fbpx

KSE Institute представив вересневий випуск Ukrainian Recovery Digest

17 Жовтня 2023

Експерти KSE Institute представили новий випуск Ukrainian Recovery Digest за вересень 2023 року. Ключовими темами випуску стали проєкт державного бюджету України, вартість розмінування територій України, протидія російським наративам щодо зернової угоди, оцінка збитків та зусилля з відновлення України, зокрема в рамках програми Ukraine Facility від ЄС та вплив санкцій на економіку РФ.

Державні фінанси. У проєкті держбюджету на 2024 рік зберіг пріоритети попереднього року, зокрема акценти на оборону, безпеку та соціальний захист. Підкріплюючись оптимістичними економічними прогнозами, включаючи зростання ВВП на 5% та інфляцію на 14%, він передбачає збільшення надходжень на 25,6% до $41,1 млрд, в основному завдяки перерозподілу військового податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) до державного бюджету. Бюджет передбачає дефіцит у розмірі $39 млрд (20,4% ВВП), та буде перекритий за рахунок запозичень від міжнародних партнерів. 

Розмінування. В результаті повномасштабного вторгнення близько 30% території України забруднено вибухонебезпечними предметами, що становить значну загрозу як для життя, так і для економічної діяльності. Серед найбільш постраждалих – дрібні сільськогосподарські виробники, які становлять 65% сектора та забезпечують 10% виробництва зернових та зернобобових культур. Оскільки приблизно 9% їхніх сільськогосподарських угідь забруднені, орієнтовна вартість розмінування понад 22 тисяч малих виробників може сягнути $250 млн.

Зернова угода. Росія поширює маніпулятивні наративи про українську торгівлю зерном. Під час дії зернової угоди Україна експортувала зерно до країн з низьким рівнем доходу, включаючи гуманітарну допомогу Африці. Україна відіграє важливу роль у глобальній продовольчій безпеці як провідний експортер соняшникової олії, кукурудзи та пшениці. Заяви РФ щодо забезпечення продовольчої безпеки в Африці не відповідають дійсності, а їхній внесок у програми гуманітарної продовольчої допомоги мінімальний та становив лише 0,2% від загального внеску Всесвітньої продовольчої програми ООН у 2022 році. 

Збитки. Станом на вересень 2023 року, задокументовані збитки інфраструктурі України, спричинені вторгненням РФ, сягнули $150,5 млрд. За минулі три місяці цей показник зріс на $0,7 млрд. Найбільша частина нових збитків пов’язана з оновленням оцінки завданих збитків закладам освіти в Україні (+$0,4 млрд). 

Ukraine Facility. Український уряд завершує роботу над концептуальною запискою для Плану в Україні на суму €50 млрд в рамках програми Ukraine Facility від ЄС (2024-2027). План має на меті стимулювати економічне зростання, внутрішні реформи та європейську інтеграцію. Концептуальна записка окреслює макроекономічні прогнози, п’ять ключових сфер реформ, зміни в конкретних галузях і пріоритетні напрямки зростання, зокрема енергетика, агропродовольча промисловість, транспорт, критичні матеріали та переробна промисловість. 

Санкції. Міжнародна санкційна група за участі KSE Institute представила кілька нових досліджень, зокрема про вплив санкцій на військовий потенціал Росії, експорт нафти та загальну економічну ситуацію: «Військовий потенціал РФ та роль імпортних компонентів», Russian Oil Tracker та новий випуск Russia Chartbook від KSE Institute.

Отримати нові випуски Ukrainian Recovery Digest від експертів KSE Institute можна після оформлення підписки на розсилку. Для цього заповніть, будь ласка, спеціальну форму за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/1Sj6yo_Uyts-RtACpXkGXfNeGGuTlXoHuEcK919OMeik/edit 

Дайджест підготовлений за підтримки Європейського Союзу та включає результати досліджень Київської школи економіки, які були зроблені завдяки підтримці уряду Великобританії (UK Aid), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міжнародного Фонду «Відродження» та Світового банку.