ринках», – прокоментував Девід Андерсон, керівник Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Експерти Центру аналітики зовнішньої торгівлі Trade+ KSE зосередили увагу на аналізі економіки КІ та їх мультиплікативному впливу на інші галузі. Загалом, головним рушієм розвитку КІ став IT-сектор, який у 2013-2019 роках зріс у 6 разів — темпами, які значно випередили інфляцію — та забезпечили більше 100 тисяч нових робочих місць. Значний обсяг доданої вартості генерують реклама й маркетинг, аудіовізуальний сектор, архітектура. З іншого боку, деякі креативні сектори зазнали економічних втрат від конфлікту 2014 року та скоротилися. КІ є історією успіху в міжнародній торгівлі, оскільки забезпечують значний торговельний профіцит. Так, в 2019 році експорт послуг склав 5.4 млрд дол. США, а імпорт — лише 1.1 млрд дол. США. 

Знайомтесь із результатами дослідження Креативні індустрії: вплив на розвиток економіки України” від Центру аналітики зовнішньої торгівлі Trade+ KSE за посиланням

Організатор заходу: Київська школа економіки спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України.

Партнер: Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та Креативна Україна / Creative Ukraine.